Juridikprofessorn: ”Sätter hela systemet ur spel”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I mängder av domar har förvaltningsrätten konstaterat att Tillväxtverket inte följer lagen och fattat felaktiga beslut om korttidsstöd till företag under coronapandemin. Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, kallar det för en absurd situation och säger att regeringen behöver kliva in.

I dom efter dom har förvaltningsrätten i Stockholm konstaterat att Tillväxtverket använt fel så kallad ”jämförelsemånad” som underlag för beslut att bevilja eller avslå ekonomiskt stöd – och att myndigheten inte följer lagen. 

Företagare som har rätt till stöd har blivit utan eller får vänta på sina pengar.

Coronapandemin

Olle Lundin kallar situationen för absurd.

– Det sätter liksom hela systemet ur spel. I en drastisk situation där det är uppenbart att en myndighet inte fungerar alls, då måste ju helt enkelt regeringen kliva in och försöka sopa rent och börja om från början. 

Men vad skulle regeringen göra mot Tillväxtverket? 

– Vad regeringen kan göra är att byta ut ledningen.

”Vår tolkning är den riktiga”

Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf står fast vid myndighetens lagtolkning.

– Vi ansåg, och anser fortfarande, att vår tolkning är den riktiga och att den är enligt lagens intention. Vi behöver få det prövat slutligt, säger hon.

Tillväxtverket har försökt driva mål vidare, men nekats prövningstillstånd i kammarrätten. De har nu överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen. 

Men flera av domarna har redan vunnit laga kraft och i slutet av mars ligger över 5 200 överklaganden på hög och väntar på att avgöras i förvaltningsrätten.

Reportaget ”Coronastödet som försvann” publiceras onsdag 31 mars klockan 12 på SVT Play.

Avslöjandet om coronastödet i korthet

• Över 32 miljarder kronor i korttidsstöd har hittills delats ut till krisande företag under pandemin.

• Stödet innebär att staten går in och betalar delar av kostnaderna vid korttidspermitteringar, så att anställda som går ner i arbetstid ändå kan få merparten av sin ordinarie lön.

• Uppdrag granskning kan avslöja hur en mängd företag har nekats stöd på felaktiga grunder.

• Hittills har Tillväxtverket fattat över 80 000 beslut. Majoriteten av dem har aldrig passerat en domstol.

• Totalt har över 60 företagare fått rätt mot Tillväxtverket i förvaltningsdomstolen i Stockholm. I en mängd domar konstaterar domstolen att Tillväxtverket fattat felaktiga beslut och inte följt lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet