Antikexperten Li Pamp tipsar om vad man ska tänka på när man köper konst på auktion. Foto: TT & SVT

Så undviker du att blåsas på falsk konst

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Det finns ingen manual för hur man skiljer ett äkta konstverk från ett falskt. Det säger Li Pamp, erfaren antikexpert och programledare för Antikmagasinet. Här svarar hon på fyra frågor om hur du undviker att köpa falska konstverk på auktion.

Vad ska man tänka på när man köper konstverk på auktion?

– Seriösa auktionister har en tydlig beskrivning av hur man köper hos just dem. Kolla deras sajter under ”köpa”.  Där beskrivs vilka rättigheter och skyldigheter man har som köpare. Läs dem innan budgivningen sätter igång. Här blir man upplyst om vilka kostnader som tillkommer i form av köparprovision och hur ångerrätten fungerar. Ångerfristen är 14 dagar enligt lag men man bör känna till exakt hur den löper. Läs objektbeskrivningen väldigt noggrant. Om en målning är beskriven som ”troligen” eller ”möjligen” utförd av en viss konstnär, betyder det också att man köper verket med den osäkerheten. Då är det knepigt att som köpare efteråt hävda att det skulle vara till exempel en förfalskning.

UG – Konstbluffen.com

Ska man tänka på något speciellt när det rör sig om en nätauktion? Räcker det till exempel med att kolla på bilder?

– Om man tycker att informationen via textbeskrivning och bilder är otillräcklig, kan man givetvis alltid fråga efter kompletterande information och kompletterande bilder. Seriösa auktionshus ger så kallade konditionsrapporter på förfrågan. Man ska inte heller glömma vilka rättigheter man faktiskt har. Allmänna reklamationsnämnden och Konsumentverket gör inte skillnad på klagomål när det gäller e-handel eller annan handel.

Vilka tips kan du ge?

– Det verkliga tipset är att köpa konst av experter. Åtminstone då det handlar om konst på lite högre prisnivåer. Man kan som köpare förvänta sig att ett dyrare konstverk är analyserat, katalogiserat och stärkt i sin äkthet med till exempel intyg som visar på tidigare utställningar och på proveniens, alltså tidigare ägarförhållanden. Vissa auktionshus har skickliga konstexperter som tillåts arbeta länge med katalogisering av konstverk, andra har det inte. De auktionshus som har gott rykte, har det av en anledning. Auktoriserade och granskade konst- och antikhandlare har ofta den här tiden, medan personal på mindre tillförlitliga auktionsföretag har den i mindre utsträckning. Man ska nog fundera på vem man vill köpa av om trygghet är en parameter i affären.

Hur gör man om man har blivit lurad?

– Det första man gör att ta kontakt med säljaren. En seriös säljare är beredd att backa och ställa sina misstag till rätta. Vid ett uppenbart lurendrejeri bör man självklart anmäla fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Konstbluffen.com

Mer i ämnet