Chatt med reportrarna Nicke Nordmark och Hasse Johansson Foto: svt

Ur chatten: ”så otroligt sorgligt”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter reportaget om näthat chattade reportrarna, Nicke Nordmark och Hasse Johansson med er läsare. Hela chatten kan du läsa här.

thomas: tack för ett bra inslag idag. Jag blir mörkrädd

UG – Hasse Johansson: Tack!

Konstanze: Tack för ett viktigt program!

UG – Hasse Johansson: Tack för att du tittade!

Chrille: Sitter och tittar på kvällens reportage om näthatet och tappar haka, öron, ögon och näsa. Själv är jag anti-facebook och anti-twitter. Har ju hört talas om detta näthat, men måste varit väldigt naiv. Detta är ju förskräckligt för de drabbade. Blir hotade med ord som inte ens lämpar sig i skrift. Men, vad som slår mig är att detta s k näthat måste ju vara en brottslig handling. Nog måste det tillsättas resurser till polisen för att ta anmälningarna på allvar. Bevisen är ju inte särskilt svåra att spåra till dessa, som jag ser det, brottslingar. Bra reportage, men personligen hade jag önskat att det inte hade behövts, men det är ju i de bästa av världar, dock är det ju som så att vi lever inte i de bästa av världar. Tyvärr!!!

UG – Hasse Johansson: Ja, vi försökte utreda det rättsliga läget i reportaget. Hoppas det gick fram. tack för att du tittade!

Stina och Hasse: En stor eloge till dessa kvinnor! Vilket curage!

UG – Hasse Johansson: Jag håller med.

Minna: Vad hände med Julias anmälan sedan? Tog polisen tag i den?

UG – Hasse Johansson: Polisen har inlett en förundersökning om olaga hot som pågår.

Mats: Bra reportage, bra att ni belyser detta problem.

UG – Hasse Johansson: tack!

Lasse: Jag vill säga två saker. 1) Tack för ett viktigt program. 2) Varför gav ni inget utrymme för en ideologisk analys av vilka männen är som kommer med hoten och hatet?

UG – Hasse Johansson:  Svårt med analysen när många är anonyma. Ett par av kvinnorna i reportaget funderade ju i vart fall vilka som skriver å varför.

Johansson: Det fanns en tid när hot och förtal var svårt att utreda, när det saknades vittnen och när förtal sällan nådde en tillräckligt stor krets för att kunna betraktas som förtal. Idag har polisen öppet mål, hot och förtal sker öppet och sätts på spårbar pränt, förtalet sprids till alla. Jag upplever att polisens lathet och attityd är under all kritik. När en sån här anmälan kommer in tror jag att deras enda tanke är: -”Vad bra, den kan vi lägga ner och få ytterligare en enkel pinne i statistiken. Finns brottsutredning överhuvudtaget kvar på polisens agenda?

UG – Nicke Nordmark: Som jag upplever det rubricerade polisen anmälan som förtal, vilket de i normalfallet inte ska utreda. Bristen var att de inte läste tråden och såg de möjliga olaga hot som fanns, vilket de SKA utreda. 

Lisa: Tack för fantastiskt program. Hur var det att intervjua de som skrivit kommentarer på H&Ms hemsida?

UG – Hasse Johansson: Det som slog mig var att nästan ingen tänkt på att mottagaren faktiskt kan ta åt sig av det som skrevs.

Matts: Har ni mött på något motstånd under program inspelningen , och själva fått några arga mail

UG – Hasse Johansson: Det har varit svårt att få träffa män som skrev på HM.s facebooksida. Nä, inga arga mail.

Gisella: Förlåt, skrev fel först. Finns det män som utsätts för liknande hot eller är det bara kvinnorm som i programmet? Är det bara män som hotar?

UG – Nicke Nordmark: Självklart finns det män som blir hotade, och lika självklart finns det kvinnor. Men vår tydliag bild är ändå att männen stpr för en stor majoritet av hatet och betydligt färre får ta emot hat och hot. Det är ofta oxå på ett annat sätt. Männen möter inte samma sexistiska hat och hot. 

Hanna: På youtube är kommentarsfältet borta på klippet, vilket det inte var för någon dag sedan. Har det kommit kränkande kommentarer och hot där också, är det något ni vet?

UG – Hasse Johansson: Ja, det kom  kränkande å hotfulla kommentar. Vi valde att stänga kommentarsfunktionen.

Gunnel Gomér: Den viktigaste kunskapen vi fick är att detta inte bara drabbar t ex kända journalister utan att vanliga tjejer kan dränkas av våldshot på en H&M-blogg. Utan att polisen bryr sig.

UG – Nicke Nordmark: Håller med, och att allt inte alls är anonymt.

ZweMac: Varför sitter ni och påstår att det är män som näthatar när några av inläggen på facebooksidan var skrivna av kvinnor? Varför anser ni att sexismen bara riktas mot kvinnor för? Varför uppmanar ni till att anmäla om någon önskar en annan människa död när det inte ens är brottsligt? Varför påstår ni att näthatet riktas mot just kvinnor?

UG – Hasse Johansson:  Läs vår metodbeskrivning om hur vi resonerat http://www.svt.se/ug/sa-gjorde-vi-reportaget-3

Kronholmskan: Hej och tack för ett bra och viktigt program! Märkte ni, när ni gjorde research, några ansatser ”i samhället”/det offentliga rummet till annat fokus kring eländet? En vilja att hantera de här frågorna på annat sätt? Tänker t.ex. på hur Polisen tar hand om frågorna.

UG – Nicke Nordmark: Jag upplevde ändå polisen i Västmanland som genuint intresserad av att förbättra hanteringen av sådan här fall. Sen om de lyckas är en helt annan sak.

Isaac Karvonen: Varför är ni män som gör reportaget

UG – Hasse Johansson: Hur menar du? Vi är män helt enkelt och är intresserade av detta.

Veronica: Ni som är utsatta för detta – benäm det olaga hot när ni kontaktar polisen – varör kallade de i reportaget det för förtal så ofta?

UG – Nicke Nordmark: Svårt att svara på. Jag TROR att de får in så många anmälningar av den här typen och att de lite reflexmässigt rubricerar det som förtal. Och då ska de i normalfallet inte utreda det.

Lisa: Fick ni tag på någon kvinna som skrivit hotande kommentarer?

UG – Nicke Nordmark: Nej. Det fanns ett fåtal i tråden. Den stora majoriteten var pojkar och män.

Tess: Man är ju så tacksam att vi har yttrandefrihet i Sverige och vad besviken man blir när den missbrukas eller begränsas av censur i form av rädsla. Tack för mycket intressant program

UG – Nicke Nordmark: Tack. Jag håller helt med dig.

Svanberg: Var det svårt att hitta offentliga kvinnor som var villiga att prata om näthat?

UG – Hasse Johansson: Det var absolut inte svårt att hítta kvinnar som blivit utsatta, en del ville inte ställa upp, en del har klarat sig å till slut hade vi tolv kvinnor i TV-studion. Jag är glad å imponerad av att dom ställde upp.

Linda: Tack för ett starkt program. Jag blir otroligt upprörd och djupt berörd av kvinnorna som ställde upp och delade med sig av vad de blivit utsatta för. Tack.

UG – Hasse Johansson: Tack själv

Kalle: Jag förstår att det är ett strukturellt problem ni ville visa, men tycker att det är synd att polarisera näthatet med avseende på kön. Mycket bra program iaf, Tack!

UG – Nicke Nordmark: Tack. Jag förstår din synpunkt, men tycker det är viktigt att lyfta fram vilka som i de allra flesta fall är förövarna.

Crille: Helt sannslöst, man blir allvarligt bekymrad för den manliga delen av mänskligheten! Heder till alla tjejer/kvinnor som står upp mot detta, vi alla normala män med ansvar och normalt uppförande stöder er till 100%. Detta kan inte fortgå!

UG – Hasse Johansson:  Vi får hoppas deras insats leder till något gott, en bra debatt

Marie: Fruktansvärda kommentarer mot kvinnor i allmänhet och dessa i synnerhet. Tappar nästan tron på mänskligheten när jag ser detta. Tack för att ni lyfter upp frågan i ljuset.

UG – Nicke Nordmark: Tack för att du tittade.

Eliza: Hej! Sjukt bra program, tack så hemskt mycket för detta. Vi såg på videon ni lagt upp YT innan, väldigt rörande och känsloväckande. Men min fråga är nu, ifall jag skulle bli utsatt för masshot, sedan anmälde detta till polisen och de sedan la ner undersökningen precis som det hände med Julia. vad kan jag göra då? Det är inte alltid UG finns till hands och kan hjälpa mig med min anmälan, så vad kan jag själv göra? För det handlar ju om olaga hot och detta är ju någonting polisen i regel ska ta hand om. Men de verkar aldrig ta internet hot på allvar. (Tills UG kommer på besök) Tack så hemskt mycket för ett intressant program och en stor o varm applåd till alla underbara kvinnor som varit med!!

UG – Hasse Johansson: Tack. Du har möjlighet att begära överprövning på polisens beslut.

Susanna: Varför ställde ni inte männen som ni intervjuade mot väggen och poängterade att Julia kommentarer inte var he.nnes egna ideer utan ren fakta!? Dömd är han ju!

UG – Nicke Nordmark: Ibland är det svårt att få till längre vettiga intervjuer när folk är något motvilliga till att prata alls. Men jag tar till mig av kritiken.

Rose-Marie: Att tysta kvinnor med våld...har skett överallt i historien och även idag runt om i världen. Synd att det talas så lite om kvinnans världe och feminism idag...denna debatt får aldrig tystna och måste hållas levande

UG – Hasse Johansson: Så är det. Tack

Maria: Det är mycket bra att det är just män som gör detta reportage! Bra genomfört!

UG – Hasse Johansson:  Tack så mycket.

Helen: Finns det planer på att göra ett program som fokuserar ännu mer på förövarna? Hur det kommer sig att de inte bryr sig, att de helt saknar förståelse för någon annans känslor? Det vore enormt intressant att samla alla tänkbara förklaringar i ett program.

UG – Nicke Nordmark: En bra idé! Snor den ;)

Sara: Finns det andra grupper som är speciellt utsatta för hot? Invandrare, homosexuella exempelvis?

UG – Hasse Johansson:  I dom grupper du nämner finns alldeles säkert dom som utsätts för detta,

Linnea: Appropå att man reflexmässigt kallar nåt förtal – där har ni ett uppslag för vidare undersökning. Kolla könsstatistik på vilka undersökningar som läggs ner! Är det samma för anmälande män som för anmälande kvinnor?

UG – Nicke Nordmark: Hmm, ingen dum tanke. Kanske får kolla upp. Men det kräver väldigt mkt resurser.

Oscar Langels: Det är väldigt viktigt att att ni framhäver det här för allmänheten. Den kunskapen som ges till den yngre generationen och även den äldre är yttert viktigt. Min fråga till er är om majoriteten på nätet är kvinnor som hotas på facebook eller är det män också? Tack för ert reportage Nick och Hasse. Ni är väldigt modiga som vågar konfrontera dessa män som beteer sig illa på facebook i kommentarfälten!

UG – Nicke Nordmark: Tack! Vår bild är tydlig. Det är betydligt vanligare att kvinnor hotas och hatas på nätet än män. Givetvis finns det undantag.

Ulrika: Såg kvällens avsnitt och man blir helt förskräckt att det finns så många som är på detta viset. Jag reagerade dock riktigt våldsamt mot det hot Jenny Alvesjö TV 4 fick från den man som skulle stycka henne och steka hennes bröst m.m. och som dessutom uttryckte avsky mot polisen. Han kan vara riktigt farlig och hoppas innerligt polisen kollar upp honom. Har läst rättspsykologi o kriminologi bl.a.

UG – Hasse Johansson: Reagerade också på bland annat det jenny läste upp. oerhört otäckt å stark av henne att berätta.

Lobax: Som moderator på ett hyfsat stort svenskt diskussionsforum så undrar jag bara lite kort hur ni resonerade kring facebooks och HM's ansvar för det som skrevs. Vi är ett tiotal som moderar på forumet jag är verksam på, och volymerna är mikroskopiska jämfört med dem hos facebook, och ändå så hinner vi inte med att se och hantera alla ad hominems och hot som sker. Hur ska då facebook kunna göra det? Därtill, hur ska HM kunna göra det, när deras sida inte är tänkt att vara ett diskussionsforum? Det låter orimligt att förvänta sig att de anställer personal som moderar deras facebooksida.

UG – Nicke Nordmark: HM:s facebooksida är visst till för diskussion, det säger de själva och de har anställd personal. De hade oxå kunnat stänga tråden helt, vilket vi tex gjorde idag då volymen belv för stor och det kom in en del hat i kommentarerna.

Sofia: Bra att ni tar upp detta i programmet! Några av de som skrev på HMs facebook-sida tyckte tydligen att det var ok att skriva som de gjorde pga att så många andra hade gjort det. Jag tänker att det borde vara mer skrämmande ju fler som skriver hotfulla saker till en... Ställde du någon följfråga på varför de tänkte att det var ok för att fler hade skrivit, och vad svarade de i så fall på det?

UG – Hasse Johansson: Känns som en bra fråga jag borde ha ställt. Men om jag minns rätt så gjorde jag det inte, tyvärr!

ES: Jag så ledsen för alla journalisters skull men också över att jag inte vetat om det här innan. Tack för ett bra reportage! Med insikten kanske jag och andra kan stötta på något sätt...

UG – Hasse Johansson: Tack själv,

Sven: Finns det inte risk för att folk går in och skriver hatiska kommentarer i politisk syfte, d.v.s att ha som agenda att begränsa yttrandefriheten på nätet i vidare mening?

UG – Nicke Nordmark: Det kanske finns någon som har en så utstuderad plan, men det måste vara ytterst få och jag har svårt att tro på den omvända logiken.

sonja: Tack för ett bra program. Fick ni något intryck av vad det är för sorts män som näthatar, unga, gamla, outbildade, välutbildade, svenskar, invandrare...det var det enda som jag saknade i programmet

UG – Nicke Nordmark: Vi har inte gjort nån djupare analys av detta, så jag avstår från att spekulera i det.

Malin: Jag blir chockad över språket som används....har ni någon uppfattning om vad det är för ålder på dessa män. Jag är själv tonårsmamma och märker att ungdomars språk är så hårt och rått...

UG – Hasse Johansson: I HM:s facebooktråd var många unga, vi intervjuade bara de som var över 18 år. När det gäller anonyma hatare är det svårt att veta.

Erik Wedin: Var ni helt okritiska när ni gjorde programmet? Ni pratar med Mårten Schultz om att lättare dömas för förtal och ärekränkning men ni säger inte ett ord om att Tupac Shakur aldrig ens blvit dömd för våldtäkt. Om det var så lätt att dömas för ärekränkning på internet skulle väl Julia dömas för att hon skrev att han var dömd våldtäktsman. Eller?

UG – Nicke Nordmark: Vi säger tydligt att Tupac blev dömd för Sexual abuse av första graden. Ett brott som genererade honom fängelse. Att Julia skrev att han var en våldtäktsman ursäktar inte på något minsta vis de hot och det massiva ha hon fick. Tänk efter nu!

B-I: Tack för ett bra program! MEN med ett förskräckligt innehåll. Fy vad dessa kvinnor får stå ut med! Går inte att säga vilka som drabbats mest – de offentliga journalisterna eller de två privatpersonerna. Det är förskräckligt att folk – 99% av manligt kön om jag förstod rätt – tar sig rätten att vräka ur sig såna vidrigheter mot andra människor. Som man behandlar andra osv... – hur vill dessa personer bli bemötta? Vi behöver verkligen bättre möjligheter att beivra ärekränkningar. Trodde aldrig jag skulle säga det. Har läst Nick Cohens bok ”You can't read this” och då blir man rejält beklämd. Men ändå, vi behöver beivra dessa ärekränkningar.

UG – Hasse Johansson: tack för att du tittade. har ej läst boken du nämner menb låter intressent

Lizz: Äntligen något som tar upp detta , för detta är faktiskt inget man borde få blunda för! All cred och #nätkärlek till er TACK!

UG – Nicke Nordmark: Tack själv!

Linda: Jag blir både mörkrädd och även väldigt berörd över att detta är så utbrett. Det är fruktansvärt att människor uttrycker sig så hatiskt och sexistiskt. Jag blev även själv utsatt för detta då jag och min dåvarande kille skrev ett debattinlägg om våldsporr för tio år sen ung. Fick liknande hot, de hade lyckats hitta en bild på mig via min killes användare, ritade hakkors och avskuren hals och liknande saker kring hot, våldtäkt (vi vet var du bor), sprättas upp och andra ”kiss och bajs” nivå inlägg. Trots den väldigt låga nivån kan man inte veta om ngn menar allvar, vilket är det som är läskigt. Jag anmälde till polisen som genast lade ner och jag fick tom kommentaren i stil med att ”lite får man nog tåla om man håller på med data”. Jag och min kille kom längre i att spåra Ip-addresserna själva än vad polisen gjort. Det verkar som att den typen av retorik hänger ihop med rasism och sexism, vilket säger mer om de som kommenterar än det de kommenterar om. Hur som helst, ett otroligt viktigt ämne ni tar upp och man blir tyvärr helt förskräckt över hur många som är beredda att uttrycka sig så här och deras attityder. Modigt av Julia m.fl och er att följa upp om detta!

UG – Hasse Johansson: Tråkigt att höra att du själv blivit utsatt. jag framför berömmet till Julia mfl!

K-A Eriksson: Har ni funderat något kring åldersaspekten kring detta? Har en känsla av att det är väldigt mycket mer vanligt i yngre generationer att man slänger ur sig ord som ”Hora” Slyna” etc även utanför nätet. Kan det vara så att ”Internetgenerationen” delvis har tappat värdegrunden för vad man häver ur sig till andra?

UG – Nicke Nordmark: Det KAN ligga nåt i det, men som sagt, vi har inte analyserat detta så jag avstår från att spekulera. Såklart finns kvinnohatet även bland äldre män. Varför skulle det inte göra det?

Klas Jacobsson: Varför sitter kvinnor och läser sånt. Det finns en strömbrytare på varje dator. Stäng av.

UG – Hasse Johansson: Hatet kommer i mail, i kommentarsfält, på hemsidor, i brev, i telefonsamtal. Tror inte din quickfix fungerar.

Johanna: När ni frågade om varför en man hotade Julia fick ni svaret att ”Det är ju bara facebook”. Tror ni att man behöver lägga mer resurser i t.ex. skolan för att få folk att förstå att det inte är okej med förtal eller hot, vart det än sker, på internet så väl som i verkliga livet. Att det faktiskt sitter en person som kan bli ledsen och rädd bakom skärmen. Eller hur tror ni att man bäst kan förebygga att sånt här sker? Tror i alla fall att ni har gjort en viktig del som dragit fram detta i ljuset. Tack!

UG – Nicke Nordmark: Jag tror definitivt på att man borde prata mycket mer om detta i tex skolan och på andra forum där vuxna och ungdomar vistas tillsammans.

Sanna M: Dagens program var otroligt bra och inte minst nödvändigt. Vilka starka och modiga kvinnor. Jag undrar bara, med tanke på programmets titel, om ni vet att de mail som skickats till kvinnorna verkligen har manliga skribenter bakom sig. I så fall, hur vet ni det? Frågar av rent intresse.

UG – Nicke Nordmark: Läs vår metodbeskrivning på hemsidan svt.se/ug. Där förklarar vi mer om hur vi ser på detta.

Claes: Man får ett intryck att många av dem som skriver smörjan inte egentligen är kränkta eller ens ilskna på allvar, utan gör det för att de tycker det är kul. Något ni upplevde?

UG – Hasse Johansson: Olika från inlägg till inlägg. På en del reagerade jag tvärtom; att det verkligen kändes som att dom menade allvar. L

Martin: Hot, förtal, grova svordomar etc, är givetvis INTE ok... Men jag måste ändå få säga att alla dessa kvinnor på något vis provocerar... T.ex. att direkt jämföra den legendariska sångaren Tupac Shakur med Hagamannen, att (även om man inte regisserar) spela i en pjäs som handlar om att eliminera män etc etc... Alla dessa kvinnorna har ju faktiskt gjort ett aktivt val att provocera någon, och det är faktiskt inte heller okej... Som personen i intervjun sade: ”Man måste tänka sig för om vad man skriver!”, detta skapar inte helt oväntat reaktioner!!!

UG – Hasse Johansson: Jamen kom igen nu Martin. En åsikt om en tröja kontra våldtäktshot och förnedring.

Kippe: Sen feministiskt initiativ bildades har allt fler kommit att hata feminister. Och ni bidrog precis till detta. Vet inte riktigt om detta är målet detta parti väntade sig när dom först bidrog till detta projekt. Vad tror ni? Varför blev det just titeln ”Män som näthatar kvinnor” ?

UG – Nicke Nordmark: På vilket sätt har vi och de kvinnor som berättat om vidriga hot bidragit till att hatet mot feminister ökat? Det är kvinnor som blivit hotade och hatade. Punkt.

Sara L: Jag känner mig lilla berörd efter kvällens program. Visst att jag har insikt och kunskap om det tuffa klimatet online men att det finns en sådan ondska, ja ondska, mitt bland oss skrämmer mig. Hen som kommenterar kan ju vara vem som helst. Hur kan det komma sig att polisen inte tycks ta hoten på allvar? Någon här som har personlig erfarenhet av situationen, gjort anmälning och fått ”rätt”?

UG – Hasse Johansson: Jag skickar ut din fråga.

Thomas R: Tror inte att min fråga kom fram innan så jag testar igen. Hoten och kränkningarna publicerades offentligt på H&Ms sida, varför valde ni att pixla namn och bild när ni visade några av kommentarerna?

UG – Hasse Johansson: Vi har inte talat med alla dom som skrev, tusentals kommentarer, det finns ju alltid en möjlighet att dom exempelvis blivit facerajpade, det var en av anledningarna till att vi maskade.

Jan: Och tack för ett bra program.Det borde gå att komma åt de som sprider dessa hot på nätet. Och dra dem inför rättväsendet på något sätt.

UG – Hasse Johansson: tack för att du tittade

AN: Jättebra program! Undersökte ni något vidare om H&M faktiskt modererade som dom påstod. Låter märkligt om dom låt så många kommentarer av grov karaktär ligga kvar.

UG – Nicke Nordmark: De allra flesta kommentarerna skrevs runt den 10-11/12 förra året. Vi skrämdumpade och skrev ut tråden några dagar senare och då handlade det om ca 5000 kommentarer. HM säger att de tog bort 3000 kommentarer, men de allra flesta tog de bort över en månad senare, efter att vi begärt intervju. Hur mycket de faktiskt tog bort de där hektiska dagarna vet inte jag, det vet bara HM. De säger oxå at de försökte kontakta Julia och Natashja för att fråga om de skulle ta bort hela tråden, men det gjorde dem först den 15:e januari, alltså över en månad efter at allt skrevs. OM de tog bort grova kommentarer från början, så lät de iaf massor av hat och hot ligga kvar länge.

Daniel: Tack för ett mycket bra reportage. Det är förvånande hur hög toleransen för påhopp på nätet är. Det ska inte räcka med ett ”men det var inte så jag menade” utan det behöver ju få en allvarlig konsekvens så folk inte kan ”ryckas med i situationen”

UG – Nicke Nordmark: Jag tror du har en poäng. Det behöver finnas konsekvenser.

Sandra: Jag funderar på om det helt enkelt inte är så att språkbruket bland dagens ungdomar är annorlunda nuförtiden. Att säga ”din jävla hora” betyder ungefär samma sak som ”din dumbom” eller ”du är en idiot”. Så kommentarerna är kanske helt enkelt inte så allvarliga som de verkar, sett ur ögonen på dagens ungdomar?

UG – Hasse Johansson: Kanske är så men jag skulle ändå bli glad om debatten framöver också handlar om hur det ser ut i skolor, vad kallar ungdomar varandra, är det verkligen säkert att alla tycker det är okey att bli kallad hora även om det är ”normal” slag. Å får det språkbruket några andra konsekvenser.

Caspian Rehbinder: Isabella ”Blondinbella” Löwengrip skriver om näthatet på sin sida, och visar ett brev av en man som vill steka hennes bröst i smör. Har ni stött på den önskan flera gånger? Är det vanligt, eller kan det snarare handla om samma person? Utöver det vill jag tacka för ett alldeles utmärkt avsnitt. Om ni kan, vidarebefordra hälsningar och stöd till Julia.

UG – Hasse Johansson: Framför stödet till Julia! Nej, har inte stött på den önskan tidigare.

Tivedstrollet: Mycket starkt av Julia att ställa upp trots sin rädsla. Hur har HM gjort? Har dom tagit bort tröjan med dömde våldtäktsmannen Tupac Shakur. Om inte är det väl OK från HM med alla hotfulla kommentarer.

UG – Nicke Nordmark: Julia är grym! Jag vet faktiskt inte vad som hänt med tröjan. Det borde jag ta reda på.

Mattias: Hur mycket hat får ni själva stå ut med just nu? Är chatten hanterbar? Kvällens program fick mig att må illa. Bra att ni tog upp det.

UG – Hasse Johansson: Inget hat alls. har aldrig fått enda hat eller hot under mina år som journalist.

Gustav: Bra program. Var tror ni denna ilska eller vilja till att hota kommer ifrån? Hade varit intressant om det varit lite om det i programmet.

UG – Nicke Nordmark: Jag tror det är många olika faktorer som ligger bakom, och det är svårt att reda ut det i ett program som Uppdrag granskning.

annelie: Känns otroligt sorgligt att så många i samhället inte tänker på vad de skrivna orden innebär för mottagaren. Blir vidare förvånad att det ursäktas bort med att andra också skriver kränkande. Nästa sak att bli förvånad över varför behovet att uttrycka sig så nedrigt finns. Tack för att ni belyser detta. Skulle varit intressant att höra mera hur dom tänker och vill med alla dessa kränkande ord. Tack för att ni också belyser hur lite stöd som finns i samhället, alla sidor plus polismyndigheten

UG – Hasse Johansson: tack själv,

Den riktiga mannen: kommer ni göra en uppföljning på detta så man vet att polisen gör något åt gärningsmännen?

UG – Hasse Johansson: Vi kommer att hålla koll på vad som händer med utredningen

carl: Jävligt bra program. Tack! Hoppas verkligen det får en nyttig debatt. Att folk börjar få upp ögonen på skillnaden mellan åsikt och människan bakom. Men i vilket fall som helst så ska ni vara stolta.

UG – Hasse Johansson: tack, bra att det blivit ordentlig debatt.

Lena: Varför maskade ni ansiktet på en av dem män som ställde upp på intervju?

UG – Nicke Nordmark: Han hade inte skrivit en av de värsta kommentarerna och vi bedömde att hans identitet inte var avgörande, och han själv ville inte synas med namn och bild.

BK: Det är en skam för Sverige att vi har en polismyndighet som bara struntar i problemet! Sök upp alla idioter och låt de betala höga böter ! Inget annat biter på dessa neardentaler! Upprörande!

UG – Hasse Johansson: Ok. Nu har dom iaf inlett en utredning om olaga hot i Julias fall

Mange: Vill bara att ni ska veta, tack vare ert censurerande har jag nu skaffat ett Disqus-konto på avpixlat. Det är såna här aktioner som gör att folk söker sig till alternativa nyhetssiter

UG – Nicke Nordmark: Jaha, och varför då? Vad har vi censurerat menar du?

Maria: Har ni kollat på andra sociala medier för er research, exempelvis flashback som jag personligen tycker är värst? Där finns det ju en hel del frågetecken angående påhopp men också i princip hets mot folkgrupp. Tack för ett välbehövt program, som man skulle önska att verkligen alla såg.

UG – Nicke Nordmark: Läs gärna vår metodbeskrivning på hemsidan.

Jasmin: Jag tror det handlar om det forum eller ”internet miljön” som folk i trygghet kan vistas i. De som skrev sådana kränkande saker verkade ju vara helt vanliga människor som man ser på bussen liksom, det är nästan som om den tekniska miljön tar fram det dåliga i den mänskliga naturen.....hur upplever ni det?

UG – Hasse Johansson:  Jag tror iaf att en upphetsad tråd på ex facebook kan hetsa fram ännu fler hatiska inlägg. Jag får i alla fall mobbvibbar av vissa trådar jag läser.

Åsa: Ett jättebra program. Tack! Till Martin nedan skulle jag vilja säga att det tydligen var skillnad på kvinnan som spelade i pjäsen och mannen som regisserade, precis som ni i programmet visade. Vad är det som skiljer dem åt så grovt? Som gör att han inte får några hot och hon massor?

UG – Nicke Nordmark: Passar vidare frågan till Martin...

AE: ”Nu tänker jag våldta dig” skriver en person i tråden och polisen tycker det är en ”ANTYDAN till någon form av hot”. Alltså, vad krävs i så fall för att polisen verkligen ska uppfatta det som ett hot och inte bara som en antydan? Mycket tydligare än såhär kan väl inte ett hot bli??

UG – Hasse Johansson: Tycker oxå att det fanns mer än en antydan, hursomhelt så medgav ju polisen att dom gjort fel

Victor: Det här är inte en fråga som berör själva programmet, jag vill bara påpeka att jag tycker att det var otroligt olämpligt att använda det numera normaliserade men fortfarande vedervärdiga uttrycket ”facerejp”, i synnerhet (!) i detta sammanhang.

UG – Hasse Johansson: Ok, sorry. jag förstår.  Har du ett bättre uttryck jag kan använda?

Micke: UG – Nicke Nordmark: Vi säger tydligt att Tupac blev dömd för Sexual abuse av första graden. Ett brott som genererade honom fängelse. Att Julia skrev att han var en våldtäktsman ursäktar inte på något minsta vis de hot och det massiva ha hon fick. Tänk efter nu! Om man tänker efter så inser man väl ”Sexual abuse av första graden” är svengelska och att man dessutom inte kan jämföra svenska juridiska begrepp med USA:s och deras staffskalor. Att då kalla en populär musiker för våldtäktsman ur en svensk definition blir ju helt fel och därmed förstår man att folk blir förbannande. Att hatet Julia fick utstå är oförsvarligt håller jag naturligtvis med om.

UG – Nicke Nordmark: Hon var beredd på att argumentera och förklara sig, men fick bara hat och hot, och en del stöd oxå. Här är länk till vad som menas med Sexual Abuse First degree: http://www.lrc.ky.gov/krs/510-00/110.PDF

Glad: Jättebra! Tack för att ni upplyser!

UG – Hasse Johansson: tack själv.

mattias: det är ju struntsnack när facebook försvarar sig med uttrycksfrihet beträffande de mailen som är tydliga och sadistiska mordhot. När blev sådana uttryck skyddade?

UG – Hasse Johansson: Ok. Helt klart är att facebook har vida ramar.

Marika: Tack för ett bra reportage! Hur kan dessa män inte förstå att de skriver grova hot? Att hot om våldtäkt inte skulle betyda mer än ”du har fel”!

UG – Hasse Johansson: tack. Det kan man verkligen undra.

Micaela: Jag undrar varför ni lägger så stor vikt vid att H&M ska vara boven i detta? Borde inte programmet lägga vikt vid att när du hotar någon till livet eller hotar att våldta någon, oavsett i vilket forum det händer, så är det ett brott och det är du som enskild person som begår brottet och därför har ansvar för inlägget?

UG – Nicke Nordmark: Jag håller delvis med. Därför säger vi i reportaget att det största ansvaret ligger hos dem som skriver, och därför konfronterar vi några på telefon och framför kameran. Men jag menar at HM visst har ett ansvar. De upplåter sin facebooksida till hat och hot, något de enkelt kan förhindra. Varför gjorde de inte det? Inte vill väl de att deras Facebooksida, deras digitala skyltfönster ska va en kloak av hat och hot?

Göran: Hade dessa hot riktats mot en politiker hade det förmodligen hänt mycket mer. Det är ju uppenbara hot om att döda och våldta. Kan det finnas kulturskillnader om kvinnans rättigheter i samhället ? Jag hoppas att ni går vidare och följer upp vad som händer fortsättningsvis. Jag blir mer än förvånad över polisens brist på intresse.

UG – Hasse Johansson: Vi får se om det blir nån uppföljning, vi följer i vart fall frågan

Tina: Sorry jag igen... tycker et är lite ”synd” att de flesta här reagerar på det VÄRSTA i kvällens inslag(håller förvisso med) men det som är jobbigast, vedervärdigast är det som får ”passera” för att det inte är jävligt nog...men ändå så illa. För mot de värsta hoten görs oftast anmälningar...men det är de övriga, som sipprar igenom som är bedrägligast för mänskligheten.

UG – Nicke Nordmark: Tycker du har en poäng. Vi ville oxå göra tydligt att det inte bara handlar om regelrätta hot, utan även om kränkande, nedlåtande kommentarer med ett enda syfte: Att tysta och förnedra.

FeministJaVisst!: Jag förstår inte hur ni som journalister kan vara så fruktansvärt mer engagerade och ställa mer motfrågor mot polisen och H&M jämfört med männen som hade skrivit detta? I mina ögon verkade ni rädda när ni intervjuade männen och istället borde ni ställa 1000 motfrågor mot dem. Ni accepterade ett svar som följde ”Jag menade inte det jag skrev”... Fruktansvärt konstigt måste jag säga och det får mig som åskådare att bli riktigt irriterad och själv villa ställa mig och intervjua dom.

UG – Hasse Johansson: Ok. jag var inte rädd i alla fall. Försökte få till något slags samtal utan hätsk konfrontation. Men jag håller med, när man kommer hem från fältet förbannar man sig alltid för missade följdfrågor, så även denna gång.

Per: För mig, och tydligen många andra så är detta ett fenomen som finns i andra länder men som upplevs som väldigt starkt i Sverige. Jag har tex läst danska och norska tidningar och ser där en helt annan nivå på tonläget i debatten. Ser själv en koppling till att vi i sverige är mer politiskt korrekta och är hårdare emot folk med andra åsikter. Detta leder tyvärr till en spiral där tonläget höjs ytterligare. Vad är er syn på det?

UG – Nicke Nordmark: Jag har dålig inblick i hur det ser ut i andra länder måste jag erkänna. Dock tror jag inte på din slutsats. Hur kan det bli värre, för att vi inte är lika toleranta mot skit? Är alla de som skriver trotsiga småbarn?

Pelle: Angående ungas ev. språkbruk så måste jag inflika att ord som ”slyna”, ”hora”, ”fitta” i princip bara används för att kränka och förnedra kvinnor, inte män. Har inte hört några lika starkt värdeladdade uttryck för män, vilket är ganska talande för problematiken. Tack för ett bra program. Jag hoppas på flera program om relaterade teman!

UG – Hasse Johansson: tack själv.

Sara: Hej och stort tack för ett jättebra repotage! Önskar att något sådant skulle visas i skolorna! Att börja lära ut att saker som ”bara skrivs” kan ha/få enorma konsekvenser! Skitbra och enormt tufft gjort av både Julia och alla andra kvinnor, att ställa upp och visa detta offentligt!!

UG – Hasse Johansson: jag välkomnar också en debatt i skolor. Den finns säkert redan idag men det skadar inte att prata om det ännu mer.

Magnus: Tyvärr är detta något som är ganska genomgående i hela Sveriges mediekår. Att man skyddar brottslingar på alla sätt och vis. Nu gör ni också det UG genom era pixlingar. Mediekåren motverkar alltså att sätta dig brottslingar.

UG – Nicke Nordmark: Nä, det gör vi inte. Vi försöker ha en etiskt försvarbar nivå. Vi tror inte att media ska funka som skampåle.

Christoffer: Det verkar som om många tycker att detta är ett nytt problem? Ända sedan människor har kunnat bli offentliga har människor älskats och hatats. Kolla på Martin Luther King, John Lennon, Olof Palme, ända sedan offentliga personer funnits i media har det funnits personer som hatat dem. Internet har bara gjort att det har blivit enklare att ta kontakt med personer som gör sig offentliga. Ingen kritik mot programmet utan mer att jag tycker det är intressant att människor först nu reagerar på att offentliga personer hatas. En åsikt jag har angående programmet är dock att det hade varit kul om ni inte bara pratade om män som blir hotade utan även intervjua någon som utsätts för hot. Att kvinnor blir mer drabbade nu för tiden tvivlar jag inte på, men hade det inte varit en bra idé att ha med några män också. Betnér, Sorhan är bara två exempel på män som får stå ut med extremt mycket hat och hot.

UG – Hasse Johansson: Nä, det är dessvärre inget nytt problem. Kanse ännu större anledning att berätta om det. När det gäller din övriga frågor kan jag hänvisa till vår metodtext på hemsidan så kanske du får svar på hur vi resonerat. http://www.svt.se/ug/sa-gjorde-vi-reportaget-3

Marie: Tack för ett fantastiskt bra debattprogram. Enligt min upplevelse finns det här hatet och föraktet överallt. På arbetsplatser, i skolor, i hemmen. Jag har lidit av det i nästan hela mitt liv (från tonårsåldern). Det är inbyggt i människors tänkande, även hos kvinnor själva, och t o m i språket. Från 18 års ålder och långt upp i vuxen ålder vaknade jag varje morgon med samma känsla, av att vara ansedd som mindre värd och i ett ständigt underläge, på grund av mitt kön. Det har varit väldigt smärtsamt och mycket ångerst. När jag jobbade som bussförare, fanns t ex ett uutbrett hån mot fkvinnor och invandrare inbyggt i den naturliga jargongen, hos många. Det ord jag hörde allra mest, från olika håll i fikarummet, var ordet ”kärring”. Det drabbade mig till slut som knivar i magen. Det var aldrig något positivt när någon berättade om nån kärring. Alla kvinnliga passagerare, även de unga (kärringar med barnvagn) var inte mycket att ha. Men mindre värda ju äldre de är. De manliga bussförarna rangordnade oss kvinnliga kollegor efter utseernde och ålder. Absolut inte alla, men det var tillräckligt utbrett för att det skulle vara jobbigt. Jag tror man måste jobba mot det här sjuka föraktet och hatet på flera olika plan. Till att börja med genom att medvetandegöra och ta upp det, precis som ni nu har gjort. Jag är så tacksam. Och beundrar och är tacksam mot de modiga kvinnor som ställde upp och läste om de kränkningar de blivit utsatta för. jag tycker själv att de kränkande orden som ”fitta, slyna, kärring” ska tas på lika stort allvar som hot. Tack.

UG – Nicke Nordmark: Tack för din skrämmande redogörelse.

Daniel: Hej Måste fråga, tror ni verkligen att HM tagit bort flera tusen kommentarer? Kändes liiiiite svajigt där. Grymt bra program, om än hemskt upprörande.

UG – Hasse Johansson: Dom säger det. Vi fick tyvärr inget svar på varför inte ALLA kränkande kommentarer togs bort direkt.

Ester: Hälsa gärna de kvinnor som offentliggjort de hot de fått riktade mot sig personligen. Inte för att de verkar behöva det, men jag vill att de ska veta att jag tycker att de står upp för yttrandefrihet och demokrati genom sin medverkan.

UG – Hasse Johansson:  Absolut!

Eric: 1: Det är enbart olag hot, om personen som hotet riktas mot blir rädd. Om en tredje part läser hotet på facebook och blir rädd, så räknas det inte som olaga hot, när av polismannens ”politiskt” svängda kommentar.... Sen så måste vi väl acceptera att idioterna hörs ibland, om vi ska ha någon yttrandefrihet i det här landet? Sen att dom lagförs för sina uttalanden är en annan sak. Men vi kan nog aldrig hindra dom från att komma till tals.

UG – Nicke Nordmark: Ja, och Julia blev rädd av hoten som riktades mot henne. Ja, idioter måste få gapa de med, men när de går över en laglig gräns bör det få konsekvenser. Varför är det så svårt att säga sin åsikt utan att kränka någon annan. Jag fattar inte det.

Åsa: Usch! Man undrar hur långt det kan gå om det redan är så här illa... Att kvinnliga journalister inte kan utöva sitt yrke och säga/skriva vad de tycker är oerhört skrämmande. Kommer jag i framtiden bli hotat i mitt yrke som lärare om inte elever får de betyg de vill ha? Denna utveckling av hat i samhället måste tas på allvar och den måste förebyggas, värdegrundsfrågor är viktigare än vad man tror och de får aldrig falla i glömska. Tack för ett bra program!

UG – Hasse Johansson:  TROR OCKSÅ ATT DET ÄR ETT PROBLEM SOM MÅSTE TAS PÅ ALLVAR.

David: Är det rimligt att anta att mycket av det som uppges vara hat och hot istället är saklig kritik av feminismen (jag tänker då främst på SCUM)?

UG – Nicke Nordmark: Lyssnade du på de kommentarer som lästes upp i programmet? Tycker du det lät som saklig kritik av feminismen?

Lasse: Vad anar ni för gemensamma nämnare hos de som skriver kommentarerna?

UG – Hasse Johansson:  På HMs facebooktråd är majoriteten av dom som skrev kränkande hotfulla kommentarer män, många unga.

Helena: Bra att ni belyser detta....Bra att alla dessa kvinnor berättar vad de har blivit utsatta för. Tack för bra reportage...Att vara utsatt tär på hela ens person.

UG – Hasse Johansson: Det gör det.

Undran: Hasse: Kan inte anledningen att H&M inte tog bort alla kränkande kommentarer direk vara att de inte har obegränsade resurser?

UG – Hasse Johansson: Dom hade iaf resurser en dryg månad senare. Jag vet inte varför dom inte tog bort allt direkt.

Erik Wedin: Nicke Nordmark: Juridiskt är väl knappast ett försvar för förtal att Tupac Shakur hade dömts för ett helt annat brott? Han är inte en dömd våldtäktsman men det påstod Julia och hade Tupac varit vid liv tror du att hans dyra advokater hade förlorat i domstol? (Jag har läst domen mot Tupac, inget där kategoriserar under våldtäkt, en annan man friades helt för samma handlingar och man får mycket hårdare straff i USA för våldtäkt än Tupac fick.) Mitt inlägg ursäktade på intet sätt de vidriga attackerna på Julia (eller några andra förkastliga personangrepp), Poängen med mitt inlägg var att påpeka hur farligt det är med bokstavstolkning.

UG – Nicke Nordmark: OK. Men det hade ju varit så enkelt för någon att sakligt redogöra för varför de tyckte att Julia hade fel i just den delen. Och dessutom var det inte huvudpoängen, hon var kritisk till att en sexbrottsdömd man figurerade som cool kille på en tröja HM kränger. Det principiella hade man ju kunnat diskutera.

Lyssnare: Min mening är också att den hatiska kvinnosaks feminismen har stor skuld till detta stora hatet som råder i Sverige!

UG – Nicke Nordmark: Det är din mening det. Inte min. Alls.

Karl: Kan bara hoppas att många som skrivit har överreagerat och skrivit i affekt. Ordvalen är skrämmande ändå. Det blir nog lite för anonymt att bara lämna ett alias i ett kommentars- eller diskussionsforum.

UG – Nicke Nordmark: Så kan det va. Men de som skrev på Facebook med sina riktiga namn då? Och kan man inte andas in en gång innan man trycker på enterknappen?

inga: Så bra ni tog upp upp helt ”glasklara” fall. Termen ”näthat” missbrukas ju tyvärr ofta av folk som själva grovt provocerat tex i media och sedan inte tål motsägelse och avvikande åsikter. Er åsikt om denna ”slarviga” terminologi

UG – Hasse Johansson: Vet inte, har inte funderat på det. Men det är klart det finns gradskillnader. Vi hade ju med både kränkande kommentarer å regelrätta mordhot i vårt rep. Kommer just nu inte på nåt exempel där någon ”felaktigt” påstått sig bli näthatad.

Irene Hedin: Viktigt att vi belyser och ifrågasätter det våld som vi kvinnor utsetts för även i skrift. Hoten är mycket allvarliga. Kvinnor våldtas, misshandlas och dödas dagligen, det är inga tomma hot som näthatet ger uttryck för. Jag tycker att H&M borde ha pressats mer att förklara varför de inte tog bort alla hatinlägg. Det berörde mig mycket att så många av kvinnorna i reportaget log,kanske av rådsla.

UG – Nicke Nordmark: Vi kommer eventuellt lägga ut mer av intervjun med HM. Jag håller med, det fanns mer att säga om det.

Peter: Hej! Jag tycker det blev lite vinklat, samtliga kvinnor ni hade var SD-hatare. Ni hade ju kunnat ta in t.ex en SD-kvinna? Eller tror ni inte att vänstern kommer med hot och sprider hat?

UG – Hasse Johansson: Vi har inte kategoriserat kvinnorna efter politiskt ställningstagande överhuvudtaget.

Swede_lee: Tack för ett så otroligt viktigt program! Jag hoppas nu bara att inte denna debatt dör ut efter en vecka, för det här är så viktigt att man måste prata om det hela tiden! Hoppas ni på SVT kommer fortsätta att jobba hårt med detta varje vecka och inte sluta!

UG – Hasse Johansson: Tack själv

Martin: Nicke Nordmark: var är satiren och humorn i SCUM manifestet? Kan du redogöra för ett exempel?

UG – Nicke Nordmark: Jag har själv inte sett pjäsen, men jag vet att många uppfattar den på det sättet. Tror inte många tolkar det bokstavligt, att man ska utplåna alla män. Väljer du att göra det?

Undran: Ni skriver ”[det gäller] som journalist att göra en analys och våga dra en slutsats.” Jag trodde att slutsatser skulle underbyggas av fakta. Inte mod.

UG – Hasse Johansson: Göra en analys av den fakta som finns tillhands å sedan dra en slutsats.

Mia: Tack för ett program som berörde. Tror inte att jag suttit framför tv:n och blivit så upprörd på länge. Undrar om chatten sett annorlunda ut om det varit kvinnor som gjort programmet?

UG – Hasse Johansson: Tack själv. Vet ej, kanske.

Cecilia: Bra och viktigt program. Det är så intressant att de intervjuade nättrakasserarnas reaktioner blir i princip likadana när de konfronteras av en manlig reporter. Funderade ni över hur svaren blivit om ni också haft en ensam kvinnlig reporter ”på fält”?

UG – Hasse Johansson: har inte funderat på det men tror nog ändå att just dom vi mötte skulle reagera likadant. men det är såklart oerhört svårt att bedömma det, mötte dom bara en kort stund.

Signe: Det verkar finnas många i Sverige som anser att kvinnor tar för stor plats? Anser vi inte alla att vi har samma värde, samma rättigheter att inte bli kränkta eller hotade?

UG – Nicke Nordmark: Jo, jag anser då verkligen att alla har samma värde och rättigheter och skyldigheter.

Bengt: Per:Hasse Johansson varför var ni så snabba att nämna SD då?.

UG – Hasse Johansson: Antar att du menar i reportaget. Vi har fått en samstämmig bild från dom kvinnor vi pratat med att kritik mot SD ofta genererar hat.

Kalle: Är detta ännu ett steg i propagandan mot ett Statligt styrt internet med censur?? Kvinnorna blir kränkta,, som tydligt har en Politiskt agenda i sina kolumner och bloggar. Sanningen är det nya hatet,George Orwell 1984

UG – Hasse Johansson:  Nej, det är det inte.

Peter: Samtliga kvinnor ni bjöd in vad SD-hatare: På DT skrev Lisa Persson bland annat: ”Säkert har det att göra med SD:s framgångar också. Det är samma personer som hatar invandrare som hatar kvinnor. Samtidigt försöker de framställa det som att de vill ”skydda oss”.” Varför bjöd ni t.ex inte in en SD-kvinna eller Hera Lamppu Maduro som skriver på avpixlat? SVT ska väl vara politiskt oberoende och ändå bjöds bara kvinnor som hatar SD?

UG – Nicke Nordmark: De får gärna höra av sig med sina erfarenheter. Vi bjöd inte in någon pga deras politiska åsikter. Titti Schultz, Jenny Alversjö, Karin Hübinette är tex alla programledare utan några tydliga politiska åsikter i det offentliga rummet. Julia har inte drivit några starka åsikter alls. Eller?

Anton: Hej. Som någon som tillbringar ganska mycket tid på nätet har jag så klart sett mycket av vad ni tog upp i dagens program. Jag undrar om ni tror att det är unikt för Sverige med sådant uttryckt hat mot just kvinnor? Jag kan inte komma på att jag sett sådana uttryckta trakasserier på andra språk... På youtube t.ex förekommer det ju mycket barnslig och skrämmande homofobi och annat, men inte specifikt mot kvinnor.

UG – Hasse Johansson: Det är inte unikt för Sverige.

Jos: Tack för en jättebra granskning! Man blir verkligen förbannad. Som människa, kvinna och blivande journalist känns detta viktigt att uppmärksamma.

UG – Hasse Johansson: Tack. Lycka till med journalistiken.

Johanna: Jag blir rädd när jag ser detta, vad finns det för människor i Sverige egentligen? Jag hoppas verkligen att detta leder till skärpning hos Polisen, det måste bli påföljder för att bete sig så här.

UG – Hasse Johansson: Ok

Eric: Nicke> Bristen på konsekvenser kommer från att Polisen saknar resurser och kompetens för att utreda denna typ av brott i den omfattning som den sker. Det är ett problem, som vi som samhälle måste kräva ändring på. Orsaken, som jag tror, till att så många tar till ett så pass grovt språkbruk är att många tror att dom är anonyma och ”hemliga” på internet. Och lite som någon av dom ni intervjua sa: Det är få som skulle använda det språkbruket ansikte mot ansikte... Mycket lättare att vara grov när man sitter och prata med en dator. Man avhumaniserar sin motståndare och kan då gå längre än man annars skulle göra.

UG – Nicke Nordmark: Kan ligga något i det. Förhoppningsvis kommer polisen tillsätta mer resurser till detta framöver.

W123: Helt absurt hur så många människor kan bete sig på detta sätt! Har svårt att förstå varför så många människor måste vara så onda. Mycket gripande program! Tack för en timmes kvalitets-tv!!!

UG – Hasse Johansson:  Tack själv, hoppas programmet kan leda till nåt bra.

I.G.: Vill bara tacka för ett bra program – igen! Och jag vill framföra till tjejerna som blivit utsatta att vi är MÅNGA som tycker de är fantastiskt modiga och som stöder dem till 100%. Så jag hoppas de inte ger upp hoppet om mänskligheten pga av de ljudliga näthatarna. Det finns massor av nätkärlek också, med värme, stöd och förståelse i mängder, vi är bara inte lika högljudda.

UG – Nicke Nordmark: Tack själv! Hoppas de oxå känner din värme.

Rosie: Tack för ett bra program! Och tack till alla kvinnor som ställde upp! Det är skrämmande och jag blir rädd när jag tänker på hur detta hotar yttrandefriheten.

UG – Nicke Nordmark: TAck själv!

AinaMadelene: Oavsett om näthat riktas mot män eller kvinnor är det inte acceptabelt! Det måste till stora medel från flera håll för att ens komma i närheten av att göra något åt denna omänsklighet som finns inte bara på nätet utan på skolor och ute i livet... Det gör mig mörkrädd när jag tänker på att det är denna miljön mina barn ska växa upp. Det är hårt arbete att uppfostra sina barn till respektfulla och omtänksamma människor och tyvärr blir det allt hårdare när deras liv sträcker sig ut över hela världen via nätet... Tack för ett bra program UG!!! Ni borde göra ett avsnitt med Familjerättens rutiner och deras arbete för sk barnets bästa i läget där föräldrar är oens om vårdnad och underhållsbidrag. Du hamnar i ett utsatt läge där som förälder och deras metoder är inte rumsrena i många fall!

UG – Hasse Johansson: Ok, tack för tipset

Linnea: Tycker det är väldigt positivt att UG tar sig an ett sånt här ämne! Ett ämne där det inte bara finns en bad guy, utan att det handlar om en större samhällsproblematik. Mycket positiv utveckling/breddning av programmet!!!

UG – Nicke Nordmark: Tack! Ja, det är en komplex problematik.

Maja: Hur stor andel var anonyma? Hur vanligt är det att en och samma person ligger bakom en mängd hot? Tänk om människor kunde ösa kärlek, omtänksamhet och omtanke med samma intensitet som rått hat. Kärlek till er alla som gjorde programmet!

UG – Hasse Johansson: Du menar i HMs facebooktråd? Har inte räknat ut det exakt men just dom som skrev dom värsta inläggen lyckades vi inte identifiera. I det fallet var det så att ju grövre inblägg, desto mer anonym

Anders S: Mycket intressant reportage, men ofullständigt. Jag efterlyser dessa kvinnors frågeställningar som skapade detta näthat?? Kort sagt, vad hade de sagt eller gjort för att bli så påhoppade?? Det hade givit reportaget en heltäckande bild.

UG – Nicke Nordmark: Vad spelar det för roll? Finns det något man KAN skriva eller säga som ursäktar hatet och hoten de fick? Tycker verkligen inte jag.

Signe: Kanske skulle vi behöva diskutera om anonymiteten på nätet har ett allt för stort pris? Varför ska det vara ok att hota och hata i en värld där de flesta av oss nu lever en stor del av vårt liv?!

UG – Hasse Johansson: Anonymitet på nätet kan ju självklart ha många fördelar också.

nicke: sjukt bra program, bra jobb! kan vi lyfta frågan om huruvida det är rimligt att hota med våldtäkt i ”stundens hetta”? varför skulle detta vara okej?

UG – Nicke Nordmark: Tack. Kort svar: Det är aldrig Okej!

UG – Nicke Nordmark: Tack alla ni som tittat på programmet och som engagerat er och ställt frågor. Hoppas programmet leder till mer diskussion.

Martin: Vad hoppas ni uppnå med detta reportage? Tror ni hatet kommer att bli mindre av att dom arga och frustrerade återigen känner sig marginaliserade och fördömda av media? Varför vill ni inte se det hat som riktas från andra hållet? Ni bara bidrar ju till att snappa på den onda spiralen.

UG – Hasse Johansson: Vi vill uppnå en bra debatt, vi tycker inte det är ok att folk hotas med våldtäkt, mord o sadistiskt våld. Är inte så naiv att jag tror att det upphör i detta nu men tror verkligen inte att det blir bättre av att hålla tyst om problemt.

Jenny: Viktigt att det lyfts fram! Tack för ett bra program!

UG – Hasse Johansson: Tack själv!

UG – Hasse Johansson: Tack för att ni chattade. Fortsätt titta på Uppdrag Granskning!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.