Den förre polischefen i Fyrbodal vittnade om att våldtäktsanmälningar låg på hög. ”Vi såg att det tog för lång tid”, säger den nuvarande polischefen Lars Eckerdal. Foto: SVT/GT

Här gjorde polisen annorlunda med våldtäktsfallen – och fick resultat

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Mord och skjutningar gör att våldtäktsutredningar hamnar på hög hos poliser inom de grova brottsgrupperna. I Fyrbodal i Västra Götaland lägger man ut utredningar av våldtäkter på lokala poliser, där de hamnar högt upp i prioriteringen. Man går därmed helt emot polisledningens nationella plan.

Det hela började med en skandal som briserade hösten 2017, när det kom fram att polisen i Fyrbodal inte ansåg sig ha tid att höra en 16-årig pojke som misstänktes för våldtäkt på en 12-årig flicka i Stenungsund.

Det dröjde mer än nio veckor efter polisanmälan innan förhör hölls med den utpekade 16-åringen.

Utredning nedlagd

Dåvarande chefen för grova brottssektionen Fyrbodal berättade dessutom att han lagt 25 våldtäktsanmälningar på hög. Fallet satte press på polisen att göra något åt problemet.

Går emot den nationella planen

Numera lägger man ut våldtäktsutredningar på lokala poliser, trots att de egentligen ska utredas av poliser på den speciella grova brottssektionen och andra mer kvalificerade utredare, enligt den plan som skapades i samband med polisens stora omorganisation 2015.

— Vi såg att det tog för lång tid mellan att målsägande blev hörd och att vi kunde vidta rätt åtgärder, säger Lars Eckerdal, tillförordnad polisområdeschef i Fyrbodal.

Alltså, det är väl egentligen en självklarhet att man lägger ut utredningarna där de kan utredas?

— Ja, men det som är viktigt att komma ihåg är att våldtäkter är komplicerade och behöver utredas av kompetent personal. Har vi den möjligheten så ska vi använda oss av att lägga ut det där det på bästa sätt kan utredas, säger Lars Eckerdal.

Ja, men hellre att de blir utredda än att de ligger i en hög väl?

— Ja, absolut. Och det är ju den vägen vi har valt här i Fyrbodal.

“Bättre att utreda brotten än att inte göra det”

Förra året tog lokalpolisen hand om 38 procent av våldtäktsutredningarna i Fyrbodal, jämfört med bara 8 procent i till exempel Stockholmsområdet.

Och på två år har våldtäkterna som gått till åtal ökat från drygt 8 till 23 procent.

— Det tyder ju på att om vi har fler som arbetar med våldtäkter så redovisar vi också fler ärenden.

Men utredningarna tar fortfarande för lång tid, enligt chefsåklagare Daniel Edsbagge på åklagarkammaren i Uddevalla.

— Det tar för lång tid innan målsägande hörs på ett sådant sätt att man kan gå vidare i ärendet, det tar för lång tid att höra den misstänkte. Och då har det hänt att polisen säger: “Vi kan inte göra detta just nu. Vi måste vänta, för vi har många andra ärenden som är prioriterade.” Men jag anser att polisen bör lägga ut sådana ärenden även på andra utredningsenheter.

Gör man det?

— Ja. Det har man börjat göra och det tycker jag är bra. Det är givet så att det är bättre att utreda brotten än att inte göra det alls, säger Daniel Edsbagge.

Reportaget Utredning nedlagd sänds onsdag 13 mars. Du kan se det redan 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utredning nedlagd

Mer i ämnet