Foto: SVT

Detta är Islamiska staten

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Islamiska staten är världens idag mäktigaste terrororganisation, med tiotusentals soldater och inkomster på miljontals dollar varje dag. Men det är också mer än en vanlig terrororganisation. Genom att kontrollera stora landområden med flera städer i Syrien och Irak fungerar IS i mångt och mycket också som en egen stat.

Den brittiske terrorexperten Shiraz Maher menar att Islamiska staten, IS, för närvarande är den starkaste politiska kraften i regionen, och att Väst måste inse att vi har att göra med en stat.

IS kontrollerar områden som sträcker sig från Aleppo i nordvästra Syrien till mellersta Irak. De har utsett en regering och inom sitt kontrollerade område styr organisationen över allt, som sjukhus, skolor, domstolar och oljeraffinaderier. IS inkomster kommer också bland annat just från oljan, men även från skatter, utpressning och kidnappningar. Totalt uppskattas IS inkomster uppgå till cirka två miljoner dollar varje dag.

USA har utfäst en belöning på tio miljoner dollar för den som kan ge information som leder till att Islamiska statens mytomspunne ledare Abu Bakr al-Baghdadi kan gripas. Han föddes i Irak 1971, och som ledare för det som tidigare hette Islamiska staten i Irak, en terrororganisation som bilades efter USA:s ockupation av landet, bar han ansvaret för en rad blodiga attentat mot civila.

När inbördeskriget i Syrien bröt ut 2011 såg Abu Bakr al-Baghdadi sin chans att få organisationen att växa, och skickade in sina mannar i landet. Namnet på organisationen ändrades senare till ISIS, Islamiska staten i Irak och Syrien, och kom att bli den mest framgångsrika motståndsgruppen i Syrien.

I juni 2014 tog man över viktiga städer i norra Irak och drev tiotusentals människor på flykt. I slutet av månaden utmanade Abu Bakr al-Baghdadi resten av världen genom att utropa ett ”kalifat” över de områden som organisationen kontrollerar, och ännu en gång ändrades namnet, nu till Islamiska staten, IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.