Järnaxeln i svensk flyktingpolitik

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag gransknings reportage om den systematiska flyktingdumpningen som vi sände i januari i år, väckte starka reaktioner. Sex partier har som en följd av reportaget skrivit en gemensam motion om lagändring av utlänningslagen och regeringen har tillsatt en utredning. Är motionen ett tecken på att den så kallade järnaxeln mellan (S) och (M) är bruten?

(Sändes 2001-2003)

Idag för socialdemokraterna en flyktingpolitik med stöd från moderaterna, deras värsta politiska fiende. Med en utebliven opposition kan (S) obehindrat föra den politik de vill ha. Det är en flyktingpolitik som på flera punkter helt överensstämmer med den linje som Ny Demokrati drev för några år sedan. Då var kritiken från andra partier stark. Idag uteblir reaktionerna.

Ny Demokrati föreslog då bland annat att man skulle ta fingeravtryck på asylsökande, att man skulle skärpa regler för anknytningsinvandring, stoppa ekonomiska flyktingar, införa visumtvång, främja återutvandring samt att man ska lägga mer resurser på att hjälpa flyktingar i närområdet. Dessa idéer är idag verklighet.

Maud Björnemalm (s) är flyktingpolitiskt ansvarig. Hon tillbakavisar påståendet om att socialdemokraterna skulle föra en politik som överensstämmer med Ny Demokratis idéer. Flera av de förslag som lades då, bland annat visumtvång och att man tar fingeravtryck av asylsökande, är förändringar som skett inom ramen för EU:s flyktingpolitik.

Alltfler moderater kritiserar idag det egna partiets hållning gentemot regeringen. De inom partiet som vill se en mer liberal flyktingpolitik med öppnare gränser står emot de mer konservativa som ger stöd åt (S). En av dem är den moderata riksdagsledamoten Göran Lindblad. Han säger att moderaterna måste ändra sin flyktingpolitik om man ska kunna hålla det löfte som anges i partiets idéprogram. Där fastslår man att moderaterna ska vara den mest humanitära kraften. Han får stöd av bland andra Moderata Ungdomsförbundets ordförande Tove Lifvendahl:

– Att de idéer som jag kämpar för nu verkar få gehör är en seger, säger hon.

Gustaf von Essen, flyktingpolitisk talesman för moderaterna, försvarar den hårda praxis som andra moderater kritiserar. I ett personval i Uppsala hamnade han på tredje plats och var därmed på valbar plats på listan. Men han byttes ut mot en yngre partikollega och hamnade på fjärde plats. Därmed var han inte längre valbar. Magnus Graner, ordförande i Moderaterna i Uppsala län medger att det delvis beror på att man ville ha in någon med en mer liberal hållning.

Utan moderaternas saknar regeringen stöd för den flyktingpolitik som förs idag. Därmed kan den så kallade ”järnaxeln” i flyktingpolitiken brista. Maud Björnemalm medger att regeringen kommer att tvingas ändra på flyktingpolitiken om den situationen uppstår, men hon tror inte att det finns något gehör för det bland välarna.

– I riksdagen får jag ofta försvara regeringens hårda linje. Men inför väljare ute landet ställs jag inför kritik av regeringens alltför generösa flyktingpolitik.

REPORTER: Johan Winberg

RESEARCH: Susanne Fredriksson

FOTO: Olle Holm, Arne Ohlin, Ove Thews

Text: Teresa Skeppholm

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.