”Många i Karlstad har undrat hur det här egentligen kunde gå till”

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Karlstads stadshus såldes till ett nystartat it-bolag, helt utan budgivning. Bakom den omstridda affären fanns en mångårig vänskapsrelation.

– De får sälja till den de tycker passar bäst, men det ska ske på ett sätt som framför allt de som bor i Karlstad uppfattar som transparent och lätt att förklara i efterhand, säger Uppdrag gransknings reporter Henrik Bergsten i Morgonstudion.

Stadshuset i Karlstad såldes utan konkurrens och budgivning. Även prislappen väcker frågor, då kommunen sålde för den lägsta av två värderingar som gjorts – 51 miljoner kronor i stället för 104 miljoner kronor.

– Många i Karlstad har undrat hur det här egentligen kunde gå till, säger Henrik Bergsten.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

Uppdrag granskning har kunnat avslöja hur en mångårig vänskapsrelations fanns bakom den omstridda affären.

Spela klippet ovan för att se intervjun i Morgonstudion med Uppdrag gransknings reporter Henrik Bergsten och Natali Engstam Phalén, generalsekreterare vid Institutet mot mutor.

Missa inte veckans Uppdrag granskning

Reportaget Vännerna och stadshuset sänds onsdag 15 januari. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

Mer i ämnet