Angelica Carlsson blev sjukskriven från arbetet som sjuksköterska: ”Jag kunde inte göra någonting”. Foto: SVT/Privat

Angelica blev sjukskriven – efter bara några månader som sjuksköterska

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

När Angelica som nybliven sjuksköterska började jobba på akuten märkte hon snabbt av stressen inom yrket. Det blev början på vad som skulle sluta i en sjukskrivning. I dag jobbar hon fortfarande deltid, och har svårt att tänka sig att jobba mer än 80 procent.

– Jobbar du fem dagar utan återhämtning blir du utmattad, säger hon.

Det är en vanlig dag. Angelica Carlsson känner sig trött när hon vaknar, orkeslös. Tankarna börjar snurra, kommer hon att orka jobba idag? Så håller det på ett tag, tills hon ringer och sjukanmäler sig.

– Jag har inte hunnit återhämta mig, det är då det blir såhär. Det är sjukt jobbigt.

Sjukt stressad

När Angelica tog sin sjuksköterskeexamen för drygt ett år sedan började hon jobba på akutmottagningen vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Hon berättar att hon egentligen gillar att ha ett högt tempo, därför sökte hon sig dit. Hon var ny på jobbet och ville göra bra ifrån sig, men kände att hon inte räckte till och inte hade kontroll över situationerna som uppstod i arbetet.

– Man har väldigt mycket ansvar. Det är jag som träffar patienten först, innan en doktor. Då gäller det att prioritera rätt och försöka se vilken patient som är mest sjuk. Och i början så är man inte så duktig på det, berättar hon.

”Jag låg i sängen och grät bara”

Angelica kände dessutom ett stort ansvar att, när det kom ett sms från sjukhuset om att det behövdes personal då hon egentligen var ledig, hoppa in för att ställa upp för sina kollegor.

– Man kunde inte slappna av. För man visste att ”oj, nu har de säkert jättemycket och måste ha extra personal. Jag orkar inte jobba egentligen men jag kanske ska göra det för att hjälpa”.

En dag hade de mycket att göra på mottagningen, Angelica berättar att hon gjorde ett misstag när hon skulle sätta dropp på en patient.

– Om vi inte hade märkt av att jag hade gjort det hade det kanske kunnat hända någonting. Och det var väl typ det tror jag som fick det att välta över, säger hon och fortsätter:

– Jag låg i sängen och grät bara, jag kunde inte göra någonting. Jag kunde inte ta några beslut, jag ville inte äta. Till slut blev jag sjukskriven i typ sex veckor.

Nyutbildade upplever stress

Angelica är långt ifrån ensam. Aldrig tidigare har så många svenskar varit sjukskrivna på grund av stress. Och unga kvinnor står för den största procentuella ökningen – för kvinnor mellan 25 och 29 år har sjukskrivningarna ökat med 370 procent sedan 2011.

Sjukvårdspersonal är bland de yrkesgrupper som upplever mest stress, säger Töres Theorell som är professor emeritus vid Karolinska institutet. Och de nyutbildade sticker ut.

– Man ser väldigt tydligt just bland sjukvårdspersonal, och en del andra grupper, att kraven upplevs väldigt höga i början när man är ovan.

”Ett stort problem”

Det handlar delvis, menar Töres Theorell, om att man upplever höga krav och är ovan vid de dramatiska situationer som kan uppstå i yrket. Samtidigt kan man uppleva, precis som Angelica, att man inte har kontroll när man är ny på jobbet.

– Vi vet från stressforskningen att kombinationen av mycket krav och lite kontroll är väldigt dålig. När man blir mer erfaren sjunker den upplevda kravnivån lite och samtidigt ökar känslan av att man har kontroll, säger Töres Theorell.

– Det är ett stort problem på samhällsnivå, man måste verkligen se till att de nyexaminerade får hjälp och stöd.

Har sagt upp sig

Under sjukskrivningen hade Angelica svårt att sova. Plötsligt kändes det jobbigt att träffa vänner eller gå till kören som hon brukar sjunga i. Efter sjukskrivningen gick Angelica stegvis upp till att arbeta 80 procent.

Idag, drygt ett och ett halvt år efter att hon blev färdig som sjuksköterska, har hon sagt upp sig. Delvis för att hon ville kunna vara helt ledig över sommaren utan att bli inkallad, men också för att undvika vad hon befarade skulle bli ”ett kaos” på sjukhuset på grund av personalbrist.

I ett mejl till Uppdrag granskning skriver Karolinska att alla nyanställda sjuksköterskor får en sex veckor lång handledd introduktion – och att det är självklart att ingen ska behöva bli sjuk på grund av arbetssituationen. 

“Vi har i år infört ett nytt arbetstidsavtal utarbetat tillsammans med vårdförbundet för dygnet runt-verksamheter. Dess uttalade syfte är att minska ohälsan bland medarbetare genom bland annat en hållbar schemaläggning”, skriver Pernille Haraldsen, funktionsområdeschef för akuten i Solna. 

Uppdrag granskning har följt Angelica och tre andra kvinnor under några avgörande månader i deras liv – du hittar serien “Sjukt stressad” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukt stressad

Mer i ämnet