Kriminella satsade stort på att fyra lag skulle förlora

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En augustihelg 2013 satsades stora summor på fotboll i division ett och två. Två män, båda kända av polisen sedan tidigare, gjorde stora insatser på att fyra lag i södra Sverige skulle förlora sina matcher. Nu berättar spelare om vad som hände runt den stora spelstöten – som så när gick hem. Och Svenska Spel togs på sängen.

”Är det verkligen sant det här eller ser vi spöken?”, säger Johan Tisell, presschef på Svenska Spel.

Misstankarna tog fart i mitten av augusti förra året efter att två män besökt flera spelombud på Södermalm i Stockholm. Med sig hade de en väska fylld med kontanter och de hade noga förberett vad de skulle satsa på. I en butik satsades runt 100 000 kronor på förlust i fyra utvalda matcher, en så kallad fyrling.

Inom loppet av några timmar tryckte spelombud på Södermalm ut runt tusen spelbongar med vad på sammanlagt en halv miljon kronor på spelkombinationer med de fyra matcherna. Ett spelmönster som de aldrig hade sett förut. Och snart gick ryktet om att matchernas resultat riggats.

UG – Matchfixning

– Fredag vid lunch märkte vi att det började komma in väldigt mycket spel på de här fyra matcherna, i kombination med andra matcher. Och vi stoppade spel och justerade oddsen. Men, det fortsatte att komma in pengar, vilket vanligtvis är ett symptom på att någonting inte är som det ska, säger Johan Tisell, presschef på Svenska Spel.

Svenska Spel tagna på sängen

Spelmönstret pekar på att de som satsade var säkra på att lagen i fyrlingen -  IS Halmia, Råslätt SK, KSF Prespa Birlik och Kristianstad FF – skulle förlora. Satsningen var djärv och utstuderad och amfattade flera spelombud och många matcher. Svenska Spel togs på sängen.

– Vi satt ju fortfarande här efteråt och undrade: ”Är det verkligen sant det här eller ser vi spöken?”, säger Johan Tisell.

De fyra matcherna spelas mellan 16 och 19 augusti, och i första matchen – IS Halmia hemma mot Malmölaget LB07 – är hemmalaget klara favoriter vid matchstart. Men efter 20 minuters speltid rusar oddsen och plötsligt är det istället motståndarna som har lägst odds för att vinna, trots en dittills mållös match. Och precis som de storsatsande spelarna på Stockholms Söder förutspått, förlorar IS Halmia matchen.

”Spelade helt galet”

Fyrlingens andra match spelas i Helsingborg. Eskilsminne IF möter Jönköpingslaget Råslätt SK på Harlyckans IP. En Råslättsspelare bekräftar att läggmatcher förekommit.

– De har frågat våra spelare, de har frågat mig. Frågat om vi kunde lägga oss med tre-noll. Det har förekommit fler gånger, men det var väl vid Eskilsminne-matchen vi fick reda på det första gången. De började spela helt galet och drog chansbollar, de som hade varit så säkra hela säsongen, berättar en spelare.

Råslätt förlorar med fem mål mot noll. Tränaren kallade efteråt matchen för ”säsongens sämsta” och en ”kollektiv kollaps”. Ännu en match som föll ut enligt den tippade fyrlingen.

Satsar pengar mot egna laget

Spelare säger att det har förekommit fler läggmatcher. En match som nämns är Råslätt SK mot Helsingborgs IF Akademi den 5 oktober 2013, när Råslätt förlorade med 4-0. Och enligt våra källor så satsades det även pengar inifrån laget hos olika spelbolag.

– De frågade oftast dem som de visste hade jobb, eller hade någon form av inkomst, om de skulle kunna lägga en stor summa på just en match, säger en före detta spelare i Råslätt SK.

Var tanken att om du lägger dig får du vara med och betta?

– Ja.

Man skulle inte få pengar direkt, utan man skulle vara med?

– Ja man skulle vara med.

Och var satsade man de här pengarna någonstans?

– Det är från olika spelbolagskonton då. Mycket spel på mobilerna. De frågade om man kunde betta åt dem. De bettade från olika konton, de bettade aldrig på sina egna, säger spelaren.

Fyrlingen spricker

Enligt de hundratals spelbongarna ska Ljungby vinna när de möter Prespa Birlik. Men laget lyckas inte göra mål, istället petar Malmölaget in en boll och vinner. Därmed missar storsatsarna sin chans att ta hem fyrlingen. Men varningar hade gått ut redan innan matchen, något som kan ha haft betydelse för resultatet, enligt Johan Tisell på Svenska Spel.

– Jag vill gärna tro att just eftersom vi agerade på det sättet som vi gjorde och kontaktade fotbollförbundet och kedjan ut att det kanske fanns vissa spelare som kände att det här började bli lite olustigt, säger han.

En spelare berättar dock för Uppdrag granskning att informationen om två av matcherna hade läckt ut till skånska spelare redan innan Svenska Spels varning.

– Vi blev faktiskt informerade om att två matcher, utav de fyra skulle gå åt ena hållet. Den första matchen, Halmia mot Limhamn, där fick vi reda på att Limhamn skulle vinna den matchen, säger han.

Fyrlingen bröts när Prespa Birlik tog poäng i sin match. Vinner gör även det sista förlusttippade laget i fyrlingen, Kristianstad FF.

– Vi har ju hanterat den här matcherna som de gäller och vi har betalat ut till dem som vann på matcherna och vi har innehållit, eller tagit hand om insatserna för de som förlorade, säger Johan Tisell.

Så de förlorade en halv miljon kronor?

– Ja, säger Johan Tisell.

Enligt Uppdrag gransknings poliskällor finns misstankar mot både fotbollsspelare och mot personer bakom fyrlingen. En av dem är sedan tidigare misstänkt för att ha organiserat läggmatcher i Norge. Den andre har suttit i fängelse flera gånger, för bland annat grov misshande och båda har kopplingar till organiserad brottslighet.

Så här säger Halmias ordförande Susanne Erlandsson om misstankarna:

– Klart att vi är ledsna att vår förening är en av dem som man har sett ett onormalt spelmönster som man säger. Men jag har, vi har ju kontakt, det är här ju under utredning hela den här processen. Vi vill hålla på med fotboll och vi vill att alla matcher ska avgöras på planen under fair förhållande. Och jag hoppas verkligen att den här utredning hittar vad som har orsakat detta och vi får stopp på detta, säger hon till Uppdrag granskning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Matchfixning

Mer i ämnet