Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför får tolv religiösa shiamuslimska ledare nu lämna sina uppdrag. Hör ordförande Haider Ibrahim om hur ”njutningsäktenskap” missbrukats. Foto: SVT

Efter avslöjande om sexköp – muslimska ledare sparkas

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Shiamuslimska ledare viger kvinnor som köps av män för tillfälligt sex, det kunde Uppdrag granskning avslöja i våras. Nu tvingas imamer och religiösa ledare som avslöjades i reportaget bort från sina uppdrag.

– Personerna har missbrukat tidsbegränsat äktenskap, säger Haider Ibrahim, ordförande i Islamiska Shiasamfunden i Sverige.

Tidsbegränsade äktenskap eller så kallade “njutningsäktenskap” är en sedvänja inom shiaislam som officiellt beskrivs som kortare relationer inom ramen för religionen. Men Uppdrag granskning kunde avslöja att det också fungerat som en sorts religiöst sanktionerad prostitution. Där imamer fått betalt för att viga utsatta kvinnor i “njutningsäktenskap” till män som vill köpa tillfälligt sex. 

Se hela reportaget: Sexköp i Allahs namn – vad hände sen?

Stoppade bidragen

Avslöjandet väckte stor uppmärksamhet. En som reagerade var polismästare Petra Stenkula i Malmö.

– Om jag varit förundersökningsledare hade jag nog upprättat en anmälan om människohandel, sa hon i samband med granskningen.  

Paraplyorganisationen Islamiska Shiasamfunden i Sverige (ISS) agerade och frös medlemskapet och stoppade bidragen för tolv utpekade föreningar. De startade även en egen utredning som nu är klar.  

– Vi har ställt frågor till alla församlingar, till imamer och pratat med våra medlemmar. Vi har gått djupt i vad som har hänt, säger Haider Ibrahim, ordförande i ISS. 

Religiösa ledare får gå 

Konsekvensen blir att två imamer i Stockholmsområdet och tolv religiösa ledare i olika delar av landet, har fått lämna sina uppdrag. Enligt Haider Ibrahim har det inte rört sig om någon systematisk sexhandel, utan är enskilda personer som misskött sig. 

Det var flera i era församlingar som missbrukade detta. Hur kan det då inte vara systematiskt? 

– Vi hänvisar till våra församlingars policy. Vad vi kommit fram till är att de inte har en sådan policy som det visades i programmet, säger Haider Ibrahim. 

Behåller statliga bidrag 

Under åren 2019 till 2021 har Islamiska Shiasamfunden i Sverige fått totalt fått över 14 miljoner i bidrag. Den absolut största delen kommer från Myndigheten för statligt stöd till trossamfund. De säger sig ha fortsatt förtroende för ISS och är nöjda med den handlingsplan med aktiviteter som presenterats.  

– Vi kommer att följa upp så att de gör det de ska, säger myndighetens direktör Isak Reichel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.