Uppdrag gransknings Karin Mattisson och Joachim Dyfvermark tar emot priset, här tillsammans med grundaren av festivalen, Alexander V. Kammel. Foto: Privat

”FN och övergreppen” vann pris i Cannes

Uppdaterad
Publicerad

– Det känns överväldigande att det här reportaget återigen uppmärksammas i världen. Förhoppningsvis ger det eko till dem det i slutänden berör – barnen, som i det här reportaget för första gången fick berätta om vad som verkligen hände efter att övergreppen avslöjats, säger reportern Karin Mattisson efter prisutdelningen.

Gulddelfinen delas ut vid ”The Cannes Corporate Media & TV Awards”, och årets prisutdelning ägde rum på Palm Beach i franska Cannes.

UG – FN och övergreppen

Avslöjade problem inom FN

När programmet sändes våren 2017 blev uppståndelsen stor, och Uppdrag gransknings team fick hålla presskonferens utanför FN-skrapan inför ett 30-tal internationella medier och ambassadörer från ett 10-tal länder. FN-ledningen på plats menade att reportaget visade att det krävs mer insatser för att skydda offer.

Reportaget kunde avslöja hur FN-ledningen försökte smutskasta visselblåsaren och FN-tjänstemannen Anders Kompass, och hur organisationen felaktigt hävdat att de utsatta barnen fått hjälp efter övergreppen.

– FN gör ett fantastiskt arbete i många delar av världen, men det finns också stora problem, alltifrån odisciplinerade soldater som begår fruktansvärda övergrepp mot befolkningen de är satta att skydda, till höga chefer som är beredda att mörklägga händelserna för att undvika kritik, säger producenten Joachim Dyfvermark.

”Ett otroligt starkt och modigt team”

Reportaget ”FN – och övergreppen” har tidigare vunnit en rad priser, som British journalism award (Global), the Golden Nymph award och reportaget fick också hederspriset i Prix Europa.

– Utan ett otroligt starkt och modigt team hade detta aldrig gått att genomföra, fotografen Åke Wehrling som var med oss i CAR, en väldigt viktig roll har också fotografen och redigeraren Ola Christoffersson haft, och medproducenten Sven Bergman såklart, säger Karin Mattisson.

– Vi är oerhört stolta, och utan Bienvenu Bitta och Inna Lazareva – som hjälpte oss på plats i den Centralafrikanska huvudstaden Bangui – hade vi aldrig hittat de utsatta barnen, fyller Joachim Dyfvermark på.

Reportaget ”FN – och övergreppen” finns att se på SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – FN och övergreppen

Mer i ämnet