Nya typ av rot-fusk leder till högre arbetskostnader. Foto: svt

Nytt rot-fusk tvingar arbetskostnaderna i höjden

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning kan avslöja att rot-avdraget lett till en ny form av fusk inom byggbranschen. Genom att höja arbetskostnaden och sänka materialpriserna blir den dyraste – plötsligt billigast.

2008 infördes de permanenta rot-avdragen och det blev snabbt en succé. Så lite krångel som möjligt var ledordet. Hantverkaren fyller i några enkla uppgifter på skatteverkets hemsida, sen skickas hälften av arbetskostnaden direkt till den som har gjort jobbet.

Men avdraget har lett till en ny typ av fusk där den som erbjuder högst arbetskostnad – som ger störst rot-avdrag – vinner jobben.

UG – Rotfusk

Jörgen Ljunggren driver egen firma i vvs-branschen, som säljer och installerar vatten- och luftvärmepumpar. Han fattade misstanke alldeles nyligen när han såg offerter från andra företag.

– Jag såg på offerter som mina vänner eller kunder visade mig. När de nämnde vilka summor de ska betala för en installation, det är helt omöjligt. Om jag gör rätt då så går jag ju back. Och det är ju inte meningen, säger Jörgen Ljunggren.

I praktiken handlar det om att hålla nere kostnaden för material och istället höja priset för arbetskostnaden. Så här går det till:

Om en villaägare köper en installation av en större pump som kostar 80 000 kronor och hantverkaren tar 28 000 kronor för installationen ska kunden betala 94 000 kronor. 80 000 för pumpen och 14 000 för arbetet, resterande försvinner i ROT-avdrag.

Men om ett konkurrerande företag istället tar 64 000 kronor för jobbet och säljer pumpen för 48 000 kronor, långt under inköpspris, då blir rot-avdraget 32 000 kronor och slutpriset för kunden blir nu bara 80 000 kronor.

Reformen har alltså lett till att den som erbjuder den dyraste arbetskostnaden vinner jobben.

– Vi har ju fått signaler från företag som ringer och är bekymrade och säger att jag har förlorat ett anbud, var det för att jag räknade på för lite arbetskostnad? Helt plötsligt har något som alla alltid har velat hålla nere, nämligen arbetskostnaden, blivit den mest populära kostnaden av alla, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Uppdrag gransknings reportrar utgav sig för att vilja köpa en mindre värmepump plus installation och tog in offerter från femtio företag. Det visade sig att mer än hälften begärde över tusen kronor i timman för arbetet och en del till och med två tusen kronor. De flesta gjorde heller ingen hemlighet av det.

Om man skickar 4 500 kronor till skattemyndigheten då är egentligen arbetskostnaden 9 000 kronor?

– Ja, det blir det egentligen. Men det beror ju på hur jag värdesätter maskinen. Många tar ju mycket mer betalt för maskinen. Jag kan ju skriva ner maskinkostnaden och ta bort lite grann där, säger en av hantverkarna Uppdrag granskning kontaktade.

Du skriver att maskinen är billigare än vad den egentligen är?

– Ja just det. Det är så man gör.

Rot har blivit en dyr reform. Den var tänkt att kosta 3,5 miljarder kronor per år. Men efterfrågan har varit stor och den kostar nu istället det fyrdubbla – nästan 15 miljarder 2012. Dessutom riskerar nu rot att konkurrera ut de företag som inte vill delta i fifflet.

– Ja, om jag inte följer med tåget så får vi ju dra ner kraftigt, säger egenföretagaren Jörgen Ljunggren.

Svenska värmepumpföreningen, Svep, menar att de förutsåg riskerna med rot-systemet redan när avdraget infördes.

– Vi var helt enkelt rädda för att företagen skulle använda rot-avdraget som konkurrensmedel och därmed snedvrida hela konkurrensen mellan företagarna, säger Martin Forsén, Vd på Svep.

På vilket sätt?

– Att man skulle tävla om att erbjuda för mycket rot eller mer rot-avdrag. Och kanske mer än vad som är tillåtet.

Ni såg den faran på en gång?

– Ja. Det gjorde vi, säger Martin Forsén.

Branschorganisationen Byggcheferna oroas även de över utvecklingen när de får se Uppdrag gransknings siffror på hur utbrett fusket är i värmepumpsbranschen.

– Det förstör ju för hela branschen om många håller på med det här. Och då får vi ju rykte som vi förtjänar tyvärr, säger Lars Bergqvist, ordförande Byggcheferna.

Rykte som?

– Ja att vi myglar och håller på som vanligt. När vi är en ganska stor del i branschen som faktiskt jobbar seriöst för att komma tillrätta med sånt här.

De som blir tydligast drabbade är ju de seriösa företagen. De klarar ju inte att konkurrera med det här. Och det är ju precis som med svartjobb. De seriösa får ta stryket, säger Lars Bergqvist, ordförande Byggcheferna.

Reporter: Anna Jaktén och Nadja Yllner

Text: Magnus Johansson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Rotfusk

Mer i ämnet