Hör samtalet där Miljöpartiets Ali Khalil diskuterar hur många röster Moderaterna kan få från moskén i Botkyrka. Foto: SVT

Erbjöd Moderaterna 3 000 röster för att få moskétomt – miljöpartist bjöd in till möte

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En möjlighet att få tusentals röster som skulle innebära en förändrad politisk spelplan. Det var vad som låg på bordet när två moderater kom till ett möte i Alby moské. Inbjudan kom från deras politiska motståndare – miljöpartisten Ali Khalil. Och rösterna var inte gratis.

Det moderata oppositionsrådet Stina Lundgren och hennes sekreterare åker i slutet av juli till Alby moské för vad de tror är ett vanligt besök. Men mötet tar snart en oväntad vändning.

Moderaterna får ett erbjudande. Det handlar om en möjlighet att få tusentals röster i valet. Tillräckligt många för att det, enligt Stina Lundgren, skulle kunna innebära ett maktskifte i den sedan länge rödgröna kommunen.

Kommungranskarna: Botkyrka

– De sa att församlingen är ungefär 4 500, och de skulle tippa på ungefär 3 000 röster, säger Stina Lundgren.

Men det är inte gratis. Stina Lundgren och hennes kollega blir i hemlighet erbjudna rösterna – i utbyte mot att Moderaterna ser till att församlingen beviljas bygglov till en ny moské.

– Vi var naturligtvis helt chockade. Vi hade inte räknat med att det här mötet skulle ha ett sådant uppsåt över huvud taget.

Svar på erbjudandet

Imamerna och församlingsledarna förklarar, enligt Stina Lundgren, att de under fredagsbönen skulle uppmana människor att rösta på Moderaterna. Något som skulle kunna ändra spelplanen för det kommande kommunvalet i en av Sveriges största förortskommuner.

Om du ska vara helt ärlig måste det ändå varit ett ganska lockande erbjudande med tanke på att Moderaterna suttit 24 år i opposition?

– Fast ändå inte. Nej. Det här är en demokratisk process. Vi vill att människor ska gå till vallokalen och rösta på ett parti och den ideologi som de vill stå för. Och det här tar vi helt avstånd ifrån. 

Stina Lundgren (M), oppositionsråd i Botkyrka, var den som bjöds in till det första mötet i moskén. Foto: SVT

Moderaterna tackar nej till erbjudandet, men det dröjer två veckor innan de lämnar sitt svar.

– Det är ändå ganska många medborgare i kommunen som vi genom dem har en kontakt med. Och vi ville ge ett korrekt men vänligt svar, säger Stina Lundgren.

Ni ville inte riskera att ni skulle stöta er med dem på något sätt, eller? 

– Precis.

Ett samtal med en miljöpartist

Den som bjudit in till mötet är, enligt Moderaterna, Miljöpartiets gruppledare i Botkyrka – Ali Khalil. Han har flera tunga poster inom kommunen och sitter bland annat i kommunstyrelsen.

För att få en bekräftelse på att Ali Khalil varit inblandad i mötet där hans politiska motståndare erbjudits röster ber Uppdrag granskning det tidigare oppositionsrådet, moderaten Jimmy Baker, att kontakta Ali Khalil för att se om erbjudandet kvarstår. Trots att det bara är dagar kvar till valet.

Jimmy Baker frågar Ali Khalil om det går att ta upp diskussionen igen, och får svaret att det fortfarande är aktuellt. På frågan om hur man ska få så många att rösta på Moderaterna svarar Khalil:

– Det är de som kommer till moskén varje fredag, och den målgruppen är väldigt lyhörd till imamen. Om imamen säger att ”vi bedömer att Moderaterna är det bästa valet för oss, de hör våra problem, de har lovat att bekämpa våra problem och trygga vår existens”. Då gör människorna det.

Ordnar nytt möte med moskén

Ali Khalil förklarar att det, med så kort varsel, kan bli svårt att mobilisera så många röster som församlingen tidigare erbjudit. Nu är det bara en fredagsbön kvar innan valet.

– Mer realistiskt så tror jag att det handlar om 1 000-1 500 röster, mer troligt så. Och det är inte heller lite.

Genom Jimmy Baker ordnar Ali Khalil ett nytt möte med moskén. Den här gången följer Uppdrag gransknings reporter med och utger sig för att vara en kollega till Jimmy Baker. De får prata med en av församlingens ledare. Han berättar att de vill ha en central tomt att bygga moskén på.

Ett löfte om bygglov, säger han, skulle kunna generera 500 till 1 000 röster om de pratade om det under fredagsbönen och i sina andra kanaler.

– De tror på oss, säger han.

En av församlingens ledande personer möter Uppdrag gransknings reporter. Foto: SVT

Valinformatören lovar röster

Mannen som utlovar röster har inte bara en ledande position i församlingen, han är dessutom valinformatör – avlönad av Botkyrka kommun för att hjälpa människor att rösta. Det betyder att han ska vara neutral och i samtal med kommuninvånare inte ta ställning för eller emot något parti.

Till Uppdrag granskning säger han att han på sitt kontor gör ”sitt eget”, men att han har en annan roll när han är ute i samhället som valinformatör.

När du är i församlingen på ditt kontor kan du agera och få fram 1 000 röster, men när du är i rollen som valinformatör är du neutral menar du? 

– Absolut. Då är jag helt neutral.

”En variant av politisk korruption”

Att byta röster mot politiskt stöd är vanligt i andra delar av världen med svag demokrati, säger statsvetaren Bo Rothstein. Han känner inte till något annat fall av hemliga uppgörelser om röster i Sverige.

– Det är en variant av politisk korruption. Det är ju i sina mest tydliga former en typ av röstköp, alltså att man köper röster. Så är det ju inte riktigt tänkt att det ska gå till i en demokrati.

Ännu ovanligare, menar han, är det att en politisk motståndare försöker agera mellanhand.

– Det tyder ju på en rätt dramatisk upplösning av partilojaliteten i den här kommunen.

Statsvetaren Bo Rothstein menar att det som hänt i Botkyrka är ovanligt i Sverige. Foto: SVT

Khalil: Det är under all kritik

När Uppdrag granskning kontaktar Ali Khalil vet han inte att vi har tagit del av samtalet mellan honom och Jimmy Baker. Han säger att han kopplade ihop Moderaterna och moskén för att det är viktigt att politiker besöker föreningar. När vi berättar om uppgörelsen om de 3 000 rösterna säger Ali Khalil att han inte känner till det. Ingen människa kan lova röster, säger han.

– Det är under all kritik. Så bedriver man inte politik.

Ali Khalil vill inte kännas vid att det funnits ett erbjudande om att byta ett antal röster mot politiska löften. Trots att Uppdrag granskning berättar att vi tagit del av samtalet där han och Jimmy Baker diskuterar det.

– Det jag säger är att här har vi en församling, en förening, och jag har introducerat en massa föreningar för en massa politiker och kommer fortsätta göra det dagligen.

Du pratar om siffror här. Hur många röster det här kan ge Moderaterna. Tycker du att det är lämpligt att prata på det här sättet?

– Jag tycker att det är en jättekonstig tolkning av samtalet.

Uppdrag gransknings Kommungranskarna i Botkyrka finns att se på SVT Play.

Har du ett tips till oss?

Tipsa Uppdrag gransknings kommungranskare om du har vetskap om liknande uppgörelser i din kommun. Hör av dig till oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommungranskarna: Botkyrka

Mer i ämnet