Ali Fegan och Lars-Göran Svensson Foto: svt

Ur chatten: ”Jag blir så otroligt ledsen”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Nu kan du chatta med reportrarna bakom reportaget om de gästarbetande kamerunierna, Lars-Göran Svensson och Ali Fegan. Fram till klockan 22:00 finns de på plats i chatten och svarar på era frågor.

J'accuse: Det är väl bra om lagstiftningen skärps. Men det hjälper inte de aktuella kamerunska arbetarna. Men man skäms när man i programmet ser ansiktet hos representanter för fack, företag och myndighetspersoner som sitter och gömmer sig bakom till intet förpliktande byråkrat/jurist fikonspråk. Ingen vågar säga att det här är otroligt oanständigt att det förekommer i Sverige. Både fack, storföretag och privatpersoner borde enkelt kunna skapa en fond som ger gästarbetarna den ersättning de räknat med och behöver. Eller skall vi vänta tills någon av dem begår självmord??? Fantastisk reklam för Sverige i så fall. Fy f-n.

UG – Ali Fegan: Ja det är en sorglig historia detta. Och du har rätt det hjälper inte dessa kamerunier med nya lagar och regler.

UG – jobbtrafficking

Julia S: Hejsan Ali! Jag blev otroligt ledsen, när jag såg programmet. Betraktas de gästarbetarna idag som papperslösa? Vilka rättsliga rättigheter har de? Om en polis hittar en av dem på gatan, blir den här personen skickat tillbaka med tvång? De har visat deras ansikten på SVT, det är inte svårt att hitta rätt på dem idag.

UG – Ali Fegan: Du har rätt. Deras uppehållstillstånd har gått ut. Vet inte hur polisen resonerar med just dessa människor.  

Jessica: Finns det möjlighet för UG att starta en insamling så att man kan skänka pengar till kamerunierna? Jag med fler ger gärna bidrag till de här otroligt utsatta och försvarslösa människorna!!

UG – Ali Fegan: MÅnga som vill hjälpa till. Man kan ta kontakt med ulrika och kamerunierna i reportaget via ug.kamerun@gmail.com. Vet att det finns konkreta planer på stödföreningar mm.

Erics: Håller det inte för en prövning i domstol? Det är ju faktiskt ett avtal som inte hållits!

UG – Lars-Göran Svensson: Nej. Det är inte att betrakta som ett avtal, utan som ett löfte. Och löften kan uppenbarligen brytas. Trots formuleringarna.

Mark: Politiker och de stora skogsbolagen vet att detta pågår. Tror ni att det blir lagändringar?

UG – Ali Fegan: Billström öppnar ju för det. Om några veckor ska något presenteras. Ska bli spännande att se vad. Vore ju oanständigt om detta systemet fick fortgå.

zegenda: Vet ni något om afrikanerna har någon tanke att börja jobba i Sverige igen i framtiden.

UG – Lars-Göran Svensson: Skulle tror att dom gärna jobbar en period för en seriös arbetsgivare. Men det är inte så enkelt. Nytt uppehålls – och arbetstillstånd måste sökas utanför Sverige.

Eva-Lotta Andersson: Hur mycket har skogsbolagen betalat ut till SkogsTrollet för det arbete kamerunerna arbetat?

UG – Ali Fegan: Det vet vi inte exakt men det handlar om mycket pengar.

BD: Såg jag rätt att SCA är de som har köpt tjänsten av skogsnicke?

UG – Lars-Göran Svensson: SCA och Holmen var de två största kunderna till Skogsnicke AB.

Majsan: Vad fick skogsbolagen betala till Skogs-Nicke för planteringen?

UG – Lars-Göran Svensson: Det vill dom inte berätta. Men troligen runt en krona plantan.

ArgaSandra: Sitter nu och författar ett brev till olika fonder att söka bidrag från för att se över möjligheten att söka pengar till de kameronnsa arbetarna. Undrar hur man kommer i kontakt med kvinnan som hjälpte många av dem

UG – Ali Fegan: man kan få kontakt med ulrika och kamerunierna i reportaget via ug.kamerun@gmail.com.

Karin: Tack för att ni gjorde reportaget om de lurade arbetarna från Kamerun! Hur går det för dem nu? Vad händer med dem?

UG – Lars-Göran Svensson: Det har egentligen inte hänt någonting. Några överväger nog att trots hot om fängelse åka hem, andra försöker stanna så länge dom kan.

Berit Claesson: Facket som har så mycket pengar kan väl betala kamerunska arbetarna lönen som dom blivit lurade på. Det vore bra reklam för facket.

UG – Ali Fegan: facket har lagt ner mycket tid på detta trots att många av kamerunierna inte var medlemmar. men visst vore det bra PR för den som ville hjälpa.

Jonas: Hur är det möjligt att migrationsverket utformat sitt dokument på ett sådant sätt att det gynnar oseriösa arbetsgivare. Jag som jobbar med avtalsfrågor dagligen hade vid första åsynen tagit detta dokument som juridiskt bindande. Hur ska man då förvänta sig att folk från andra länder skall förstå att det inte är värt någonting? Helt otroligt att Migrationsverket genom detta sätt bidrar till denna typen av skumrask.

UG – Ali Fegan: håller helt med.

stig: Jag tror att priset per planta skall vara 2.22 kr per planta istället för 0,222

UG – Lars-Göran Svensson: nej. Ackordet var drygt 22 öre per planta

Jonas: Använder sig SCA och Holmen fortsatt av Skogs-Nicke?

UG – Lars-Göran Svensson: Själva säger dom att dom inte ska anlita honom mer

Liza: Man kan ju tycka att Holmen kunde betala grabbarna ”även om dom inte har ansvaret” med tanke på hur mycket pengar dom besitter...

UG – Lars-Göran Svensson: Många tycker så. Det är inga stora pengar det handlar om

Janne: Hur många var dom som blev blåsta på sin lön.

UG – Lars-Göran Svensson: Lite oklart. Vi har inte haft kontakt med samtliga cirka 50 som kommit hit. Och dom har jobbat olika mycket. Vi har haft kontakt med ett 20-tal som alla på olika sätt ställer krav på Niklas.

hoben: Varför frågade ingen ”skogsnicke” om han hade för avsikt att göra på samma sätt nästa år också?

UG – Lars-Göran Svensson: Han har sökt tillstånd för att ta hit ett 30-40-tal nästa år. Men migrationsverket har anmält honom till polisen – så troligen får han inte ta hit dom

Mark: Om lagen förändras blir det några små justeringar men skogsbolagen vill ha billig arbetskraft. Tror ni skogsbolagen har egna lobbyister?

UG – Lars-Göran Svensson: Tror inte skogsbolagen vill ägna tid åt affärer av den här tiden. Dom ser nog hellre att lagen ändras så att det blir ordning o reda. (tror jag...)

Bengt: Fortsätter UG att kolla upp om skogsbolagen kommer att anlita skogsNicke igen

UG – Lars-Göran Svensson: självklart kommer vi att ha koll på vad som händer

Personalarbetare: Arbetar ofta med arbetstillståndsfrågor och min uppfattning är att Migrationsverket kräver anställningsavtal som bilaga till arbetstillståndsansökan. Arbetserbjudande som visades i programmet är inte samma som anställningsavtal utan sammanställning av villkoren som arbetsgivaren erbjuder. Jag har två frågor: Fråga 1. Hur kan Migrationsverket ge arbetstillstånd utan anställningsavtal i de här fallen när de normalt kräver att anställningsavtal bifogas arbetstillståndsansökan? Anställningsavtal är väl bindande för arbetsgivaren enligt lagen för anställning? Fråga 2. Migrationsverket ger inte arbetstillstånd om man inte som arbetsgivare erbjuder en lön på min 13.000 i månaden. Är inte det bindande för arbetsgivaren?

UG – Ali Fegan: bra frågor båda två.  vad jag förstått så är det inte bindande oavsett vad man fyller i i anställningserbjudandet. det går inte att driva rättsligt. tror tanken är att man ska teckna ett anställningsavtal när arbetstagaren väl är på plats i Sverige, som då bör likna det man erbjudit. Men det finns inga sanktionsmöjligheter idag för dom som inte gör det. Den enda som förlorar något är gästarbetaren som till och med kan mista sitt arbetstillstånd om arbetgivaren inte ger något jobb.

Lennart: Har tittat på att starta ett skogsföretag och frågat drakarna, SCA och Svea Skog och ett av kraven är att man kan visa ”rena papper” för arbetet....fick Nicke några såna krav månntro....?

UG – Ali Fegan: jo dom kontrollerade företaget enligt ett regelverk, men ibland räcker inte det.

Personalarbetare: Arbetar ofta med arbetstillståndsfrågor och min uppfattning är att Migrationsverket kräver anställningsavtal som bilaga till arbetstillståndsansökan. Arbetserbjudande som visades i programmet är inte samma som anställningsavtal utan sammanställning av villkoren som arbetsgivaren erbjuder. Jag har två frågor: Fråga 1. Hur kan Migrationsverket ge arbetstillstånd utan anställningsavtal i de här fallen när de normalt kräver att anställningsavtal bifogas arbetstillståndsansökan? Anställningsavtal är väl bindande för arbetsgivaren enligt lagen för anställning? Fråga 2. Migrationsverket ger inte arbetstillstånd om man inte som arbetsgivare erbjuder en lön på min 13.000 i månaden. Är inte det bindande för arbetsgivaren?

UG – Lars-Göran Svensson: Nej, dom kräver ett ”anställningserbjudande” som ska med som bilaga. Som sen ska följas av ett anställningsavtal när man väl kommer hit. Som vi har förstått det kan man inte skriva ett anställningsavtal med någon som formellt ännu inte fårr arbetstillstånd

Moderator – Magnus Johansson: Ni är väldigt många som vill starta en insamling och hjälpa till. Vi rekommenderar att ni kontaktar Ulrika som var med i reportaget. Man kan få kontakt med ulrika och kamerunierna via ug.kamerun@gmail.com.

Zarah: Hur mycket fick dom i lön sammanlagt från både skogsnicle och facket?

UG – Ali Fegan: det ser väldigt olika ut. alla pengar som betalats till dom är från Skogsnicke. Facket förmedlade bara pengarna som skulle betalas ut efter förhandlningarna. Raymond i programmet fick nu efter den sista utbetalningen lön för cirka 2,5 månad enl kollektivavtalet. cirka.

Jonas: Finns det inget sätt för arbetsgivar-organisationen att svartlista Skog-Nicke nu och även om han bildar nya bolag?

UG – Lars-Göran Svensson: Arbetsgivarorganisationen, SLA,  har inte sagt ett ont ord om Niklas eller Skogsnicke AB.

Stefan A: Om man nu har tagit så stora lån i Kamerun som ni vill påskina kan det inte bli mycket kvar ens om man fått allt enl. avtalet, verkar vara en dålig affär.

UG – Ali Fegan: inte om man kalkylerar efter vad som var utlovat enligt anställningserbjudandet. finns en uträkning i programmet.

Manuela: Hur kan vi vanliga människor påverka skogsbolagen att göra rätt för sig ?

UG – Lars-Göran Svensson: SCA skulle nog inte bli så förtjusta om konsumenterna slutade köpa deras blöjor och hushållspapper...

Ingvar: Oj då, hur skall jag nu kunna köpa Tena, Libero, Libresse, Edet, Lotus, Bionorr Pellets med glatt hjärta?

UG – Lars-Göran Svensson: Det är en samvetsfråga....

rolfg: Jag har hjälpt en del av mina kunder att få arbetskraft från ej EU land. Jag har alltid hävdat att anställningserbjudandet är juridiskt bindande. Migrationsverket gör väl kontroller ibland för att se att avtalet hålls av arbetsgivaren? Är jag ute o cyklar? Kan man skriva ett helt nytt avtal när personen väl är här utan sanktioner?

UG – Ali Fegan: japp, det är korrekt. och det är helt upp till arbetsgivaren hur mycket jobb som ska erbjudas när gästarbetaren väl är på plats.

Tant gredelin: Om polisen hade fått ett tips om en eventuell knarkaffär, oavsett om det eventuellt var anonymt, hade de då agerat på samma sätt?

UG – Lars-Göran Svensson: Tror jag inte. Tycker dom behandlat tipset oierhört nonchalant

roger: Kommer ni följa upp hur Bilström och co agerar politiskt i den här frågan?

UG – Lars-Göran Svensson: Självklart.

Aggie: Är dom kvar i Sverige?

UG – Ali Fegan: dom är kvar i sverige. i det förra reportaget berättade vi om en kille Gilbert som återvände. han hade bara lånat av sin egen pappa så han hade möjligheten att åka hem.

Moderator – Magnus Johansson: Ni är väldigt många som vill starta en insamling och hjälpa till. Vi rekommenderar att ni kontaktar Ulrika som var med i reportaget. Man kan få kontakt med ulrika och kamerunierna via ug.kamerun@gmail.com.

Arne Malmkvist: Tycker Ni att polisen har gjort sitt arbete uppe i Umeå..... Dom hade ju inte börjat sitt arbete förän Ni sänt UG ang Komurunerna .

UG – Ali Fegan: dom fick tidigt varningssignaler som inte togs på allvar.

Bjorn: Kamerunierna fick viss betalning tidigare och nu ytterligare ngt via förhandlingarna. Kanske svårt att besvara men hur mycket har de fått totalt jämfört med vad som utlovats?

UG – Lars-Göran Svensson: Jämfört med vad dom trodde – och jämfört med den kalkyl dom gjorde för att låna pengar och åka hit. Kanske knappt hälften. Och tyvärr har ju väntan i Sverige på en del av dom pengarna – också kostat dom pengar. Så dom har nog inte mycket kvar i dagsläget

nenne: borde inte arbetarna nu få nytt uppehälstillstånd o arbetstillstånd här i Sverige så att dom kanske kunde få jobb hos någon seriös arbetsgivare så de kunde käna in vad dom är skyldiga i hemlandet

UG – Ali Fegan: Man kan ju hoppas. det vore nog den bästa lösningen på detta problemet.

Magnus: Hade kamerunierna någon som representerade deras intressen i ”förhandlingarna”?

UG – Ali Fegan: GS-facket förde arbetstagarens talan.

Anna: Varför får man inget svar på varför arbetarna inte dök upp förrän i juli när avtalet var mellan maj och oktober?

UG – Lars-Göran Svensson: Dom kom så fort dom fick sina tillstånd. Det var Niklas som skötte administrationen av ansökningarna. Det tog han 6000 kronor för som han stoppade i egen ficka. Men han skötte det inte bättre än att det blev försenat ett par månader. Han borde känt till väntetiden hos Migrationsverket – i synnerhet som han tog betalt för att göra jobbet.

Linda: Att kamerunarna gjort en felaktig kalkyl ska väl ändå inte drabba någon annan än de själva?

UG – Ali Fegan: vad menar du är fel i kalkylen?

Personalarbetare: Men den här 13.000 kronors minimilön som krävs för att få arbetstillstånd. Är det också bara ord på Migrationsverkets sida och inte alls bindande för arbetsgivare?

UG – Lars-Göran Svensson: Det krävs oftast mer än 13.000 kr. Man ska ge en lön motsvarande kollektivavtal eller praxis i branchen. Som oftast är mer.

Moderator – Magnus Johansson: Ni är väldigt många som vill starta en insamling och hjälpa till. Vi rekommenderar att ni kontaktar Ulrika som var med i reportaget. Man kan få kontakt med ulrika och kamerunierna via ug.kamerun@gmail.com.

bumble: hej, ni skriver i ert svar till Skogsnickes brev att ni inte påstår att accordslönen var 22 öre per planta, ändå så skriver ni ju det här i chatten igen, varför då?

UG – Ali Fegan: han menar att vi skulle påstått att det är brutto. det har vi inte. dessutom ser man på bilden i reportaget att det är netto. Men varför är det viktigt för dig? det viktiga är väl om det följer kollektivavtalet vilket det nu står klart att det inte gjorde.

Birgitte Ellefsen: Takk for god dokumentar om et viktig tema. Vet dere hvorfor politiet ikke etterforsker dette som menneskehandel? Sverige har ratifisert europarådets konvensjon mot menneskehandel, og jeg mener at dokumentaren viser at alle vilkår for mistanke om menneskehandel er oppfylt: utnytting av mennesker i en sårbar situasjon for egen vinning. Arbeiderne havner i en tvangssituasjon pga av at de lures med falske lovnader, de setter seg i gjeld for å få jobben, de trues av arbeidsgiver og får ikke mat eller bolig etter minimum standard. Hvorfor bruker ikke politi, åklagare eller migrasjonsverk menneskehandel loven her?

UG – Ali Fegan: bra fråga!

Karin: Vi verkar flera som vill hjälpa, men den mailadres som ni vänligen lmänat här verkar vara fel!

UG – Ali Fegan: ug.kamerun@gmail.com. hoppas det funkar.

advokaten: Kan ni möjligen kolla upp med någon skadeståndsjurist om möjligheten att använda Skadeståndslagen, det finns en dle möjligheter att begära myndigheter/stat på skadestånd, det kan vara en försummlighet att ej upplysa i Migverkets formulär om vad de står för att de ej är bindande m.m.?

UG – Lars-Göran Svensson: Skulle möjligen gå att stämma Niklas. Men hur många år tar det? ...och vem ska betala? Killarna har inte ens rätt att vistas här längre

Katarina: Tack för ett bra program och för att sanningen kom fram. Det går nog inte att förstå hur illa man har behandlat dessa människor. Jag tycker det är en skam att inte SCA betalar arbetarna, det hade varit mer rättvist, de har de råd med och att Niklas stoppas för det han sysslat med för alltid + att han får plantera skog själv utan betalning i några år framåt.

UG – Ali Fegan: tror det blir svårt för Skogsnicke AB i den här branschen i framtiden.

Max: Varför förmedlade Facket pengarna till Kamerunska arbetarna? Hade inte Skognicke AB ett juridiskt skyldighet att betala ut pengarna själv- enligt LAS? Jag tror inte dem drabbade förstår detta. Tycker facket borde agera kraftigare...

UG – Ali Fegan: det var en överenskommelse mellan SLA och GS-facket att förmedla pengarna. pengarna var utbetalningar från Skogsnicke AB.

Annette: Vad kommer att hända med dem? Finns det någon bra lösning för just de som är drabbade nu? Ps ni är väldigt duktiga att göra oerhört bra program.

UG – Ali Fegan: tyvärr verkar det inte finnas så mycket mer att hämta inom den svenska byråkratin. tack för dom snälla orden.

Cas: Hur stor är den totala skillnaden mellan utbetalt belopp och utlovat belopp?

UG – Lars-Göran Svensson: Utlovat är ett svårt ord. Men i jämförelse med deras fullt rimliga kalkyl som dom grundade sin bes lut att åka hit på – har dom kanske fått knappt hälften – främst beroende på att arbetsperioden blev så kort.

Kjell Linghede: Vet UG:s reportrar vad CSR (Corporate Social Responsibility) ställer för krav på SCA och Holmen? Varför har inte bolagen ställts till ansvar utifrån dessa krav?

UG – Lars-Göran Svensson: Vet ärligt talat inte exakt. Har en vag uppfattning att kraven i första hand handlar om bolagets egna affärer och inte deras underentreprenörer. Men jag kan ha fel..

Kjell Linghede: Hur kan man tillåta arbetskraftsinvandring när vi har stor arbetslöshet – det är knappast fråga om specialistkunskaper?

UG – Ali Fegan: det är en bra fråga. Arbetsgivarsidan menar att det är svårt att hitta svensk arbetskraft.

Fundersam: Hur kan man kräva pengar från Maj då dom inte ens kommit till Sverige förrän i Juli?

UG – Lars-Göran Svensson: Det har dom inte gjort. Men dom kunde väl åtminstone då få betalt till den första november då anställningserbjudandet löpte ut. Hade dom fått det, för de flesta handlar det om 1-2 månadslköner – så tror jag inte vi hade gjort det här reportaget.

Lars: Vad kommer det sig att arbetsperioden blev för kort? Skogsbolagen ropar ju efter arbetskraft för just plantering.

UG – Ali Fegan: Skogsnicke tog 6000 per person för att hantera arbetsansökningarna. Men skickade handlningarna för sent. Det är allmänt känt att detta tar tid. Därmed med deras visum försenade.

bumble: stämmer det att de slutade jobba i förtid frivilligt?

UG – Lars-Göran Svensson: inte vad jag har hört. Så vitt jag vet tog hans uppdrag slut och säsongen brukar sluta i augusti/september. Men det hindrade inte Niklas att ”lova” jobb till första november.

Conny G: Heder åt Ulrika som ställer/ställde upp för kamerunierna!!

UG – Ali Fegan: håller med. hon har gjort mer än vad någon kan begära.

Arne Malmkvist: Kommer SCA mfl att anlita Skogsnicke AB.igen?

UG – Ali Fegan: i intervjuer med oss har dom sagt nej.

Daniel: 2012 hade SCA en vinst före skatt på 7 382 miljoner kronor. 7,3 miljarder är ju jättemycket. Kostar inte detta mer i bad-will för SCA än om de betalt arbetarna de utlovade lönerna?

UG – Lars-Göran Svensson: jo man kan tycka det. Och dom har nog lagt ner rätt mycket på att hantera problemen redan. Skulle tro att en o annan s.k. medietränare och konsult fått lite att göra.

Vera: Vem betalar skatt på pengarna?

UG – Ali Fegan: det dras skatt på deras löner enligt SINK 25%.

Dogge: Hur får man ta del av brevet som skickade till polisen?

UG – Ali Fegan: det ligger i något maskad form på vår hemsida.

UG – Lars-Göran Svensson: Måste tyvärr sluta nu. Tack för alla frågor. Och följ utvecklingen på vår hemsida. Hör gärna av er med mer tips och synpunkter till lars-goran.svenssson@svt.se tack o gonatt / Lars-Göran

Disa: Vad har Migrationsverket att säga om detta? Det kanske borde granskas utifrån hur många arbetsgivare det finns i Sverige som har utländsk arbetskraft från ett icke EU-land, för att se hur stort detta problemet är???

UG – Ali Fegan: det är tusentals människor som får tillstånd att arbeta i Sverige genom sådana här anställningserbjudanden. för dom flesta går det bra och då är det ju en fantastisk möjlighet.

Majsan: Billström borde ha med sig till regeringen när det gäller ny lagtext att även ersättning skall utgå till dem som drabbats av gällande bestämmelser

UG – Ali Fegan: finns diskussioner om möjlighet till sanktioner mot arbetsgivare som inte följer det som står i erbjudandet.

UG – Ali Fegan: Ni är många som villl hjälpa kamerunierna. Enda sättet idag är att ni kontaktar ulrika och kamerunierna på ug.kamerun@gmail.com.

Aggan: Följer ni upp detta i nytt program? Är så jäkla förbannad på denna flathet från migrationsverket,har dom ingen som helst skyldighet att KOLLA UPP alla dessa arb.givare som lovar å sen grundlurar å utnyttjat människor på detta vis? Kläm åt Billström och arb.givarfacket betydligt hårdare!!

UG – Ali Fegan: det är inte osannolikt att vi gör en uppföljning om vad som händer med Raymond, Mary och dom andra.

Märkligt: Är det inte märkligt att det gick att arbeta och leva på skogsplantering och skogsröjning i Sverige för bara några decennium sedan. Hur kan det Svenska facket godkänt denna enorma lönedumpning som skett. Det påstås att svenskar inte vill ta jobben men det stämmer ju inte. Det är många som gillar fysiskt kroppsarbete utomhus men det är ju lönen som är ett skämt. Vad anser ni som granskar om det ?

UG – Ali Fegan: det är möjligt att det finns många svenskar som vill göra jobbet. SLA menar att det inte är så. hade varit spännande att ge sig ut och försöka se hur det ser ut i landet.

UG – Ali Fegan: Tack för alla frågor ikväll. Har ni tips eller vill kontakta mig så finns jag på ali.fegan@svt.se. God natt!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – jobbtrafficking

Mer i ämnet