Företagare fick 1,8 miljoner i stöd trots stora skulder – pengarna nu borta

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Mannen var internationellt efterlyst och hans bolag hade stora skulder hos kronofogden. Trots det beviljades hans bolag 1,8 miljoner i korttidsstöd av Tillväxtverket. Pengar som enligt anställda inte har gått till personalens löner – och som i dag är borta.

Uppdrag granskning har avslöjat hur en mängd företag har nekats korttidsstöd på felaktiga grunder och att Tillväxtverket inte följer lagen. 

Samtidigt har företag som inte har rätt till stöd kvitterat ut miljonbelopp.

Coronapandemin

I april förra året sökte en man korttidsstöd för sitt bolag. Tillväxtverket beviljade hans ansökan och betalade ut 1,8 miljoner kronor. Men mindre än tre månader efteråt ansökte mannen om konkurs – därefter försvann både han och pengarna.

”Man kunde ha ringt Kronofogden”

När Tillväxtverket betalade ut stödet var bolaget på obestånd, kontrollbalanspliktigt och restförda för skatter för mer än ett år tillbaka. 

– Man ska inte få stöd om det går till på det sättet, säger Karin Svensson, advokat som jobbat med konkursförvaltningen av bolaget.

Vad skulle myndigheterna ha kunnat göra för att kontrollera det här?  

– Det finns ju den här lagen om stöd vid korttidsarbete. Jag tänker att man borde göra en checklista där man tittar om bolaget är på obestånd, inhämtar den senaste balansräkningen, tittar i årsredovisningen. Redan i årsredovisningen för föregående år så stod det att de var sena med skatter. Man kunde ha ringt till Kronofogden, där framgick då att de var restförda, säger hon.

Förvaltarberättelsen visar att mannens bolag har närmare 13 miljoner i skulder. Men mannen bakom bolaget är dessutom internationellt efterlyst för narkotikabrott och deltagande i en kriminell organisation, dömd till fem års fängelse.

– Det här ärendet handlade om en europeisk arresteringsorder från Rumänien. För de ville ha den här eftersökte överlämnad till Rumänien för avtjänande av ett fängelsestraff, säger Pontus Bergsten, kammaråklagare.  

Häktad i Finland

Mannen har nu suttit häktad i Finland. Vid en förhandling i Helsingfors tingsrätt medverkar han på länk från häktet och går med på att svara på Uppdrag gransknings frågor efteråt.

– När vi skickade in ansökan var företaget berättigat till stöd, men bara några veckor senare fattades beslutet att jag skulle gripas.

Tillväxtverket beslöt att ge ditt företag 1,8 miljoner kronor i stöd.

– Jag har sett mejlet som du skickade till min advokat här. Vi får diskutera frågan vidare. Jag kan förklara hur det hela gick till.

Mannen hör aldrig av sig igen med någon närmare förklaring. Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf säger att hon inte känner till det enskilda fallet. 

– Det låter ju som något som vi behöver undersöka, men i stort har de här digitala kontrollerna fungerat, vad jag har sett, säger hon.

Reportaget ”Coronastödet som försvann” publiceras onsdag 31 mars klockan 12 på SVT Play.

Avslöjandet om coronastödet i korthet

• Över 32 miljarder kronor i korttidsstöd har hittills delats ut till krisande företag under pandemin.

• Stödet innebär att staten går in och betalar delar av kostnaderna vid korttidspermitteringar, så att anställda som går ner i arbetstid ändå kan få merparten av sin ordinarie lön.

• Uppdrag granskning kan avslöja hur en mängd företag har nekats stöd på felaktiga grunder.

• Hittills har Tillväxtverket fattat över 80 000 beslut. Majoriteten av dem har aldrig passerat en domstol.

• Totalt har över 60 företagare fått rätt mot Tillväxtverket i Förvaltningsdomstolen i Stockholm. I en mängd domar konstaterar domstolen att Tillväxtverket fattat felaktiga beslut och inte följt lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet