Kommande: Naken på nätet

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den tionde juli 2012 får skånepolisen ett telefonsamtal. Det är 16-årige Linus som vill anmäla ett brott. Linus anmälan tas emot men polisen lägger ner fallet.

Ett halvår senare lämnar 14-åriga Julia sitt hem och kliver på en buss. Bakom sig har hon flera mardrömslika veckor med rädsla och skuldkänslor.

Hon har inte vågat berätta för sina föräldrar vad som hänt. Men nu känner hon att hon måste få hjälp.

UG – Naken på nätet

Linus och Julia har aldrig träffats men deras liv flätas samman i en historia där båda är offer, men ingen vet vem som är gärningsman.

En okänd man har stulit Linus identitet på nätet, och lurar och utpressar unga tjejer. Han får dem att skicka nakenbilder – sen hotar han att publicera bilderna om han inte får fler.

Polisens arbete visar sig resultatlöst och anmälan efter anmälan läggs ned. Uppdrag gransknings sökande efter den okände gärningsmannen blir en jakt mot klockan, när offren blir fler och fler.

Reportaget sänds 20:00 på onsdag 12 mars. Programledare är Karin Mattisson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Naken på nätet

Mer i ämnet