Hästar slaktas utan kontroll

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Livsmedelsverkets dåliga kontroll har gjort det möjligt för slakterier att sälja hästkött som aldrig borde nått konsumenterna. Sveriges största hästslakteri har kunnat ägna sig åt systematiskt fusk, med falska identiteter på slaktade djur.

VÅREN 2009 avslöjade Uppdrag granskning hur hästslakteriet Knorrevången i Skåne fört hästar till slakt, trots löften till tidigare ägare om att hästarna bara skulle användas som sällskapshästar.

Nu visar sekretessbelagda slaktlistor från åren 2007 till 2009, som Uppdrag granskning tagit del av, att Knorrevången systematiskt fuskat med hästarnas identiteter och utan problem kunnat få sitt kött kvalitetsstämplat och godkänt av Livsmedelsverket.

SLAKTLISTORNA visar att samma hästpass – det dokument som ska styrka en hästs identitet – använts flera gånger, för olika hästar. Listorna från Knorrevången avslöjar att det i 37 fall förekommer att ett hästpass använts mer än en gång – och ibland till och med fler.

Knorrevångens bedrägeri har kunnat fortgå, trots att Livsmedelsverkets veterinär varit på plats på Knorrevången och satt sin signatur på dokumenten. Veterinären har helt enkelt inte kontrollerat att hästpasset stämmer överens med den häst som förts till slakt.

DEN VETERINÄR som ansvarat för kontrollen på Knorrevången vill inte bli intervjuad. Istället skickar Livsmedelsverket fram veterinärinspektören Torbjörn Axelsson för att svara på frågor.

– Som lagstiftningen såg ut då, så fanns det stora hål i reglerna som innebar att ville man, så kunde man fuska, säger han.

Fast er veterinär var på plats?

– Ja.

Skulle inte den veterinären kolla på passet och stämma av det mot djuret?

– Jo, absolut. Vi är alla överens om att som det såg ut då var absolut inte bra, säger Torbjörn Axelsson.

Fusket på Knorrevången upptäcktes inte av Livsmedelsverket. Istället var det en privatperson som fick tag i listorna, datoriserade dem och såg systematiken. Det har lett till att veterinären nu tar hand om passen efter slakt för att de inte ska kunna användas igen.

Men ansvaret för att säkerställa att häst och pass verkligen hör samman – det har Livsmedelsverket skjutit över på slakteriet.

I fallet med Knorrevången betyder det alltså att det är till slaktaren Inge Larsson Livsmedelsverket ger ansvaret för kontrollen. Samma slaktare som just nu utreds för ekobrott och djurskyddsbrott och som sedan tidigare har flera miljoner i skatteskulder och dessutom haft djurförbud.

CHEFSJURISTEN Göran Anér på Livsmedelsverket säger att det är det enda tänkbara systemet.

– Lagstiftaren har bestämt på ytterst goda grunder att det är företaget som har ansvaret för att livsmedlen är säkra.

Bland de hästar som gått till slakt på Knorrevången finns exempel på hårt medicinerade hästar vars kött aldrig skulle fått gå till mat. Livsmedelsverkets kontrollsystem har missat – och konsumenterna har vilseletts av ett godkännande från en statlig myndighet.

– Ja, det är en missuppfattning hos somliga. Att bara därför att det finns en kontrollmyndighet, så tror många att kontrollmyndigheten har kontrollerat allting, säger chefsjuristen Göran Anér.

Slaktaren Inge Larsson förnekar alla de brott han anklagas för.

Reporter: Kristina Hedberg

Text: Peter Bagge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.