Ett av Sveriges snabbast växande företag – så ser Biltemas aggressiva skatteplanering ut

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Låga priser och låga skatter har gjort Biltemas ägare och grundare till en av Sveriges rikaste män. Den för många helt okända entreprenören Sten-Åke Lindholm har sedan 80-talet sett till att stora delar av vinsterna från Biltema stannar utomlands i skatteparadis. Hans förmögenhet beräknas idag uppgå till mellan 15 och 20 miljarder kronor.

Biltema  är ett av Sveriges snabbast växande handelsföretag.  Omsättningen har mer än fördubblats under åtta år, vilket är betydligt mer än de största konkurrenterna Jula och Clas Ohlson. Företag som valt att inte skatteplanera på samma sätt som Biltema gör. 

Bara under 2019 öppnar sex nya varuhus i Sverige. Företagets uttalade ambition är att fördubbla antalet butiker i Sverige, från dagens 50 till 100.

Biltema – en solskenshistoria

Vinsten stannar utomlands 

Den motorintresserade Sten-Åke Lindholm startade Biltema 1963 i en källarlokal i Linköping.  Affärsidén var lika enkel som lönsam – han köpte billiga reservdelar direkt från tillverkarna utan mellanhänder.

Av skatteskäl startade han i början på 80-talet bolag i Holland och Schweiz med uppgift att vara mellanhand för Biltemas produkter.

Varuhusen i Sverige köpte sen in varorna av de utländska bolagen – men till ett mycket högre pris. Vinsten kunde därmed stanna utomlands i så kallade skatteparadis. 

Än i dag hanteras inköpen på samma sätt inom koncernen.

Sten-Åke Lindholms bolag i Schweiz köper in varorna från tillverkarna i Asien, för att sen sälja dem vidare till varuhusen i Sverige till ett mycket högre pris. Foto: SVT

“Internationell skatteplanering är skadligt” 

Axel Hilling är docent i skatterätt på Ekonomihögskolan vid Lunds Universitet och forskar på skatteplaneringens effekter på samhället och menar att konkurrensen kan snedvridas.

– Företag som väljer att allokera sina inkomster till ett annat land vältrar över skattebetalningen på de personer eller skattebetalarna som inte skatteplanerar. Det innebär att internationell skatteplanering är skadligt för det hotar de inhemska företagarna och personer som inte kan skatteplanera eftersom de då, om vi vill bibehålla samma skatte- eller statsbudget, måste bidra mer till den statsbudgeten.

För 20 år sedan flyttade Sten-Åke Lindholm till Schweiz, också av skatteskäl. Och i takt med att omsättningen och vinsterna stigit har bolagsstrukturen blivit allt mer komplicerad och ogenomtränglig.

Skattefria vinster 

Under åren har vinsterna från miljontals bromsbelägg, torkarblad, glödlampor och avgassystem slussats mellan en rad andra kända och ökända skatteparadis i olika delar av världen; Cypern, Malta, Schweiz, Holland, Brittiska Jungfruöarna, Curacao, Aruba, Samoa.

Mycket tyder idag på att ägandet flyttat från Holland till Hongkong och företaget Birgma Holding LTD. Där är alla vinster som uppstår utanför landet totalt skattefria.

– Värdet som uppstår, det uppstår ju i Sverige med utgångspunkt i det samhället som har byggts upp i Sverige. Om då stora delar av inkomsten som genererats här redovisas i ett annat land, då följer man inte de tankarna som ligger till grund för uppbyggandet av det samhälle som Sverige är, säger Axel Hilling, docent i skatterätt på Ekonomihögskolan vid Lunds Universitet.

Biltema  är ett av Sveriges snabbast växande handelsföretag. Grafiken visar hur omsättningen har ökat i jämförelse med andra stora svenska företag Foto: SVT

“Helt lagligt” 

Vinstmarginalen är idag cirka 20 procent på moderbolaget medan man i Sverige redovisar, och betalar skatt, för en vinst på cirka fem procent. 2017 fanns tillgångar på minst 12 miljarder kronor i Sten-Åke Lindholms utlandsbolag. Utöver detta har han plockat ut utdelningar på minst 5 miljarder.

Även om Axel Hilling menar att skatteplaneringen är skadlig tror han inte att det går att komma åt det enbart genom lagstiftning.

– Det är lagligt och det kommer nog vara svårt att helt kunna täppa till den typen av möjlighet. Så i slutändan så handlar det om vilken inställning som företagsledarna har.

Uppdrag granskning har sökt Biltemas grundare och ägare Sten-Åke Lindholm vid ett flertal tillfällen för en intervju, utan framgång. Biltema vill inte heller svara på våra frågor kring bolagsstrukturen och skatteplaneringen.

Reportaget Biltema – en solskenshistoria sänds onsdag 17 april. Du kan se det redan nu på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biltema – en solskenshistoria

Mer i ämnet