Kommande: Skidåkarnas hemliga blodvärden

UPPDRAG GRANSKNING · Frågan om dopning och höga blodvärden inom skidsporten är ytterst känslig. Det fick Uppdrag granskning erfara förra året, när det omdiskuterade programmet Blodracet sändes. Nu har reportrarna Hasse Svens och Magnus Svenungsson grävt vidare i ämnet som väckte så starka reaktioner. Den här gången är fokus på 2000-talet och stjärnor från en lång rad länder.

Uppdrag granskning har fått tillgång till ett unikt material, med tusentals blodvärden över flera år under 00-talet. Det är blodvärden som ger en mörk bild av sporten. Inte minst av OS-tävlingarna i Salt Lake City 2002.

– Jag tror inte att någon av tävlingarna var rena, säger professor Don Catlin, som då var ansvarig för antidopningsarbetet.

En av dem som har starkast minnen av när dopning kom i vägen för en ren tävling är OS-medaljören Per Elofsson. Under OS i Salt Lake City mötte han Johann Mühlegg, en motståndare som visade sig oövervinnlig.

– Det är inga trevliga minnen, den farten han visade upp på det här loppet var inget han varit i närheten av tidigare, så det är klart man blev ju väldigt konfunderad. Mina drömmar sprack där och då, säger Per Elofsson.

Reportrar är Magnus Svenungsson och Hasse Svens.

Programmet sänds onsdagen 5 mars 20:00 i SVT1 och SVTPlay.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer