Sugardejting är, enligt polisen Simon Häggström, i de allra flesta fall ren prostitution. Foto: Emil Larsson/SVT

Detta är sugardejting: ”Prostitution i lyxförpackning”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

De utger sig för att vara mötesplatser där välbärgade personer kan betala för sällskap från en yngre tjej eller kille. Men vad händer egentligen på sajterna, och hur skiljer det sig från prostitution?

Simon Häggström, polis vid Nationella operativa avdelningens människohandelsgrupp, svarar på fyra frågor om sugardejting.

Vad är sugardejting?

Enligt vad de marknadsförs som så handlar det inte om prostitution över huvud taget, man hävdar till och med att det är förbjudet. Det handlar om att sälja sällskap och kan vid en första anblick låta ganska oskyldigt, att betala 10.000 kronor för att luncha med en ung kvinna. Men man behöver inte vara Einstein för att förstå att en äldre man inte är villig att betala tusentals kronor för att käka lunch. Jag har följt det här i flera år, och i de allra flesta fallen av sugardejting rör det sig i slutändan om sex mot betalning.

Sugardejting

Vilka är det som använder de här sajterna?

Vi har gjort kontroller över hela Sverige när det gäller den säljande parten. Sajterna har förvisso 18-årsgräns men en hel del är under 18. Det är lätt att hamna i att det bara är kvinnor som säljer sex, men det är även unga män och pojkar som säljer sig till andra män. Det är tydligt när vi träffar målgruppen att det handlar om personer som inte mår bra, man har ofta en psykisk ohälsa. Kraftigt överrepresenterat är en historik av sexuella övergrepp där man till exempel har med sig övergrepp från barndomen. För mig har det blivit väldigt tydligt när vi suttit och pratat med de här ungdomarna att det är personer som inte mår bra.

När det gäller köparna finns det ingen skillnad mellan de som finns på sugardejting-sajterna och på gatan, de är som de alltid är. De förekommer i alla samhällskategorier, rika och fattiga, arbetssökande och vd:ar på stora företag.

Vad är skillnaden mellan sugardejting och prostitution?

Jag har kontrollerat så många ärenden av sugardejting att jag kan säga att det i de allra flesta fall handlar om ren och skär prostitution. Sedan kanske man använder en annan vokabulär, det ser kanske annorlunda ut. Första gången kanske det bara handlar om lunch, men andra gången har man sex. Det finns de som hävdar att de

Simon Häggström. Foto: TT

har en sugardaddy och att det inte handlar om sex, i enskilda fall hittar man någon som nöjer sig med att umgås.

Det som är skrämmande är att man har paketerat in prostitution i en lyxförpackning med presentpapper där det ser väldigt attraktivt ut på ytan. Snabba bilar, champagne, underkläder och lyx. Man byter ut prostitution till sugardejting, sexköparna blir sugardaddys, de som ägnar sig åt prostitution blir sugarbabys. Det verkar vara ett nytt koncept för att sälja in det till en yngre generation.

Kan inte polisen bara stänga ner sajterna?

Om polisen hade kunnat stänga ner saker som vi bedömer som olagliga på nätet hade vi, brukar jag säga, kunnat skapa oss ett bättre samhälle. När vi inte ens lyckas stänga ner de etablerade prostitutionssidorna som lägger ut nakna kvinnor till högstbjudande, så är det såklart ännu svårare släcka ner de här sidorna. Det handlar inte om dålig lagstiftning, främjande av prostitution är olagligt i Sverige, utan det handlar om att vi i Europa inte talar samma språk i den här frågan. Kort sagt, att om det inte finns motsvarande lag om koppleri i landet där sidan ligger så är det väldigt svårt för oss att komma åt den.

Vad händer med männen som köper sex på sajterna, grips de?

Vi kan ingripa, om vi hittar en person som utnyttjas. Men vi får inte använda oss av brottsprovokativa åtgärder, det vill säga att utge oss för att vara en kille eller tjej som säljer sex och ha ett konto på de här sajterna. Det vi kan göra är att hitta en ”riktig” person, en målsägande, som kan berätta för oss om männen denne varit i kontakt med och sedan försöka gripa köparna. Men vi har inte den lagstiftningen som i exempelvis USA där man kan befinna sig i en lägenhet och locka en man till ett fejkat sexköp, utan vi måste mer eller mindre vänta tills brottet är begånget innan vi kan ingripa.

Uppdrag gransknings reportage Sugardaddy sändes klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 24 januari 2018.

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp

Om du vill ha råd/prata om dina erfarenheter när det gäller sex mot betalning eller sexuella övergrepp finns det flera ställen du kan vända dig till:

Mikamottagningen i Stockholm och Göteborg 

Stockholm Tel: 08-508 25 501 – Göteborg Tel: 020-32 73 28 

www.stockholm.se/mikamottagningen

Kompetenscentrum sexuella tjänster (KST) Malmö 

Tel: 020-35 40 40 

www.malmo.se

Kvinnofridslinjen 

Tel: 020-50 50 50 

www.kvinnofridslinjen.se

KAST – Köpare av sexuella tjänster

Tel: 020–220 440

www.stockholm.se

Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, Unizon

www.unizon.se

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

www.roks.se

Kris- och traumacentrum

www.krisochtraumacentrum.se

Alla Kvinnors Hus, Team för våldtagna

www.allakvinnorshus.org

Novahuset

www.novahuset.com

1000 möjligheter

www.1000mojligheter.se

Tjejjouren

www.tjejjouren.se

Killfrågor

www.killfragor.se

Ungdomsmottagning på nätet

www.umo.se

BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin) eller vuxenpsykiatrin.

www.bup.nu

Föreningen anhöriga till sexuellt utnyttjade barn

www.atsub.se

Stödlinje för män:

www.akillesjouren.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sugardejting

Mer i ämnet