Tore Åberg från Östersunds kommun fick presentkort för ett par tusen kronor skickade till sin hemadress, men valde att skicka tillbaka dem. Foto: SVT

Kommuntjänstemannen avslöjar företagens metod: Fick presentkort hemskickade

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Hur kommer det sig att kommuntjänstemän runt om i Sverige köpt in mängder av varor från leverantörer som finns med på varningslistor över oseriösa företag? En av orsakerna kan vara en affärsidé som går ut på att skicka presentkort till kommunanställda:

– Kanske är man rädd för att allmänheten ska få reda på det, säger gatuchefen Tore Åberg.

Uppdrag gransknings genomgång visar att kommunanställda över hela landet godkänt och attesterat tusentals fakturor som skickats till dem från oseriösa företag. 

En av de som har erfarenhet av företagen är Tore Åberg från Östersund. 2015 fick han ett samtal från en försäljare från företaget Universal Solutions som ville att Östersunds kommun skulle prova på ett nytt issmältningsmedel.

Sverigefakturorna

Gatuchefen nappade på erbjudandet, men på grund av det extremt höga priset ville han snart avsluta samarbetet. Efter att ha betalat den första fakturan fick han presentkort för ett par tusen kronor skickade till sin hemadress. 

– Det var presentkort till Systembolaget och Coop Forum. Jag skrev ett brev där jag förklarade att jag inte kan ta emot sånt här. Och så skickade jag det tillbaka under en kollegas närvaro. 

“Kanske vi ska prata med chefen?” 

Tore Åberg säger att det var olustigt att få presentkorten hemskickade. Att ta emot gåvor från ett företag samtidigt som man köper in av deras produkter kan ses som ett mutbrott. 

Samtidigt fortsatte leveranserna att komma och då Tore Åberg vägrade betala ändrades tonläget och försäljarna blev hotfulla.  

– De hade ringt och grälat mycket och vi hade haft många samtal. Då kom det: ”Jaha, det går bra att ta emot gåvor, men nu när det ska handlas, då går det inte. Kanske vi ska prata med chefen din?” 

Tore Åberg svarade att han fått presentkort men skickat tillbaka dem till företaget. Han tror att presentkorten var en medveten strategi för att få kommuntjänstemännen att fortsätta betala. 

– Man skäms och då är det kanske lättare att bara försöka betala sig undan. Så att det inte ska synas i media. Om jag hade tagit emot presentkorten, så hade det kunnat gå riktigt, riktigt illa.   

Presentkort för 1 miljon 

Uppdrag gransknings genomgång visar att företagsgruppen bakom Universal solutions, som kontaktade Östersunds kommun, skickade ut presentkort och andra gåvor värda nästan 1 miljon kronor under sitt sista verksamhetsår.  

Exakt vem som fått presentkorten har inte gått att reda ut. Vissa kommuner säger att man aldrig tagit emot något, men i Bjurholm, Lund, Skövde, Öckerö och Kils kommun vittnar man om att presentkorten kommit på posten. 

– Vi funderade på att vad det är som gör att en rutinerad tjänsteman fortsätter göra handel med de här varorna som säljs till överpriser? Förekommer det risk för givande av muta? Sen fanns det några indicier med någon present och någon biobiljett, berättar Jan-Olov Ragnarsson som är kommunchef i Kils kommun. 

“Vi är satta att förvalta skattepengar” 

Affärsidén verkar gå ut på att efter den första ordern skicka gåvor och presentkort till de som beställt varorna, och senare hota med att berätta det för chefen.  

Tore Åberg skickade tillbaka gåvorna, men menar att det kan ha blivit värre om man inte gjort det. 

– Då är du kanske rädd för att chefen ska få reda på det. Rädd för att allmänheten ska få reda på det. Vi är satta att förvalta skattepengarna på bästa sätt och då är det ju inte att köpa någon sån här skitprodukt som är för dyr, säger han.

Uppdrag granskning har sökt företrädare för företagsgruppen bakom Universal solutions, som nu har gått i konkurs. Men de har inte velat ge någon kommentar.

I reportaget Sverigefakturorna har Uppdrag gransknings team rest genom Sverige för att ta reda på hur vaksamma kommunerna är med svenska skattemedel. Reportaget finns att se på SVT Play från och med klockan 12 och sändes på SVT1 klockan 20 onsdagen den 10 oktober 2018.

Fakta: Vad säger lagen?

10 kap. Om förskingring, annan trolöshet och mutbrott. Brottsbalk (1962:700)

5 a §   Den som är arbetstagare eller utövar uppdrag och tar emot, godtar ett löfte om eller begär en otillbörlig förmån för utövningen av anställningen eller uppdraget döms för tagande av muta till böter eller fängelse i högst två år. Detsamma gäller den som är deltagare eller funktionär i en tävling som är föremål för allmänt anordnad vadhållning och det är fråga om en otillbörlig förmån för hans eller hennes fullgörande av uppgifter vid tävlingen.  

Första stycket gäller även om gärningen har begåtts innan gärningsmannen fått en sådan ställning som avses där eller efter det att den upphört.  

För tagande av muta enligt första och andra styckena döms också den som tar emot, godtar ett löfte om eller begär förmånen för någon annan än sig själv. Lag (2012:301).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverigefakturorna

Mer i ämnet