I Karelens urskog hämtar Ikea delar av det virke som behövs i möbeltillverkningen. Foto: SVT

Ikea avverkar unik urskog – i skydd av miljöflagg

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Möbeljätten Ikea bidrar till skövling av jordens unika urskogar i sin jakt på virke. Och de gör det med stöd av stora, etablerade miljöorganisationer – som de samtidigt stöttar med mångmiljonbelopp.

(Sändes 25/4 2012)

För Ikea, med verksamhet över stora delar av världen, är trä den absolut viktigaste råvaran. 60 procent av allt man säljer i sina drygt 300 varuhus innehåller trä i någon form.

I jakten på virke har Ikea – via det helägda dotterbolaget Swedwood – vänt blickarna mot Ryssland och det stora barrskogsbälte som ligger över norra halvklotet. Ett skogsbälte av urskog, som tillsammans med de tropiska regnskogarna längs ekvatorn, bidrar till förutsättningarna för liv på jorden. Skogsbältena binder enorma mängder koldioxid och är hemvist åt hundratusentals unika djur- och växtarter.

Avverkar i gammalt kulturlandskap

Från möbeljätten är man noga med att framhålla sitt miljöarbete och Ikea försäkrar att allt virke kommer från hållbara och ansvarsfulla skogsbruk.

Samtidigt pågår avverkningen av urskog i Karelen i nordvästra Ryssland.

– Några av världens finaste barrurskogar här uppe håller på att kalavverkas av Ikea. Och det är alltså miljöer som har stått orörda i princip sedan istiden som avverkas, säger Viktor Säfve från organisationen Skydda skogen.

Skogsmarkerna där Ikea avverkar ligger mitt i ett gammalt kulturlandskap och det storskaliga skogsbruket har ytterligare en baksida för de boende i området.

– Innan Ikea kom hit och tog över skogarna hade vi vårt lilla arrende här, vi hade vårt lilla sågverk. Vi hade upp emot 18 anställda, sedan kom Ikea och nu har de 18 människorna ingen sysselsättning alls, säger en lokal snickare.

Sker i skydd av miljöstämpel

Och Ikeas skogsavverkning kan fortgå – i skydd av en miljöstämpel.

Det är den internationella skogsvårdsorganisationen FSC, Forest Stewardship Council, vars certifikat gett grönt ljus till avverkningarna i Karelen.

FSC bildades för nästan 20 år sedan för att identifiera och skydda unika skogar i världen och med certifikat från FSC har Ikea tagit sig an de unika urskogarna i Karelen.

– För mig är det dubbelmoral, att man håller en hög miljöprofil med miljöcertifiering och säger sig värna om den biologiska mångfalden. Samtidigt som man på andra sidan gränsen avverkar den typen av skogar som man säger sig vilja värna, säger Fredrik Forsmark, naturvårdare vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Mikael Karlsson på svenska Naturskyddsföreningen är också kritisk till agerandet.

– Den typ av höga naturvärden som finns i urskogar i Karelen eller på andra håll i världen, de ska man inte avverka. Då kan man inte gömma sig bakom certifikat, säger han.

Hårda regler – på papperet

På papperet har FSC hårda regler för certifiering med regler som ska garantera ett skydd åt urskogarna. I verkligheten handlar det om kompromisser medger Andrei Ptichnikov, högste chef för FSC i Ryssland.

– Vi kan inte skydda varje skog. Om vi skulle skydda varje gammalt träd skulle vi behöva stänga. Inga företag skulle använda sig av FSC. Så realistiskt är det alltid en kompromiss, säger han.

När han får se Uppdrag gransknings bilder från Karelen konstaterar han att Ikea gått för långt.

– Vi måste säga till Swedwood att de måste ha bättre utbildade personer i sin organisation för att skydda så gamla träd, säger Andrei Ptichnikov.

En fjärdedel av intäkterna från Ikea

Världsnaturfonden, som ställer sig bakom FSC:s sätt att certifiera skog, fick förra året 35 miljoner kronor i projektstöd från Ikea. Och av FSC:s intäkter i Ryssland kommer en fjärdedel direkt från Ikea.

Andrei Ptichnikov är nöjd med att stora företagsdonationer kan stötta dem i deras arbete – och ser inga problem med förhållandet till sponsorerna.

– Det finns inget samband mellan bidragen och hur certifieringen går till, säger Andrei Ptichnikov.

Anders Hildeman, skogschef på Ikea, anser att företaget tar ett stort ansvar för miljö och ett hållbart skogsbruk.

– Avverkningar får inte skada höga naturvärden. Vi har de mest kompletta kontrollerna av våra leverantörer, säger Anders Hildeman.

Han anser också att Ikea gjort stora insater för skogsmiljön i Ryssland, bland annat genom att man påverkat lagstiftningen i positiv riktning. Och höga naturvärden måste bedömas utifrån ryska förhållanden, menar han. Den ryska skogen är äldre – därför är det också äldre träd som avverkas.

– Om vi ska kombinera ett brukande, naturvård och de sociala värdena i skogen måste man titta på helheten, säger Anders Hildeman.

Han medger däremot att Uppdrag gransknings bilder över hur transportfordon lämnat stora spår i de karelska skogarna inte är acceptabla.

– Spåren ser inte bra ut, det får inte se ut så i skogen efter att man varit där, säger Anders Hildeman.

Reportage: Per Shapiro och Boris Ersson

Text: Peter Bagge

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.