Daniel Kindberg intervjuas av reporter Linda Hedenljung på Östersunds-posten 2014. Foto: Östersunds-posten/SVT

Hemligt avtal visar hur Östersunds kommun kan ha lurats på 45 miljoner

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

2014 drev Daniel Kindberg igenom en omstridd markaffär som kostade Östersunds kommun 127 miljoner kronor, och som han i alla år hävdat varit den bästa någonsin för kommunen. Men hemliga dokument visar nu hur kommunen kan ha blivit lurad på 45 miljoner kronor.

Markaffären i Östersund är en känslig fråga som delat medborgarna. Allt började 2014 när lokalreportern Linda Hedenljung intervjuade Daniel Kindberg. Han hade bara några månader tidigare börjat som vd för det kommunala bostadsbolaget Östersundshem, och visade nu upp mark som de köpt från Kindbergs tidigare arbetsgivare Peab.

Affären kostade 127 miljoner kronor och skulle bli en helt ny stadsdel. Men mitt under intervjun är det något som får Linda Hedenljung att reagera. Inför köpet av marken har ingen extern värdering gjorts.

Blåsningen i Östersund

– Det behövdes inte, sa Kindberg till mig, och då tänkte jag att det måste vi berätta om.

Långt ifrån en bra affär

Östersunds-Posten gjorde en egen värdering och kom fram till att priset var 40 miljoner kronor för högt. Marken som köptes för 127 miljoner kronor var enligt tidningens experter värd cirka 86 miljoner. Kindberg och Östersundshem tystade kritikerna genom att senare göra en egen värdering som visade att marken var värd mer än den kostat och därmed en riktigt bra affär för kommunen.

Men Uppdrag granskning har fått tillgång till ett avtal som visar att markaffären tvärtemot vad Kindberg hela tiden påstått, långt ifrån varit en bra affär för Östersundsborna. Och att inte ens Kindberg själv kan ha tyckt det.

Det är ett dokument som Daniel Kindberg aldrig berättat om, men som finns i hans dator. I dokumentet framgår det att Peabs grundare Mats Paulsson och en annan hög Peab-chef tillsammans med Daniel Kindberg hade ett möte den 3 februari 2014, där markaffären avhandlades.

Kindbergs egen värdering

Daniel Kindberg ger i dokumentet ett bud till Peab om vad han tycker att marken är värd. Summan är anmärkningsvärd: 82 miljoner kronor. Det är 45 miljoner kronor under det pris som Östersundshem betalade, och i princip samma som värderingen som Östersunds-Posten genomförde.

– Det är lite ofattbart faktiskt. Med tanke på hur mycket kritik jag fick för den fastighetsvärdering som jag gjorde tillsammans med de fastighetsvärderare vi jobbade med, säger Linda Hedenljung.

Och det kan finnas en förklaring till varför Daniel Kindberg var så angelägen om att köpa marken, trots att den blev 45 miljoner kronor dyrare. Daniel Kindberg är nu åtalad, misstänkt för ett upplägg där Östersundshem betalat miljoner i luftfakturor. Fakturorna har gällt byggprojekt på just den mark som köptes för 127 miljoner kronor.

“En katastrofaffär”

Det misstänkta upplägget hade alltså inte varit möjligt utan markaffären. I en internutredning har Östersundshem funnit luftfakturor på 10,7 miljoner kronor, och en stor del av detta tros ha hamnat hos ÖFK.

När Österundshem nu gör bokslut för 2018 är det ett riktigt dåligt resultat. Det kommunala bolaget hamnar på 200 miljoner minus. Till stor del förklaras detta av markaffären.

– Jag skulle säga att det är en katastrofaffär, säger Östersundshems ordförande Mattias Lööv.

Daniel Kindbergs advokat har avrått honom från att medverka i Uppdrag granskning. Trots att han informerats om innehållet i programmen, har han inte återkommit med någon kommentar.

”Blåsningen i Östersund”, en serie i fyra delar, finns att se på SVT Play. Granskningen sänds även onsdag 20 mars klockan 20.00 i SVT1.

Här kan du se det första avsnittet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blåsningen i Östersund

Mer i ämnet