H&M har lovat att redan om två år sluta använda farliga kemikalier – och har hyllats för det. Det innebär att inga sådana kläder ska behöva brännas 2020 om de lever upp till åtagandet. Foto: TT

H&M bränner helt nya kläder i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I H&M:s hållbarhetsrapport nämns inte med ett enda ord att det skulle brännas nya kläder i Sverige – eller någon annanstans i världen. Men företaget har återkommande under de senaste fem åren skickat stora mängder varor i en specialbyggd plomberad container för att brännas som sekretessavfall på Västerås kraftvärmeverk.

Enligt företaget handlar det om kläder som har förstörts under transport och skadats av vatten och mögel, eller kläder som innehåller för höga mängder av otillåtna kemikalier.

Brännbart mode

– Det är vårt ansvar gentemot våra kunder och det är också vår lagliga skyldighet att vi inte säljer produkter som kan vara skadliga i våra butiker. Från ett miljöperspektiv så vill ju vi självklart att våra produkter ska ha en så lång livslängd som möjligt, säger företagets tillförordnade miljöchef Cecilia Strömblad Brännsten till Uppdrag granskning.

Miljöministern: Problematiskt

H&M har lovat att redan om två år sluta använda farliga kemikalier – och har hyllats för det. Det innebär att inga sådana kläder ska behöva brännas 2020 om de lever upp till åtagandet.

– Den första frågan som slår mig är varför är det så höga halter kemikalier i produkten att de inte kan säljas. Det är ett tecken på något som jag tycker är problematiskt. Det återspeglar ju den stora användningen av kemikalier i produktionen, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Klädindustrin en stor miljöbov

Hon menar även att det åligger klädföretagen ett stort ansvar att minimera sin miljöpåverkan – eftersom klädtillverkningen är en sådan miljöbov.

Tillverkningen av ett par jeans leder till drygt nio kilo koldioxidutsläpp, förbrukning av upp till 20.000 liter vatten och utsläpp av tillräckligt med kemikalier för att förorena drygt 700.000 liter vatten så pass allvarligt att hälften av alla arterna i det dör, enligt Swerea och Naturvårdsverket. 

Mängden varor som H&M har bränt i Sverige 2016 motsvarar ungefär 50.000 par jeans.

Förbränningen del av ”normal, global rutin”

Enligt företaget är förbränningen av kläder en del av företagets ”normala, globala rutin”.  Om H&M:s förbränning i andra länder är på samma nivå som i Sverige så skulle det betyda att totalt över 400 ton nya varor varje år produceras och fraktas över hela världen – för att sen brännas upp.

Naturvårdsverkets expert på avfallsförbränning Anders Törngren menar att det inte är försvarbart att H&M och andra företag tillverkar stora mängder kläder och fraktar dem över hela världen för att sedan upptäcka fel som gör att man bränner hela partierna. De borde istället se till att leverantörerna inte gör de här felen, samt ta tillvara det som går av de kläder som har producerats, enligt Anders Törngren.

– Att de bränner det är helt förkastligt, säger han.

H&M: Ett problem vi vill komma tillrätta med

Tidigare i höst avslöjade danska TV2 att H&M bränner kläder på värmeverk i Danmark – i genomsnitt omkring 12 ton varor per år. 2016 brändes 9,6 ton där. I samband med att det reportaget sändes mejlade H&M till avfallsbolaget som hämtar upp deras plomberade container från det svenska centrallagret och frågade:

”Hur sprider sig dessa gifter i luften när de bränns?” och ”Var bränns kläderna och vart tar avfallet vägen?”.

Den som svarade var Jocke Höök, press- och medieansvarig på Mälarenergi, som driver Västerås kraftvärmeverk. Han menar att H&M själva måste göra en analys av den miljöpåverkan som förbränningen av deras varor har.

– Om man ska jämföra det med hemma så vet ju jag vad jag kastar i min soptunna – men jag vet ju inte vad min granne slänger i sin soptunna. Det är väl lite grann samma här.

H&M delar synen att förbränningen av kläder är ett problem från hållbarhetssynpunkt och menar att mängden som de bränner varje år gradvis minskar.

– Vi ser ju absolut att det här är ett problem som vi vill komma tillrätta med, säger företagets tillförordnade miljöchef Cecilia Strömblad Brännsten till Uppdrag granskning.

Uppdrag gransknings reportage Brännbart mode sändes klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 22 november 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brännbart mode

Mer i ämnet