Kåre Santesson bor granne med grevefamiljens svartbygge och har länge kämpat för att naturområdet inte ska fortsätta bebyggas. ”Vad slottet vill, det går alltid igenom”, säger han. Foto: SVT

Kommungranskarna i Österåker

Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Under flera år har tipsen från Österåker kommun kommit in till Kommungranskarna. Tips om att kommunen gör skillnad på folk och folk. I vårens premiär av Uppdrag granskning undersöker Sophia Djiobaridis ett svartbygge som kommunen i efterhand försöker göra lagligt, och spåren leder till en hemlig relation mellan några toppolitiker, och en rik grevefamilj.

Säbyviken i Österåker har debatterats i många år i kommunen. För trots att det råder strandskydd och trädfällningsförbud nere i viken så får grevefamiljen, som äger marken där, gång på gång tillstånd att bygga, fälla träd, eller spränga bort berg, utan att grannarna tillfrågas. Och när grannarna överklagar och får rätt av högsta instans, struntar kommunen i beslutet. Den som gynnas är den stora markägaren och grevefamiljen på Rydboholms slott.

– När man vänder sig emot alla lagar och bestämmelser, så reagerar folk till slut. Men ”vad slottet vill, det går alltid igenom”, det har vi alltid sagt här, säger grannen Kåre Santesson.

Kommungranskarnas reporter Sophia Djiobaridis och researcher Valeria Helander går till botten med en hemlighet som två höga politiker i Österåker lyckats hemlighålla under hela sin tid vid makten.

Sänds i SVT1 och i SVT Play, onsdag 14 januari kl. 20:00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kommungranskarna - Österåker

Mer i ämnet