Hans Lindblad, statssekreterare på finansdepartementet. Foto: Scanpix

Anders Borgs närmaste man ville ge upp Saab

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Enligt Lars Carlström, ombud åt den ryska affärsmannen Vladimir Antonov, ville Anders Borgs närmsta man på finansdepartementet ge upp Saab.

– Det går bra för Sverige nu, Saab klarar vi oss utan, ska Hans Lindblad ha sagt.

Saabs tidigare ägare Victor Muller försökte under flera månader att få den svenska regeringen och Europeiska investeringsbanken (EIB) att acceptera den ryska finansmannen Vladimir Antonov som investerare i Saab. Utan att lyckas.

Våren 2011 stod Saab inför en ny akut kris och Victor Muller bestämde sig då för att sälja fastigheterna i Trollhättan där bilarna tillverkades. Antonov visade åter intresse för att gå in i Saab och erbjöd sig att köpa fastigheterna till ett överpris.

UG – saab

Men försöket att få in Antonov i Saab misslyckades igen. Regeringen var inte intresserad av Antonovs medverkan – detta trots att Riksgälden godkänt Antonov.

– Vi har gjort en prövning och den resulterade i att vi inte fann någon anledning att vägra honom att vara ägare. Den står jag för och den står Riksgälden för i dagsläget likaväl som vi gjorde då, säger Bo Lundgren riksgäldsdirektör.

Lars Carlström, Antonovs rådgivare, ringde då upp Hans Lindblad på finansdepartementet för att försöka hitta en lösning.

– Hans blev irriterad och tyckte att det var inte lönt att hålla på och harva runt i det här, utan det går bra för Sverige just nu. Saab klarar vi oss utan, en smäll i Trollhättan är något vi kan hantera, säger Lars Carlström till Uppdrag granskning.

Så du menar alltså att Anders Borgs närmaste man, statssekreterare Hans Lindblad, uppmanade dig att släppa Saab, för det var över?

– Ja, absolut.

Sa han verkligen så?

– Han sa så, precis ja, hävdar Lars Carlström.

När Uppdrag granskning pratar med Hans Lindblad vill han inte kommentera uppgifterna.

Lars Carlström säger att du säger till honom att han ska släppa det här med Saab, att det går bra för Sverige nu och regeringen klarar en smäll i Trollhättan?

– Det är näringsdepartementet som kommenterar frågorna kring Saab, säger Hans Lindblad.

Men, har du sagt så?

– Jag kommer inte att ge någon kommentar på detta och jag är mycket bekymrad över att mitt telefonnummer har kommit ut till dig, och det är inte till dig personligen, utan över huvudtaget att mitt telefonnummer är ute på stan. Jag ber dig att kontakta vår presstjänst och sen näringsdepartementet, säger Hans Lindblad.

Uppdrag granskning kontaktar Håkan Ekengren, statssekreterare på näringsdepartementet, för att höra om det kan ha varit så att hans kollega på finansdepartementet uppmanat Antonovs rådgivare att släppa Saab.

– Jag kan inte uttala mig om det, för jag vet inte, säger Håkan Ekengren.

Reportrar: Magnus Svenungsson / Michael Syrén

Text: Magnus Johansson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – saab

Mer i ämnet