Här spåras stulna kläder från välgörenhet till Litauen

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Flera hjälporganisationer vittnar om hur tusentals ton kläder som är avsedda för välgörenhet istället stjäls varje år. Med hjälp av dolda GPS-sändare söker Uppdrag granskning svar på var kläderna tar vägen. Spåren leder till flera second hand-marknader i Litauen.

I ett industriområde utanför Stockholm börjar en vit långtradare röra på sig. I lasten finns kläder som stulits ur hjälporganisationen Human Bridge insamlingsboxar nio dagar tidigare.

I ett av plaggen finns också en insydd GPS-sändare.

När långtradaren kör mot Nynäshamns färjeläge skuggas den av Uppdrag gransknings team. Kort därefter befinner sig både teamet och långtradaren ombord på en färja mot Lettland.

Färden går vidare in i Litauen och fram till staden Kaunas. Där tar batteriet på GPS-sändaren slut och jakten ser ut att ha gått förlorad.

Registreringsskyltar avslöjar

Men med hjälp av litauiska journalister lyckas Uppdrag granskning hitta annonser på nätet för försäljning av osorterade kläder från Sverige. 

Telefonnumret i en av annonserna går till ett område med lagerlokaler och en bilverkstad, strax utanför Kaunas. Flera av GPS-sändarna som skickats ut under det senaste halvåret har gått att spåra hit. 

På bilverkstadens facebooksida finns bilder på skåpbilar med registreringsskyltar som dokumenterats från stölderna i Sverige. Mannen bakom verkstaden säljer svenska kläder på bulk på nätet och driver minst två stora second hand-butiker.

De litauiska journalisterna konfronterar mannen över telefon.

Svensk tv har med GPS spårat kläder som stulits från välgörenhetsorganisationer. Flera av sändarna ledde till ditt lager.

– Jag förstår inte hur det är möjligt. Vad har stulna kläder med mig att göra?

När mannen erbjuds att få se GPS-data som visar hur de stulna kläderna lett till hans bilverkstad säger han att han inte är villig att göra någon intervju och lägger på telefonen.

Upp emot 2000 ton varje år

De litauiska journalisterna utger sig senare för att vara kunder i en av mannens butiker och får veta av personalen att nya laster med kläder kommer in varje vecka.

Robert Bergman, verksamhetsansvarig på Human Bridge, säger att så mycket som 1500 till 2000 ton kläder stjäls ur deras insamlingsboxar varje år. 

Är det organiserat?

– Det måste det vara. Det går inte att utföra sådana stölder utan att det är organiserat.

Reportaget ”Smutsiga kläder” finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.