Det enda beviset för att några möten ägt rum mellan de inblandade personerna i stadshusaffären är ett kvitto från en lunch. Foto: SVT

”Informella” mötet om stadshuset – finns inga anteckningar om vad som sades

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Två kommunalråd var drivande bakom beslutet att sälja Karlstads stadshus utan budgivning – trots att det fanns fler spekulanter. Men inga dokumenterade möten mellan det köpande it-bolaget och kommunalråden finns att lämna ut. Natali Engstam Phalén, generalsekreterare på Institutet mot mutor, är kritisk:

– Dokumentation är ju ett av de viktigaste verktygen vi har mot att undvika både faktisk korruption, men också misstankar om korruption, säger hon.

Uppdrag granskning har begärt ut all dokumentation av försäljningen av stadshuset och etableringen av it-bolaget My Life Diary i Karlstad.

Från kommunen har inte en enda handling lämnats ut där det går att läsa sig till vad som sagts på möten mellan företrädare för kommunen och it-bolaget. Det enda beviset på att ett möte ägt rum är ett lunchkvitto från en restaurang i Karlstad.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

På mötet deltar fem personer: entreprenören Mikael Solberg, projektledaren Göran Österman på Business Värmland, kommunalrådet Peter Kullgren (KD), kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) och ytterligare en av delägarna i it-bolaget My Life Diary.

Ett informellt möte

Lunchmötet hålls den 21 oktober 2015 – samma dag som teknik- och fastighetsnämnden första gången behandlar stadshusaffären.

– Det var inget formellt möte i den bemärkelsen, säger Per-Samuel Nisser (M).

När ni har möte den 21 oktober 2015, då menar du att det är inget formellt möte?

– Inte formell i den bemärkelsen som jag menar, formellt möte, då har man blivit kallad, det finns handlingar, det är ett möte för mig i den formella bemärkelsen. Informella möten har jag hela tiden.

Så detta var ett informellt möte?

– Ja, det kan man ju tydligt säga.

Det andra kommunalrådet som deltog på mötet, Peter Kullgren, jobbar idag som partisekreterare för KD. Han har inte velat ställa upp på en bandad intervju med Uppdrag granskning, men skriver i ett mejl att han inte har något tydligt minne eller några anteckningar från mötet.

“Raka motsatsen till hur det ska gå till”

Uppdrag granskning har låtit två experter ta del av uppgifterna och intervjun med kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M):

– En bra utgångspunkt är att affärer och kommunala angelägenheter ska skötas på ett öppet sätt och att det ska finnas en bra dokumentation, så att man i efterhand kan kontrollera och se till att saker och ting har gått rätt till, säger Natali Engstam Phalén, generalsekreterare på Institutet mot mutor.

Även Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, ifrågasätter kommunens agerande:

– Det som de kallar informella möten är ju precis raka motsatsen till hur det ska gå till i en kommunal organisation, där man faktiskt har protokollförda offentliga möten där man kan få insyn. Jag förstår vad de menar, att de har behov av att dölja saker och ting, men det är väl det som är det problematiska. Om de nu bekänner att de inte kan vara öppna, är det då inget som är fel någonstans?

Lunchkvittot finns arkiverat hos Tillväxtverket, en myndighet som betalar ut EU-pengar till det regionala projektet Business Värmland.

Reportaget Vännerna och stadshuset sänds onsdag 15 januari. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

Mer i ämnet