En av de falska läkarna behandlade över 1 000 patienter innan han stoppades. Foto: Gunnar Ask/TT

Falska läkare arbetade utan legitimation

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

De utger sig för att vara läkare och sjuksköterskor. Men sanningen är att de har bluffat, förfalskat och lurat myndigheterna, sina arbetsgivare och patienter – i åratal.

En man behandlar över 1 000 patienter innan hans arbetsgivare förstår att han inte är legitimerad läkare. En kvinna arbetar som sjuksköterska i två år med betyg hon själv förfalskat innan arbetsgivaren upptäcker det.   

Det går inte att ostraffat gå till banken och försöka ta ut pengar med en falsk legitimation eller förfalska en namnteckning. Men att med falska meriter lura sig in i sjukvården kan vara helt riskfritt. Inte för patienterna, men för de som utger sig för att vara något de inte är.

UG – Legitimerad

I två program synar Uppdrag gransknings Karin Mattisson och Jorun Collin det svenska systemet som ska skydda oss som patienter.

Sänds i SVT1 och i SVT Play, onsdag 23 mars klockan 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Legitimerad

Mer i ämnet