Fuskade på högskoleprovet – läser till läkare och jurister

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

De kan vara framtidens läkare, jurister eller ekonomer. Uppdrag granskning kan visa hur personer som fuskat sig till toppresultat på högskoleprovet idag pluggar på eftertraktade utbildningar runt om i landet.

Under vårens högskoleprov genomförde Ekobrottsmyndigheten ett tillslag mot ett nätverk som hjälper provdeltagare att fuska till sig ett toppresultat. I samband med tillslaget greps inte bara männen bakom fusket, utan även fuskande provskrivare runt om i landet.

Totalt åtalas 23 personer för osann försäkran, alltså för att ha fuskat på högskoleprovet.

Högskoleprovsfusket

Men det finns de som inte åkt fast.

Kartläggning av fuskarna

När SVT avslöjade högskolefusket 2016 visade granskningen att det handlade om minst 100 deltagare som köpt fusket – per högskoleprov. Personer som fått höga resultat på provet kartlades genom deras aktivitet i sociala medier och kopplingar till fusknätverken.

Dessutom kontrollerades tidigare provresultat och gymnasiebetyg. Genom kartläggningen, tillsammans med uppgifter från nätverkens egen dokumentation, kunde flera av fuskarna lokaliseras.

En kvinna som SVT var i kontakt med hade fått närmast toppresultat – 1,85 – på provet, trots att hon inte talar svenska. Hon nekade till att ha fuskat.

– Jag pluggade väldigt hårt, särskilt svenska som andra språk. 

Kvinnans resultat är fortfarande giltigt.

“Man känner ett visst mått av ilska”

Uppdrag granskning har nu tagit del av en slags kundregister som polisen hittade när de slog till mot ett av nätverken. Det handlar om listor med hundratals namn där det framgår vem som köpt fusket, när och hur mycket de betalat.

Genom att jämföra de listorna, och namnen från den tidigare granskningen, med elevregister hos universitet och högskolor växer bilden fram av fuskare som nu tagit plats på universitet- och högskoleutbildningar runt om i landet.

De finns i Umeå, Stockholm, Göteborg, Lund, Uppsala, Östersund och Örebro. 

Och de pluggar till läkare, jurister, psykologer, tandläkare, systemvetare, ekonomer, socionomer och civilingenjörer.

– Jag tänker att det är frustrerande. Man känner ett visst mått av ilska att det är så. Det betyder att det går personer på våra utbildningar som inte borde gå där, och att det finns personer som fick sina drömmar krossade när de inte kom in på sin drömutbildning, säger Claes Hättestrand, prorektor vid Stockholms universitet.

Finns inga garantier

Hur många fuskare det finns på utbildningar runt om i landet vet varken högskolorna eller Universitets- och högskolerådet, UHR, som ansvarar för högskoleprovet. Men när det gäller kundregistret som hittats hos ett av de fuskande nätverken säger Karin Röding, generaldirektör på UHR, att personerna som finns där inte kan känna sig trygga framöver.

– Det tror jag inte alls. Åklagaren har sagt till mig att hon kommer jaga ner varje person som finns i det där registret.

Men trots att fusket avslöjades redan 2016 har man inte kunnat komma med en åtgärd som helt förhindrar den organiserade försäljningen av toppresultat. Ekobrottsmyndighetens tillslag i våras visade att fusket fortfarande fungerar. Och det går inte att garantera att alla fuskare stoppas.

– Nej det kan vi inte göra. Vi har inte rätt att kroppsvisitera personer som genomför provet, säger Karin Röding.

Uppdrag gransknings reportage Högskoleprovsfusket sänds på SVT1 onsdagen den 21 november 2018. Reportaget finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet