Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Spela klippet för att höra klubbarnas svar om varför de inte kollade upp den dömde tränaren. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Klubbarnas svar om dömde tränaren: ”En smula naivt kan man verkligen tycka”

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING · Handbollsklubbarna kände inte till att mannen som tränade flick- och pojklag i själva verket var en dömd sexualbrottsling. Samtliga klubbar hänvisar idag till nya policyer och säger att om de hade känt till mannens dom hade han aldrig fått komma in i verksamheten.

Uppdrag granskning har avslöjat hur en man som dömdes för sexuellt ofredande av en 14-årig tjej 2009, kunnat fortsätta som tränare och domare inom ungdomshandbollen i Stockholm under flera år.

Det första tränaruppdraget mannen får efter sin dom är i Hammarby handboll. Janne Strandberg, ansvarig för tränarrekrytering, säger att om mannen hade sökt sig dit idag hade han aldrig fått något uppdrag. Men då tog de inget utdrag ur belastningsregistret.

–  Vi kände helt enkelt inte till att vi borde ha gjort det, tror jag. Och dessutom var vi en förening med ganska få lag. Vi tog nog emot just den hjälp vi fick. En smula naivt då kan man verkligen tycka, säger han.

“Inte ens en tanke på att kontrollera”

Sedan 2013 har idrottsföreningar möjlighet att begära att den som vill träna barn och unga visar upp ett så kallat begränsat utdrag ur belastningsregistret. Där syns brott som innebär mycket allvarliga kränkningar av andra människor, som grova våldsbrott och alla sexualbrott. Innan dess kunde man bara be om ett fullständigt registerutdrag.

Ändå missade klubbarna att kontrollera mannens dom.

Handbollsklubben Stockholmspolisen IF, där mannen var pojklagstränare i drygt ett år, skriver i ett mejl till Uppdrag granskning att eftersom mannens föräldrar är aktiva ledare i en samarbetsklubb så hade man “inte ens en tanke på att kontrollera honom”. De skriver också att de känner sig säkra på att ingenting hände under tiden i klubben.

En annan kontroll i dag

En annan klubb där mannen tränade ett pojklag, Skuru IK, skriver i ett mejl att de idag har en helt annan kontroll och rutinmässigt begär utdrag ur belastningsregistret.

“Självklart hade den aktuella ledaren inte fått möjlighet att vara verksam som ledare i vår förening om vi haft en fungerande bakgrundskontroll och därmed kunskap om domen.”

I klippet ovan kan du höra Janne Strandberg från Hammarby Handboll – och Ulrica Engström Nilsson, vice ordförande för Skogås HK, där mannen provtränade både ett flicklag och ett pojklag.

Uppdrag gransknings reportage Den dömde tränaren sänds onsdag 21 augusti. Du kan se det på SVT Play eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Den dömde tränaren

Mer i ämnet