Döda djur låg på hög utanför ladugården – kan vara lagbrott

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning och SVT Gävleborg har kunnat visa bilder på extremt magra djur och avslöjat hur kor tvingas vada runt och ligga i sin egen avföring på en av Arlas mjölkgårdar i Hälsingland. Dessutom kan gårdens hantering av döda djur vara en allvarlig smittskyddsrisk – och ett lagbrott.

Den 17 februari 2019 passerar en privatperson utanför mjölkgården i Hälsingland och ser flera kor och kalvar ligga döda i en hög utanför ladugården.

Personen tar bilder och gör en anmälan till kommunens miljökontor.

Arlagården

– Det finns regler, väldigt tydliga regler, om hur man får hantera döda djur, säger miljö – och hälsoskyddschefen Margareta Eiserman.

Legat i “minst två veckor”

I Arlas eget regelverk hänvisar man till lagen: “Döda djur är en smittorisk och därför finns särskilda regler. I väntan på borttransport ska det döda djuret läggas avskilt på en hård yta och täckas över”.

Man ska även skyndsamt anmäla till ett godkänt transportföretag för hämtning av de döda djuren.

Men utanför mjölkgården i Hälsingland ligger alltså djuren helt öppet i anslutning till ladugården. I kommunens anteckningar står att den kommunen uppfattat som förman på gården säger att djuren legat så ”i minst två veckor”.

– Det är inte okej, där är lagen solklar. Det är EU-bestämmelser och de är baserade på smittskyddsskäl. Man får inte låta djur som kan bära på någon smitta ligga kvar på gården, säger den pensionerade länsveterinären Kalle Hammarberg.

Har djurförbud

Eftersom vilda djur kan börja äta på kadavren och eventuell smitta kan sprida sig ut i naturen är det särskilt viktigt, menar han.

– Då har företaget brustit. Definitivt. De ska inte ligga så, de ska ha beställt hämtning när de har så här mycket djur. De hade tre stycken stora djur och sex stycken kalvar, säger Margerata Eiserman på kommunen.

När Uppdrag granskning och SVT Gävleborg granskar mannen som kommunen uppfattat som förman visar det sig dessutom att han sedan många år har ett så kallat djurförbud.

“Jag har ingen kommentar”

Länsstyrelsen har fattat beslut om att mannen inte får ha med nötkreatur att göra – trots det har han arbetat på gården i Hälsingland.

– Jag har ingen kommentar, säger mannen.

Han tillbakavisar att han ska ha varit förman och att han arbetat med djuren. Men till kommunen har han uppgett att det var han som avlivade de djur som låg döda på gårdsplanen.

Gårdsägaren vill inte svara på SVT:s frågor om djuren och gården utan hänvisar till LRF, Lantbrukarnas riksförbund. Men inte heller de svarar på några frågor om djurhållningen.

Arla har tackat nej till intervju och säger att de inte vill diskutera en enskild individ i media, bland annat med hänvisning till att bonden inte är ett företag. Mejerijätten skriver också i ett mejl att de tidigare tillfälligt stängt av mjölkleveransen från gården och att man nyligen gjort en revision som inte visade på några allvarliga brister.

Missa inte veckans Uppdrag granskning

Reportaget Arlagården sänds onsdag 29 januari. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arlagården

Mer i ämnet