Här återförenas David med sin biologiska mamma efter 42 år

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Antonia Orellana Gatica säger att hon fängslades under diktaturen i Chile, för att där få beskedet att hennes två söner hade dött i lunginflammation. Över 40 år senare kunde hon omfamna en av sönerna på Santiagos flygplats. Spela klippet för att se återföreningen som ingen av dem trodde var möjlig. 

David Henningson och hans bror Gabriel adopterades från Chile 1976. Hela livet har de trott att deras biologiska mamma inte ville ta hand om dem. 

Men efter avslöjanden om illegala adoptioner från Chile och sökande med hjälp av en chilensk organisation ställdes allt på ända. 

Chileadoptioner

I Chile fanns en mamma som idag berättar att hon hela tiden trott att hennes söner varit döda.

”En identitet att vara stolt över”

I klippet ovan kan du se när David Henningson till sist återförenas med mamman Antonia Orellana Gatica på Santiagos flygplats i Chile. 

– Det var som att alla år hade försvunnit på något sätt. Nu var vi här och det var här jag skulle vara. Det var ju mamma. Hon kallade mig för Manuel, det var inte David, utan det var Manuel. För henne är jag Manuel Jesús, säger han.

LÄS MER: Mamman trodde sönerna var döda

Även brodern Gabriel Henningson har senare besökt Chile och fått träffa sin biologiska mamma.

– Jag har en identitet att vara stolt över. Jag ser mig som svensk, men även som chilenare nuförtiden, säger han.

“De stulna barnen”, en serie i fyra delar från Uppdrag granskning, finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chileadoptioner

Mer i ämnet