17-åriga Måns lämnades ensam utan stödassistenter och drunknade på Kofferdalens korttidsboende. Ett annat barn på boendet hittade honom livlös i badkaret. Foto: Privat

Måns lämnades ensam och drunknade i badkaret – cheferna kände till problemen på boendet

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Måns Daehli var 17 år gammal när han i januari i år drunknade på ett korttidsboende för barn och unga med autism och intellektuell funktionsnedsättning. Med en utvecklingsnivå som ett litet barn kunde Måns inte ta hand om sig själv – ändå lämnades hans ensam av två stödassistenter.

– Vi har ett stort ansvar, säger nu verksamhetschefen Ingela Johansson till Uppdrag granskning.

Dödsfallet inträffade på korttidsboendet Kofferdalen i Göteborg i början av januari. Måns, som hade en utvecklingsnivå som ett litet barn, lämnades utan tillsyn i ett badkar och drunknade. Hans liv gick inte att rädda och han avled på sjukhus.

De två stödassistenter som hade ansvar för Måns den kvällen avskedades och en polisutredning av fallet pågår fortfarande. 

Bakom stängda dörrar

– Det var ingen olyckshändelse det här. Det är precis detta jag varnat för, säger Bo Sannum som under ett år arbetade som stödpedagog på Kofferdalens korttidsboende.

Personal låste in barnen

Bo Sannum sa upp sig från Kofferdalen under hösten före Måns död, han är en av dem som varnade ledningen om de missförhållanden som fanns på boendet.

För en ansvarig gruppchef beskrev en timvikarie tillsammans med Bo Sannum hur några medarbetare hellre låg i soffan, drack kaffe och tittade på ishockey än tog hand om barnen. De flaggade också för att personal ibland låste in barnen och använde så kallad bestraffningspedagogik, vilket är förbjudet enligt lag.

– Jag gjorde allt vad jag kunde för att få ledningen att vakna, men man tog inte det här på allvar.

En flicka fick allvarliga brännskador då hon badades på Kofferdalens korttidsboende. Foto: Privat

Allvarliga brännskador

Några dagar efter att Bo Sannum lämnat Kofferdalen fick ett av barnen allvarliga brännskador. En flicka blev svårt skållad när hon badade och fördes till sjukhus.

Personalen märkte inte att vattnet var för hett förrän flickan skrek och sprattlade.

– Hon blev allvarligt skadad och låg på sjukhus, jag tror det var i 13 dagar. Det ska inte kunna gå ut så hett vatten som det gjorde på Kofferdalen den kvällen, säger Ingela Johansson som är verksamhetschef för funktionsstöd vid Göteborgs stad.

– Jag kan konstatera att ingen var med Måns den kvällen, säger verksamhetschefen Ingela Johansson. Foto: SVT

Verksamhetschefen: Vi har ett stort ansvar

Efter dödsfallet gjordes en utredning av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. De har riktat skarp kritik mot Göteborgs kommun för att man inte vidtog kraftfulla åtgärder, trots att man kände till problemen på boendet.

Vilket ansvar har ni för Måns död? 

– Det ansvaret ligger på dem som lämnade honom ensam i badkaret, säger verksamhetschefen Ingela Johansson vid Göteborgs stad.

De som anser att ni är ansvariga, ni chefer, har de fel?  

– Vi har vår del av ansvaret. Så är det. Vi har ett stort ansvar. Cheferna har ett stort ansvar och de enskilda medarbetarna har också det.

 För Måns död?

– Ja.

Reportaget Bakom stängda dörrar sändes i SVT1 onsdagen den 31 oktober och finns att se på SVT Play. I reportaget har Uppdrag gransknings team granskat missförhållanden på grupp- och korttidsboenden i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bakom stängda dörrar

Mer i ämnet