Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Gert Carlsson om budet han skickade in: ”Helt reservationslöst.” Foto: SVT

Han erbjöd dubbla priset för stadshuset – fick inte delta i budgivning

Uppdaterad
Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Kommunen genomförde stadshusaffären utan budgivning, trots att flera andra intressenter fanns. Den lokale fastighetsägaren Gert Carlsson bjöd själv 100 miljoner för det gamla stadshuset. 
– Det är inte så att jag är bitter på något vis för att inte jag fick köpa, det är tillvägagångssättet som är förfärligt, säger Gert Carlsson.

När Karlstad kommun presenterar att stadshuset ska säljas för 51 miljoner kronor, direkt till it-bolaget My Life Diary och entreprenören Mikael Solberg, hör flera andra intressenter av sig.

Stadshuset har värderats vid två tillfällen, till 51 miljoner kronor – och 104 miljoner kronor.

Den lägre värderingen baseras på att huset är tomt och säljs precis som det står. Den andra, på 104 miljoner kronor, bygger på att stadshuset görs om till ett slags galleria.

Företagaren Gert Carlsson erbjuder sig att köpa det för “i spannet 100–105 miljoner”.

Var det ett seriöst bud du lämnade in?

– Absolut, helt reservationslöst. Det enda förbehållet var att jag skulle göra en besiktning av fastigheten, säger Gert Carlsson.

“Ingenting kunde få dem att ändra”

Svaret kommer, enligt Gert Carlsson, i form av ett telefonsamtal från kommunalrådet Peter Kullgren (KD), som varit med och presenterat affären. Kullgren kallar in Gert Carlsson till ett möte.

– Där klargör han att ingenting kunde få dem att ändra på försäljningen. Skälet var att det skulle generera så många arbetstillfällen i Karlstad, så de kunde inte bortse från det helt enkelt. Oavsett vad pengen var.

Men är det så orimligt då, en sådan förklaring?

– De har väl inga garantier på det? Det går inte att avtala in ett sådant upplägg i ett köp, att det ska generera “X” antal arbetstillfällen, säger Gert Carlsson.

När kommunen, på Uppdrag gransknings begäran, lämnar ut alla handlingar om stadshusaffären, saknas budet från Gert Carlsson. Det ligger arkiverat bland diverse allmänna brev till kommunledningen under 2015.

– Det är skattepengar vi pratar om. Det är inte så att jag är bitter på något vis för att inte jag fick köpa det, det är tillvägagångssättet som är förfärligt. Och det är alltså folkvalda politiker som har gjort det här, säger Gert Carlsson.

”Långt ute på djupt vatten”

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, är kritisk till kommunens agerande.

– De motiverar ju den här fastighetsförsäljningen med att de skapar jobb. Om syftet är att ge stöd till ett företag för att skapa jobb så är det ännu mer tydligt förbjudet. De är långt ute på djupt vatten och bryter uppenbart mot kommunallagen.

Peter Kullgren är i dag partisekreterare för Kristdemokraterna. Han skriver i ett mejl att han ansåg att Gert Carlssons bud byggde på en felräkning. Kullgren har inte velat ställa upp på en bandad intervju med Uppdrag granskning.

I september 2019 gick it-bolaget som fick köpa stadshuset i konkurs. Då fanns enligt konkursbouppteckningen 13 anställda i bolaget – och obetalda skulder på 13,8 miljoner kronor.

Reportaget Vännerna och stadshuset sänds onsdag 15 januari. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlstad Stadshus sålt

Mer i ämnet