Linnea anmälde våldtäkt – pojken hyllades

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

14-åriga Linnea våldtogs på en skoltoalett. Men när hon anmälde övergreppet förlorade hon sina kompisar och vuxenvärlden vände henne ryggen. På nätet och i det lilla samhället smutskastas Linnea samtidigt som pojken hyllas. Och hetskampanjen pågår än idag trots att pojken dömts för ännu en våldtäkt.

DET VAR I MARS förra året som Linnea klev in på polisstationen i Örnsköldsvik och anklagade skolkamraten Oskar för att ha våldtagit henne mitt på dagen på Bjästaskolans toalett.

Oskar tas in till förhör direkt men nekar till att över huvud taget varit på toaletten tillsammans med Linnea.

NU BÖRJAR rykten spridas. Om att Linnea ljuger och Oskar är oskyldig. Om att Linnea är lösaktig och att hon anmält våldtäkten som hämnd för att Oskar inte ville vara tillsammans med henne.

Nästan alla på skolan tar Oskars parti och även vuxna i Bjästa engagerar sig och vänder sig mot Linnea:

På telefon till Uppdrag granskning säger en 51-årig kvinna:

– Som jag har förstått det så har hon varit på honom i flera omgångar och velat vara tillsammans med honom. Och gjort det här som hämnd för att inte han ville vara tillsammans med henne.

En annan 49-årig kvinna tror inte heller på Linnea:

– Jag tycker allt låter så luddigt. Bara det här att en kille kan tvinga en tjej att suga av en, om man säger så. Det kan ju liksom inte fungera, det måste ju bara vara att bita ifrån.

MEN TINGSRÄTTEN OCH hovrätten tvivlar inte på Linnea. Dessutom finns ett rättsmedicinsk läkarintyg som styrker hennes berättelse och en lärare som vittnar om att hon var uppskakad och ledsen direkt efteråt. Men framförallt finns de inspelade polisförhören med Oskar.

Där – i det tredje förhöret – erkänner han nämligen våldtäkten. Han säger att Linnea bad honom att sluta fem eller sex gånger, men att han ändå satte sig på hennes armar för att hon inte skulle kunna komma loss, och att han bände upp hennes käke för att tvinga henne till oralsex.

Ur förhöret med Oskar:

– Jag började onanera och så sköt jag ju satsen i ansiktet på henne. Sen efter det så släppte jag henne.

Polisen: Kan du bedöma hur många gånger hon sa sluta?

– Fem gånger kanske, fem-sex gånger, säger Oskar.

PÅ PUNKT EFTER punkt beskriver Oskar våldtäkten på samma sätt som Linnea. Det är ett detaljerat erkännande där han berättar saker som bara han och Linnea kan veta. Hur allt började, hur våldtäkten gick till och vad de sa till varandra efteråt. Det enda som skiljer deras version åt är klockslaget.

Trots detta tar Oskar tillbaka sitt erkännande två veckor senare och ändrar sin version. Nu säger han att Linnea var med på allt som hände på toaletten.

Men det spelar ingen roll. Tingsrätten och senare hovrätten dömer Oskar för våldtäkt mot barn, eftersom Linnea bara är 14 år.

DET ÄR TYDLIGA och enhälliga domar, Linneas trovärdiga berättelse, Oskars detaljerade erkännande, rättsintyg och vittnesuppgifter talar alla sitt tydliga språk: Oskar våldtog Linnea på skoltoaletten den där dagen för ett år sen.

Ändå fortsätter de flesta i Bjästa att tro på Oskar. På nätet skriver 2000 personer på ett upprop för att fria honom och på sajten Facebook startas en grupp som snabbt får 4000 medlemmar. På internet är kommentarerna hätska:

”Fyfan för äckliga fjortisluder som vill ha pengar och uppmärksamhet.”

”Det är sånt här som gör att jag skäms över att vara tjej. Att anmäla någon bara för att hämnas tyder på enorma psykiska problem. Hon borde få psykvård.”

DETTA ÄR BARA axplock av alla hundratals kommentarer som skrivs om Linnea på nätet och hon mår allt sämre av ryktespridningen och mobbingen. Hon känner sig isolerad och hotad och tvingas ha en kamratstödjare som följer henne i skolan.

Till slut blir situationen ohållbar. Då tar hon beslutet att flytta 50 mil hemifrån till en skola i Stockholmsområdet.

– Det jobbigaste är att ingen tror på en. Det är det jobbigaste som finns när man vet själv att man talar sanning men sedan är det folk som inte tror på mig, säger hon.

MEN TROTS ATT VÅLDTÄKTEN ägde rum för över ett år sedan fortsätter hetskampanjen mot Linnea än idag. Och det som gör det än märkligare att så många stödjer Oskar är att han dömts för ännu en våldtäkt, efter övergreppet på Linnea.

Det var på skolavslutningen, efter att Oskar tagit emot applåder och hejarop i kyrkan, som han våldtog den 17-åriga flickan Jennifer i ett omklädningsrum på en badstrand. Jennifers berättelse tillsammans med flera vittnen räcker som bevisning i tingsrätten.

I hovrätten tillkommer dessutom DNA-bevisning eftersom sperma som bär spår av Oskars DNA hittats i Jennifers trosor. Oskar nekar till våldtäkten, men döms.

ÄNDÅ FORTSÄTTER den hätska kampanjen för att få honom friad.

Reportrar: Nicke Nordmark och Hasse Johansson

Linnea är nu 15 år och går i nionde klass, 50 mil från sin familj.

Jennifer är nu 18 år, bor kvar och tvingas ofta möta de som skriver på nätet.

Oskar är dömd till sluten ungdomsvård och genomgår just nu ett behandlingsprogram.

Alla tre heter egentligen något annat i verkligheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.