Fd. pastor Peter Gembäck avslöjar nya uppgifter.

Knutbypastor talar ut om misshandel i församlingen för första gången

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Morddramat i Knutby satte det lilla samhället på kartan och skapade ett enormt intresse för den kristna församlingen. Exklusivt för Uppdrag granskning berättar nu församlingens före detta pastor och presstalesman Peter Gembäck hur han själv slagit en församlingsmedlem. 

– Vid ett tillfälle har jag fysiskt slagit en annan person, ja. Jag vill lägga alla kort på bordet och därför har jag själv kontaktat polisen, beskrivit situationen och bett dem utreda om det är någonting som är straffbart eller inte, säger han. 

Det har gått 14 år sedan morddramat satte Knutby på kartan, och pastor Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök. Men problemen i den omstridda församlingen försvann inte med honom, även om man vägrat erkänna vad som pågått bakom kulisserna. En av dem som hållit fasaden uppe är Peter Gembäck.  

Mord i Knutby

Du var ju fruktansvärt bra på att ljuga. 

– Ja, jag blev det, säger Peter Gembäck. 

Det kan jag säga av egen erfarenhet. För jag har ju ställt massor av frågor till dig som jag vet att du har ljugit när du har svarat på dem. 

– Ja.

De flesta har lämnat

Idag är det bara en spillra kvar av församlingen och de flesta ledarna har lämnat. Många tidigare medlemmar träder nu fram och berättar för första gången öppet om livet i församlingen, där det förekom misshandel och andra övergrepp. 

SVT har varit i kontakt med ett stort antal före detta församlingsmedlemmar, nära hälften av alla som varit med i församlingen sedan början på 2000-talet. Många är rädda för att träda fram och vittna om vad som pågått under alla år. Men flera väljer nu till slut att berätta om både fysisk och psykisk misshandel. Det var bestraffning om man inte skänkte pengar, om man ville ha kontakt med kritiska anhöriga utanför församlingen eller om man inte ärade Kristi brud på rätt sätt.

”Man skulle bli tuktad”

En av de anonyma källorna berättar för Uppdrag granskning: 

”Systemet var uppbyggt så att de som var lite högre i hierarkin skulle tukta de som var ett steg längre ner. Det var ju ens vänner men samtidigt så skulle man bli så tuktad hela tiden. Det var en sådan kontroll”. 

Församlingen i Knutby har bland annat styrts av idén om att pastor Åsa Waldau var Kristi brud. Och den som trotsade henne kunde bli bestraffad med misshandel och utfrysning. Men ledarna i församlingen – däribland Peter Gembäck – har hela tiden förnekat att det skulle finnas någon Kristi brud-lära.  

I alla intervjuer så har du svarat att Kristi brud-läran inte är sann och att den inte lever i Knutby, hur har det varit med Kristi brud-läran? 

– Den har varit levande i Knutby. Inte i hela församlingen, det har inte varit en församlingsfråga. Men den har funnits hela tiden i en grupp i församlingen.

”Jag är din drottning och du ska lyda mig”

Flera före detta medlemmar vittnar om hur Åsa Waldau använt sin maktställning som Kristi brud. 

”Hon ber mig falla på knä. Och sedan skäller hon ut mig. Hon sa: Jag är din drottning och du ska lyda mig.” 

I dag vittnar flera före detta medlemmar om att de trodde att Åsa Waldau var Kristi brud och att det gav henne en enorm makt, en makt som också tog sig våldsamma uttryck.  

”Jag fick inte hålla upp mina händer i försvar när hon slog, utan skulle vara tacksam och sedan be om ursäkt för att hon behövt använda sina händer för att slå mig”. 

– Mestadels det som har varit är ju att man har gett örfilar. Men jag vet att det i Åsas fall har varit grövre med tillhyggen, säger Peter Gembäck. 

Åsa har misshandlat människor med tillhyggen? 

– Ja.

Så du har sett henne slå människor? 

– Ja.

Vad gjorde du då? 

– Jag önskar att jag hade klivit emellan, jag önskar att jag hade stoppat saker. Men det som är, är att man var så i den här tankevärlden vi var i så var det mitt fel att hon gjorde det här, för jag hade inte stoppat den här människan. Och hon uttryckte det så ofta ”titta vad ni gör mot mig, titta vad hemska ni är som tvingar mig att göra så här fruktansvärda saker”.  

Nekar till anklagelserna

Uppdrag granskning söker upp Åsa Waldau, som idag bytt efternamn och flyttat till annan ort. Hon nekar till anklagelserna om misshandel men medger att det funnits ett osunt beteende i församlingen. 

– Jag bekräftar att det blev missförhållanden men vi trodde det var för det bästa, och det är det jag är så ledsen att människor inte kan stå för idag, säger hon. 

– Jag har ett ansvar. Och jag visste inte vad jag skulle göra mer än att bara bryta upp och försvinna ur deras liv. Det var så jag såg på det, jag skulle kunna be om förlåtelse för resten av livet för det jag har gjort personligt mot enskilda människor. Vi hade alla ett ansvar och gjorde illa varandra, vi gjorde illa varandra i det, vi trodde att vi gjorde någonting bra vi trodde att vi gjorde något rätt, vi trodde att vi gjorde det som Gud hade sagt.

En förundersökning pågår

Det finns nu ett antal polisanmälningar och en pågående förundersökning. Anmälningarna gäller misshandel. En före detta pastor är dessutom misstänkt för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. 

Peter Gembäck själv lämnade församlingen förra hösten och går nu, liksom många andra tidigare församlingsmedlemmar, i terapi.  

Du var Åsas högra hand, du stod väldigt nära Åsa. Efter morden 2004 pekade ni alla på Helge och säger att allt dumt och ont som har hänt i Knutby har hänt på grund av Helge, nu sitter du här och pekar på Åsa. Vilket ansvar har du själv haft? 

– Jag har ett stort delansvar. Jag pratar med människor som är insatta i det här för att också... jag har ställt frågan till flera terapeuter: Är jag frisk? Jag har ett stort delansvar, jag var föreståndare för församlingen när det var som allra värst för vissa människor. Och jag har gjort väldigt många människor väldigt illa, säger Peter Gembäck.

Uppdrag gransknings reportage om församlingen i Knutby sänds klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 14 februari 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Knutby

Mer i ämnet