Få vågar stå för hatkommentarerna på nätet. Foto: svt

”Jag tror inte hon bryr sig så mycket”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Vad får en man att skriva att en ung tjej ska våldtas för att hon på Facebook kommenterar en t-shirt? Uppdrag granskning sökte upp några av personerna bakom hoten och hatet som drabbade Julia.

Julia postade ett inlägg på Facebook. Hon undrade varför H&M valde att trycka upp en t-shirt med en dömd sexualbrottsling som motiv. Det kom inga svar från H&M, istället vällde det in hatiska kommentarer. Män som skrev att 21-åriga Julia skulle stenas, våldtas och hängas.

– Det sitter i bakhuvudet att här har vi typ tusen människor som vill göra mig illa. För ingenting. Vad är det för människor som finns där ute? säger Julia.

UG – Näthat

Uppdrag granskning har fått tag på några av de män som skrev och hotade Julia i Facebook-tråden på Hennes & Mauritz sida.

En man från Sjöbo ville att Julia skulle bli våldtagen.

– Jag gör ju inte direkt det, det var ju ett uttryck, jag vill ju inte att nån ska bli våldtagen uppenbarligen. Men jag blev bara väldigt irriterad när jag läste det som hon hade skrivit, säger han till Uppdrag granskning i telefon.

Men du menar att eftersom hon har en åsikt i den frågan, då får hon räkna med inlägg som ditt – att hon ska bli våldtagen?

– Ja, det är väl inte, jag menar ju inte det ordagrant. Det jag menar med det var ju att hon var helt ute och cyklade och dum i huvudet i min åsikt, säger mannen.

En annan, en småbarnspappa, som skrivit att Julia är en smutsig människa och förtjänar att spottas i ansiktet menar att det var så många som skrev men medger till slut att han ångrar sig.

– Ok, men vet du vad. Det är någonting jag ångrar i såna fall, jag har ett barn här som jag måste gå tillbaka till, säger han till Uppdrag gransknings reporter Nicke Nordmark innan han stänger dörren.

De flesta vill inte ställa upp för någon intervju, utan stänger dörren eller lägger på luren när Uppdrag granskning ringer. Men en kille som skrev att ”Julia är en trångsynt slyna som borde skämmas”, ställer upp.

– Det är Facebook, jag brukar liksom driva med mina vänner och skriva massa saker, men alltså det är ingen som bryr sig. Det är dom som säger värre och värre saker, men jag sa ju min åsikt också, det var inte bara slyna som jag sa.

Men vad tror du hon tänker om att bli kallad det då?

– Jag tror inte hon bryr sig särskilt mycket.

Men om du hade träffat henne på riktigt hade du sagt samma sak då?

– Nej.

Men vad är skillnaden på Facebook och om man träffar någon?

– Då är det mer personligt, då är hon liksom framför mig och jag ser hur hon beter sig och hur hon ser ut då kan man kanske ta åt sig lite mer. Facebook är liksom bara text och ord som skrivs, alltså jag vet ingenting om henne jag vet inte ens hur hon ser ut, hur hon klär sig, det är det, förstår du vad jag menar.

Det flesta verkar mena att det inte betyder så mycket, att de inte menar allvar och att det är ju ”bara Facebook”. Men för de som drabbas av hatet är det annorlunda.

– Jag skulle vilja träffa de här människorna och fråga ”ska du våldta mig nu eller?” Nu är jag här! Dom skulle ju aldrig göra det. Eller någon kanske, det är ju det. Av alla de här så kanske det finns en som menar allvar, det vet man inte. Och det är väl det som är läskigt. Vem av dem är på allvar? säger Julia.

Reporter: Nicke Nordmark

Text: Magnus Johansson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Näthat

Mer i ämnet