Kommande: Det goda våldet

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Det beskrivs som självförsvar, men i de militanta vänstergruppernas försök att skrämma meningsmotståndare används våldsamma metoder som också drabbar anhöriga och personer utan politisk anknytning. I vårens andra program om politiskt våld granskas den autonoma vänstern.

Efter de nazistiska attackerna i Kärrtorp december 2013 och i Malmö denna vår finns två nya symboler för den autonoma vänsterns kamp mot fascismen, ett offer och en förövare. Men vem är det egentligen man hyllar?

Motståndet mot fascism är mer organiserat nu än tidigare. Men det som kallas självförsvar av antifascisterna är ofta nattliga attacker mot människor som inte utgör något hot. Och grupperna ligger även bakom attacker mot personer knutna till vanliga politiska partier.

UG – Det politiska våldet

– Jag var ju rädd för att börja igen, men jag kände att om jag slutar med politiken nu så vinner ju AFA och Revolutionära Fronten som ville få bort mig från politiken, säger Fredrik Nyqvist som blev slagen till marken och misshandlad av flera personer, anledningen var hans tidigare engagemang i Liberala partiet.

Uppdrag gransknings genomgång visar att det grova våldet är en gemensam nämnare hos anhängarna till Revolutionära Fronten. Flera är också aktiva fotbollshuliganer. Och medlemmarna glorifierar våldet i privata chattar.

Samtidigt så finns en acceptans för de autonoma gruppernas metoder bland etablerade vänsterförbund och kända artister. Och aktivisterna syns i sammanhang som scenen för invigningen av kulturhuvudstadsåret i Umeå.

Uppdrag gransknings reportrar Janne Josefsson och Ola Sandstig har granskat en rörelse som ser som sin uppgift att jaga bort nazister från gator och torg och där personer dömda för allvarliga våldsbrott hyllas.

Programmet sänds 7 maj klockan 20:00 i SVT1 och SVTPlay. Programledare är Janne Josefsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Det politiska våldet

Mer i ämnet