Dramatik utspelar sig när Janne Josefsson besöker ett läger i Malmö där omkring 400 EU-migranter slagit sig ner. Foto: SVT/Henrik Hjort

Konflikterna växer runt EU-migranternas läger

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

De blir allt mer synliga runtom i våra städer. Situationen för tiggarna har blivit en av vår tids svåraste frågor. Nu granskar Janne Josefsson vad samhället gör åt problemen, och vad som händer – om samhället inte gör någonting.

Runt om i landet har fattiga människor från framför allt Rumänien och Bulgarien slagit upp tillfälliga läger – ofta utan markägarens tillåtelse. Situationen väcker många känslor, och på nätet kallas tiggarna för kackerlackor, ohyra och parasiter. På Industrigatan i Malmö bor uppemot 400 EU-migranter i ett läger på ockuperad mark, och kommun och polis får in massvis med klagomål.

Men hur hanterar samhället den här glödheta frågan om EU-migranterna och tiggarna som väcker så starka känslor? Och vad händer om man inte gör någonting?

UG – När samhället tittar bort

– Det är inte hållbart den situation som vi har nu kring Industrigatan. Den problematiken är inte hållbar och där måste vi i samhället bestämma oss för hur vi vill ha det, säger Mats Karlsson, på Malmöpolisen.

Uppdrag gransknings Janne Josefsson och researchern Ola Sandstig reser genom Sverige för att skildra hur det svenska samhället reagerat när misär blivit synligt på ett helt nytt sätt i vårt land.

Sänds i SVT1 och i SVT Play, onsdag 23 september kl. 20:00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – När samhället tittar bort

Mer i ämnet