2013 infördes möjligheten för idrottsföreningar att begära att den som vill träna barn och unga visar upp ett utdrag ur belastningsregistret. Foto: TT

Lista: Detta görs för att säkerställa att olämpliga ledare inte jobbar inom idrotten

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Hela Idrottssverige brottas med frågan hur man garanterar att den som tar hand om andras barn är lämplig för uppgiften. Här är en lista på åtgärder som idrottsrörelsen tagit till för att säkerställa att olämpliga ledare inte jobbar inom idrotten.

• 2002 antogs Riksidrottsförbundets policy mot sexuella övergrepp som syftar till att förstärka skyddet av barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, utnyttjande och trakasserier inom idrotten.

• 2013 infördes möjligheten för bland annat idrottsföreningar att begära att den som vill träna barn och unga visar upp ett så kallat begränsat utdrag ur belastningsregistret. Där syns brott som innebär mycket allvarliga kränkningar av andra människor, som grova våldsbrott och alla sexualbrott. Innan dess kunde man bara be om ett fullständigt registerutdrag. 

Den dömde tränaren

• Specialidrottsförbund och specialidrottsdistriktsförbund har under åren gått ut med egna rekommendationer och policyer att utdrag ur belastningsregister ska efterfrågas.

• Sedan 2017 har Riksidrottsförbundet ett avtal med Bris som bland annat innebär stöd till idrottsledare.

• Under 2018 tillsatte Riksidrottsförbundet en idrottsombudsman, vars uppgift bland annat är att utreda ärenden som innehåller misstänkta förseelser.

• I november 2018 öppnade Riksidrottsförbundet en krypterad visselblåsartjänst med syftet att underlätta för aktiva att anmäla allvarliga missförhållanden inom idrotten.

• Strax före sommaren 2019 skärpte Riksidrottsförbundet kraven på landets idrottsföreningar. Nu är det inte längre en uppmaning, utan nu ska klubbar begära utdrag ur belastningsregistret från den som vill komma in som ledare. 

• Hösten 2019 påbörjades ett forskningsprojekt på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm som bland annat ska ta reda på hur väl idrottsförbunden följer sina egna policyer och regelverk mot sexuella övergrepp.

• Vid Riksidrottsmötet 2019 gjordes justeringar i stadgar som bland annat förlänger preskriptionstiden och möjligheten att anmäla från 2 månader till 10 år.

Uppdrag gransknings reportage Den dömde tränaren sänds onsdag 21 augusti. Du kan se det på SVT Play eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den dömde tränaren

Mer i ämnet