Gästarbetarna lovades fast lön men fick jobba till skamliga ackord. Foto: svt

Facket: ”Det är ren människohandel”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Gästarbetare från Kamerun har systematiskt utnyttjats för skogsplantering i Sverige. Uppdrag granskning kan avslöja låga ackordslöner, olagliga avgifter och hot från arbetsgivaren, som också utnyttjat papperslösa.

– Det är ju ren människohandel vi pratar om här, säger Tommy Andersson, avtalssekreterare GS-facket.

För ett par år sedan började ett rykte spridas i några byar i Kamerun i västra Afrika – det fanns stora pengar att tjäna på att plantera skog i Sverige.

Och på pappret såg allt bra ut – skogsplantering i skogar ägda av några av Sveriges största skogsägare. Ett skriftligt erbjudande med fast arbetstid och lön. Allt undertecknat av fackföreningen och arbetsgivaren.

UG – jobbtrafficking

Sedan 2008 står det arbetsgivaren fritt att själv välja vilken arbetskraft han vill anställa. En tjänst måste annonseras ut hos arbetsförmedlingen men sen är det fritt att välja vem du än vill anställa. En lagändring som gjorde det lättare att utnyttja arbetskraftsinvandring.

Men för att Migrationsverket ska bevilja uppehållstillstånd för arbete i Sverige ska en rad villkor uppfyllas och företaget som erbjuder jobb måste följa svenska kollektivavtal.

Företaget Skogsnicke AB i Vännäs som jobbar med skogsplantering  – som är ett av de största i den branschen – erbjöd 18 500 kronor i månaden plus traktamente för att plantera träd i de norrländska skogarna. En lön som motsvarar en årslön i Kamerun.

Niklas Gotthardsson, som äger Skogsnicke AB, skrev ett så kallat anställningserbjudande som Skogsfacket accepterade och som därmed också blev godkänt av Migrationsverket.

Men väl på plats i Sverige var det plötsligt ett helt nytt avtal som gällde. Ett ackordsavtal som bara gav 22,8 öre per planta. En betalning som enligt en av de arbetande, Raymond Ndanyeh, gav cirka 6000 kronor i månaden – trots ibland tio timmars arbetsdagar, sex dagar i veckan.

Samtliga av gästarbetarna som kommit för att jobba åt Skogsnicke AB har skuldsatt sig i sitt hemland för att kunna åka till Sverige. Med de nya låga ackorden var de helt i händerna på sin arbetsgivare.

– Vi hade redan investerat alla våra pengar i visum och biljett. Vi var tvungna att jobba. Vi var främlingar i Sverige, säger Raymond Ndanyeh.

Dessutom hade arbetarna redan varit tvungna att betala Niklas Gotthardsson för att få komma till Sverige och jobba. Dom hade betalat in 6000 kronor – på Niklas privata bankkonto.

Betalningen kallades registreringsavgift och gick, enligt Niklas Gotthardsson, till någon okänd person som hade som uppgift att fylla i en blankett på Migrationsverkets sida.

– Ansökan ska de egentligen utforma själv. Men i och med att det är sådana oärliga typer i det där landet så får de inte göra det. Då får de finna sig i att någon annan gör det åt dem. Och då har de kommit överens om en betalning och så är det, säger han.

Enligt facket är ackordsavtalet helt oacceptabelt. Och man är ytterst kritisk till det systematiska utnyttjandet av kamerunierna som Skogsnicke AB ägnat sig åt.

– Ja, det är förskräckligt, det är alldeles förskräckligt. Det är ju ren människohandel vi pratar om här, det här är jobbtrafficking, säger Tommy Andersson, avtalssekreterare GS-facket.

Vid sidan av de dåliga lönerna och den så kallade registreringsavgiften fick gästarbetarna också avdrag på lönen för boendet som Niklas Gotthardsson ordnat. 70 kronor om dagen för boendet på en gammal skola gav ytterligare 15 000 kronor i månaden ner i Niklas Gottharssons ficka.

Varje månad drogs dessutom en fackavgift från ackordslönerna – trots att inte någon av arbetarna var med i facket. Pengar som aldrig nådde Skogsfacket – Niklas Gotthardsson behöll även dessa pengar själv.

Och när de anställda uttryckte missnöje över de ändrade villkoren och den dåliga betalningen blev de hotade av Niklas Gotthardsson. I ett mail till sina anställda skrev han:

De måste be om ursäkt, annars ska jag visa dom vad hämnd är”.

I mailet hotar han också att riva deras hus i Kamerun. Något som skrämde upp familjen i hemlandet så mycket att dom flyttade ifrån huset. Men Niklas Gotthardsson avfärdar det som en fyllegrej.

– Två gånger tror jag att jag varit out of the line. Men då har det varit så att jag inte haft ork att sitta och snacka med dem. Då har jag bara lagt på och så har jag skickat nåt sånt där istället. Ett fåtal tillfällen, och som sagt bägaren rann över, säger han.

Det verkar ju inte så seriöst?

– Nej, det kanske inte är det då.

Ett halvår efter att säsongen är slut är de flesta Kamerunierna fortfarande kvar i Sverige – nu som papperslösa. Utan bostad, pengar och jobb. Och utan pengar till skulderna vågar de inte åka hem. Deras hopp ligger nu i de förhandlingar som facket jobbar med.

Efter att Uppdrag granskning påbörjat reportagearbetet har polisen inlett en förundersökning och Migrationsverket har brottsanmält Niklas Gotthardsson.

Reportrar: Ali Fegan / Lars-Göran Svensson

Text: Magnus Johansson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – jobbtrafficking

Mer i ämnet