Hör svenske kokainlangaren: Därför kan jag inte sova om nätterna

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning har träffat en av de langare som säljer narkotika i Stockholmsområdet. Hör honom berätta om vilka de bästa kunderna är, hur han ser på sitt eget ansvar – och vad det är som gör att han inte kan sova på nätterna.

I den colombianska regionen Catatumbo, där kokain produceras, kostar ett gram rent kokain omkring 8 kronor. På gatan i Sverige kan ett gram utspätt kosta över hundra gånger så mycket. 

Uppdrag granskning har träffat en av dem som valt att livnära sig på att sälja drogen.

I skuggan av El Chapo

 – Det finns inget slut. Knark kommer alltid att säljas, säger han.

”Kokainet mer värt”

Han berättar att han langat narkotika i Stockholmsområdet i över tio år. Det började med en dröm om att bli rik, och han säger att kokainet är det man tjänar mest pengar på.

Vilka är de bästa kunderna skulle du säga?

– De som är högt uppsatta är de bästa och de återkommer. Vissa av dem tar dagligen. De keffare kunderna, där måste du använda våld för att få det man vill.

De svenska langarna är en del av en global illegal industri som årligen uppskattas omsätta omkring 5000 miljarder kronor. Förra året utfördes 35 000 mord i Mexiko, åtta av tio var kopplade till narkotikauppgörelser.

I Sverige dödas omkring 40 personer varje år i skjutningar – de flesta gängrelaterade.

”Därför jag inte kan sova på nätterna”

Langaren som Uppdrag granskning träffar berättar att han själv suttit i fängelse för att ha använt grovt våld mot en person som var skyldig honom pengar. Han säger att han har många barndomsvänner som i dag är döda.

Hur känns det att vara en del av den kedjan som gör att så många människor dör?

– På ett sätt, ekonomiskt är jag oberoende, men man har sina fingrar i många människors död. Det är kanske därför jag inte kan sova på nätterna, för att jag tänker på de här människorna, det är många som dör som jag inte ser.

Men hur ser du på ditt ansvar?

– Jag blir äldre så klart, det blir tyngre och tyngre. Så jag har ett ansvar att sluta med det jag gör.

Uppdrag gransknings team har följt i den illegala droghandelns spår från nattlivet i Stockholms innerstad, via langare och mexikanska karteller – hela vägen tillbaka till colombianska kokaodlare.

Se hela serien: ”I skuggan av el Chapo”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

I skuggan av El Chapo

Mer i ämnet