Hör Filipstadsborna: ”Det finns väl inte mycket framtid här”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I Filipstad larmar kommunanställda om en desperat situation. Uppdrag granskning möter en florist som tänker börja om i en annan stad, en student som inte ser någon framtid – och en fotbollstränare från Syrien som inte har något jobb.

När Uppdrag granskning lämnade Filipstad för snart fyra år sedan, mitt under den pågående flyktingkrisen, visste ingen hur det skulle gå i den lilla kommunen i östra Värmland. I dag har man högst andel bidragsförsörjda i landet. Barnfattigdomen är bland de högsta, precis som arbetslösheten.  

Samtidigt råder personalbrist inom nästan alla branscher – men jobben som finns att söka, kan de arbetslösa inte få, då det krävs utbildning och språkkunskaper. 

Larmet från Filipstad

Och personer som skulle kunna hjälpa Filipstad att komma på fötter genom att arbeta och betala skatt, väljer att flytta därifrån. Läs en längre artikel om läget i Filipstad här.

Uppdrag gransknings reportage Larmet från Filipstad finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Larmet från Filipstad

Mer i ämnet