Kommunpolitikern raderade meningar i offentliga handlingar – med överstrykningspenna: ”Jag ville testa er”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Harald Hjalmarsson (M) manipulerade offentliga handlingar som Uppdrag granskning begärt ut av Västerviks kommun. Med en överstrykningspenna målade han över meningar i de mejl han skickat till Abba-kändisen Björn Ulvaeus, för att kunna dölja viktiga delar av innehållet.

Det var då Harald Hjalmarsson skulle agera mellanhand i ett hotellprojekt i Västervik som han i sina mejl till Björn Ulvaeus formulerande sig på ett sätt som han senare försökte radera och dölja. 

”Ps, kommunen är inte delaktig i detta” och ”ditt och mitt namn nämns inte” ströks från de offentliga handlingarna och Uppdrag granskning fick se en manipulerad version av mejlkorrespondensen, som handlar om att koppla ihop Björn Ulvaeus med lokala företagare. 

Konfronterades i intervju 

Då Uppdrag granskning i en intervju konfronterar Harald Hjalmarsson, hävdar han att han inte vet hur fusket med handlingarna gått till. 

Är det någon som raderat en mening? 

– Jag kan inte svara på det. Men däremot antar jag att du har en följdfråga, eftersom du har lagt märke till det. Vad är följdfrågan? 

Raderade meningarna själv – som ett test 

Dagen efter intervjun ringer Harald Hjalmarsson upp för att förklara att ingen annan i kommunhuset raderat meningarna – det var han själv. Som förklaring säger han att han ville testa Uppdrag granskning 

– Jag känner mig kanske lite grann irriterad, jag känner liksom att jag har gjort rätt. Jag tänkte nej, jag måste testa och se och uppenbarligen så får jag ge cred och säga att ni hittade verkligen allting. 

Kommunpolitikern Harald Hjalmarsson (M) manipulerade mejl som Uppdrag granskning begärt ut av Västerviks kommun. Foto: svt

Förnekar att det handlar om privata affärer 

Björn Ulvaeus säger att han uppfattade det som om Harald Hjalmarsson ville vara med i hotellprojektet, men att han sedan avstod – för att det skulle kunna misstänkliggöras på grund av hans position som kommunpolitiker. 

– Det hade ju varit direkt olämpligt i den rollen som han har idag som opposition att gå in i ett sådant projekt. Det hade inte jag velat, absolut inte, säger Björn Ulvaeus och fortsätter: 

– Men jag tänkte nog att det där sköter han själv, så får vi se.  

Då Uppdrag granskning intervjuar Harald Hjalmarsson igen nekar han till att han personligen velat göra affärer med Björn Ulvaeus. Han nekar också till att han skulle ha någon form av privat avtal med företagarna, som han agerat mellanhand åt. 

”En illa genomtänkt impulshandling” 

Enligt Harald Hjalmarsson var det bland annat stress som ledde till att han manipulerade dokumenten: 

– Jag ska säga att det var en illa genomtänkt impulshandling. Jag har funderat på det, och sanningen är den att jag fick för mig att det där kan misstolkas. 

Hur gjorde du rent praktiskt när du tog bort dem då?  

 – Med en sådan här penna, satt man på med vitt. Ja, och sedan kopierade jag och ersatte. Men än en gång, det var väldigt illa genomtänkt.  

Harald Hjalmarsson har kritiserats av den externa juristbyrå som fått i uppdrag att granska Västerviks kommun. Enligt utredningen kan förfarandet betraktas som tjänstefel enligt brottsbalken.  

Uppdrag gransknings Kommungranskarna granskar Västerviks kommun i ett reportage i två delar. Den första delen sändes klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 14 mars 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kommungranskarna i Västervik

Mer i ämnet