Kommunen ansåg att Reza inte behövde boende – utan att ha besökt honom i husvagnen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Reza har diagnoserna lätt utvecklingsstörning, misstänkt personlighetsstörning och adhd. Kommunen bedömer att han inte behöver något LSS-boende och att han klarar sina sysslor – utan att ha besökt honom. Istället har han bott i en husvagn bredvid en motorväg.

På en rastplats intill E4:an hörs musik från en gammal husvagn. Det är Reza som spelar på sin akustiska gitarr. Det är mitt i vintern när Uppdrag gransknings team besöker honom.

I perioder har han varit deprimerad och gjort självmordsförsök. Enligt en utredning från kommunen har han också fobi som gör att han inte kunnat åka buss eller färdtjänst.

Tidigare bodde Reza flera år på ett LSS-gruppboende, där det fanns personal dygnet runt. Men Reza berättar att han började må dåligt när det blev ägarbyten och ofta ny personal. Han upplevde att de inte hade tid med honom, och bestämde sig för att lämna boendet.

– Jag kände att jag blev kränkt där. Jag trivdes inte, säger Reza.

”Finns de som har det värre än mig”

Reza tog flera lån och köpte en husvagn.

Men när han märkte hur svårt det är att bo i husvagn på vintern, utan till exempel rinnande vatten och toalett, var det för sent.

Platsen på boendet var borta och när han ansökte om nytt gruppboende bedömde kommunen plötsligt att Reza inte behöver något LSS-boende alls.

– Jag är inte i det enklaste läget, men det finns de som har det värre än mig. De som inte ens har tak över huvudet, de som är utanför i kylan, säger han.

Kommunen har inte besökt honom

I kommunens utredning om Rezas ansökan om gruppboende, står det att Rezas mamma är orolig för att han har självmordstankar. Kommunen skriver att man då hänvisat henne till att Reza ska söka hjälp hos psykiatrin på landstinget.

– Oftast är de här ärendena komplexa. Har man stora psykiatriska svårigheter så har man behov av både insatser från kommunen men även från regionen. Det är regionen som är ansvariga för vården, säger Lena Thalén, avdelningschef Uppsala kommun.

”Det finns de som har det värre än mig”, säger Reza. Foto: SVT/Emil Larsson

I kommunens utredning framgår att de inte gjort något besök hos Reza i husvagnen, men att de drar slutsatsen att han klarar sina sysslor.

Så när ni drar slutsats om att han klarar sina sysslor, så är det på vad handläggaren fått för uppfattning när man pratar med honom i telefon?

– Jag är ledsen, men jag kan inte kommentera det, säger Lena Thalén.

Känner sig inte trygg

Reza säger att han blivit erbjuden härbärge eller stödboende, men där vill han inte bo eftersom han inte känner sig trygg tillsammans med personer som har ett missbruk.

– Det är olyckligt när personer är missnöjda med vår handläggning. Men man ska vara jättenoga med att man alltid har rätt att klaga på våra beslut. Då prövas vår bedömning i domstol, säger Lena Thalén.

Reza har utan framgång ansökt om LSS-boende även i Järfälla där hans mamma bor. Järfälla kommun vill inte ställa upp på en intervju, utan meddelar att de inte uttalar sig i enskilda ärenden.

Efter att Uppdrag granskning intervjuat Reza lämnade han sin husvagn. Enligt hans mamma bor han nu tillfälligt i en korttids-lägenhet, där Uppsala kommun säger att han får stanna i tre månader.

Reportaget Psykrevolten sänds onsdag 10 april. Du kan se det redan nu på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.