#metoo och Fredrik Virtanen

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Läs manuset till #metoo och Fredrik Virtanen, en granskning av mediernas agerande i fallet Fredrik Virtanen.

Arkiv CBS News, oktober 2017:

Programledare: Finally the accusations of sexual assaults or harassment against the Hollywood producer Harvey Weinstein. The story has touch the nerve of women all over the world and they’re speaking out using the hashtag metoo.

#metoo och Fredrik Virtanen

Cissi Wallin, medieprofil: Jag visste att det fanns en massa kvinnor... tjejer därute som har varit utsatta för samma person. Som inte har den mediala plattform eller den makt som jag har och många följare och många som lyssnar på vad jag säger. Jag är också en opinionsbildare.

Medieprofilen Cissi Wallin ses som en förgrundsgestalt inom den svenska metoo-rörelsen. 

På eftermiddagen den 16 oktober 2017 skriver hon ett inlägg på Instagram: ”Den mäktige medieman som drogade och våldtog mig 2006 heter Fredrik Virtanen”.

Cissi Wallin: Jag kände att jag ville varna också för en, en, en farlig person som missbrukar den makt som han sitter på. Så att, det var en varningsakt helt enkelt.  

En av de första som delar Wallins inlägg är skådespelaren Mia Skäringer. Hon sprider det till sina 230 000 följare. Deckarförfattaren Camilla Läckberg med 190 000 följare länkar till Cissi Wallins Instagramkonto. Och medieprofilen Clara Henry twittrar om det till sina 140 000 följare.  

Det första dygnet sprids Cissi Wallins anklagelser om att Fredrik Virtanen drogat och våldtagit henne – till över en halv miljon användare på sociala medier. 

Och det dröjer inte länge förrän fler anklagelser framförs mot Fredrik Virtanen. Anonyma anklagelser som sprids på sociala medier - och som etablerade medier beslutar sig för att publicera.

Men det finns ett problem. Ord står mot ord. Och den som sitter på den anklagades bänk nekar till anklagelserna. Fredrik Virtanen är inte dömd eller åtalad för något av dom brott han anklagats för. Men under den metoo-våg som drog in över Sverige publicerades hans namn och bild på löpsedlar. I teve och på nätet. Med konsekvensen att han fick sluta på Aftonbladet. 

Men vad händer med historien om man går på djupet med anklagelserna som publicerats? Stämmer uppgifterna om honom? Eller offrades han i mediernas jakt på en svensk Harvey Weinstein under metoo-hösten 2017? 

I februari i år börjar vi granska mediernas agerande under metoo-hösten. Vi bestämmer oss för att ta kontakt med Fredrik Virtanen, dom som anklagat honom och dom som spridit anklagelserna mot honom.

Ur Skäringer & Mannheimer 26 mars, 2018:

Mia Skäringer, skådespelare: Jag är inte ett dugg taleskvinna. Jag har sagt också vad jag tänker och tycker och det står jag för till 100 procent. Men det betyder inte att jag, sedan när Uppdrag granskning ringer mig, känner mig skyldig att sitta i deras program, som jag antar är ute efter att på något sätt rispa lite på metoo, säger jag inom citationstecken. 

Vi vill fråga Mia Skäringer hur hon tänkte när hon spred Cissi Wallins inlägg till sina 230 000 följare. Men hon vill inte ställa upp på intervju. Istället blir vi uppringda av metoo-uppropens samordnare som fått våra kontaktuppgifter av Mia Skäringers pr-agent.  

Emmy Lilliehorn, samordnare Metoo-upprop: Jag samordnar 70 upprop i en stor grupp och det som jag undrar egentligen är vad ni... Om jag får prata med dig, om jag får fråga vad ni gör och vad ni har för vinkel och sådär?

Emmy Lilliehorn samordnar bland annat metoo-uppropen Tystnadtagning, Backstage och journalisternas Deadline.  

Efter det här samtalet skriver hon ett inlägg som sprids i flera slutna metoo-grupper. 

”Uppdrag granskning kommer göra ett reportage om metoo där de vill skildra vad som hänt sedan det började. (...) ...vi råder er att vara försiktiga nu. Tacka inte ja till intervjuer innan ni vet vad intervjun går ut på eller vad vinkeln är.” 

Det som händer nu är att flera personer hör av sig och ifrågasätter varför en granskning av metoo-hösten ska göras. Som menar att det överhuvudtaget inte finns något att granska. Men det får också konsekvensen att nästan ingen kommer att vilja prata med oss. 

Ur SVT “Bingo Royale”, 10 mars 2007:

Programledare: Det är för mig en stor ära att få presentera skribenten, programledaren, mr “Livet Leker”, Fredrik Virtanen! Välkommen! 

Fredrik Virtanen: Tack så mycket. Du fick mig att känna mig gammal nu faktiskt... 

I början av 2000-talet arbetar Fredrik Virtanen på Aftonbladets nöjesredaktion.  

Och är en av Sveriges mest kända nöjesjournalister.  

Fredrik Virtanen: Det var ett väldigt utsvävande liv. Var mycket sprit, droger, sex och partajande. Det var krogen nästan varje kväll. Nattklubbar i alla fall tre gånger i veckan. Det var såhär…det räckte att man hade en blogg och ett tv-program det var ett slags rockstjärneliv… Underligt att tänka på det nu så här långt efteråt men jag har fått anledning att göra det… Det var ju dekadent.

2008 bötfälls Fredrik Virtanen för ringa narkotikabrott. Han bestämmer sig för att bryta med det gamla. Samma år träffar han sin blivande fru författaren Karolina Ramqvist och dom får två barn. 2011 börjar han som fristående krönikör på Aftonbladets ledarredaktion. Han skriver om klassfrågor, integration och feminism. 

Och de kommande åren kommer hans karriär att blomstra.  

Reporter: Om du försöker och beskriva den här måndagen den 16 oktober när Cissi Wallin lägger ut det här inlägget på Instagram?  

Fredrik Virtanen: Ja, det är en helt vanlig måndag. Jag är på väg att hämta barnen i skolan till deras träning när jag får sms och samtal från Magnus Ringman och Karin Pettersson bägge chefer på Aftonbladet. Då får jag reda på att Cissi Wallin har kallat mig…du har drogat och våldtagit henne och det står på hennes Instagram. Precis innan jag hämtar barnen kommer jag ihåg…  

Jag har inte mycket val. Jag går och hämtar barnen och låtsas som att ingenting har hänt, fast allting känns ju jättekonstigt och hemskt och förvirrande. Och lämnar dom där på taekwondo var det dom tränade då. Där började det.   

Senare på kvällen ser han hur det börjar rassla in hatiska kommentarer på hans kanaler i sociala medier. 

Han berättar att Aftonbladets säkerhetsfirma hör av sig och förklarar hur stor risken är i procent att han ska bli mördad, att någon ska skriva hotbrev eller att han ska få avföring i brevlådan. Den största risken får han veta – är att någon ska spotta på honom på stan eller hoppa på honom. Han får rådet att inte ta samma väg till jobbet.  

Fredrik Virtanen: Jag kräks vid en busskur för då är det helt galet att se det…för då har det verkligen tagit fart. Någon säger att jag trendar på twitter och alla delar det här inlägget osv. Då tänkte jag på att i det här läget kände jag att livet är slut. Det finns ju ingenting…hur ska jag göra? Jag funderade på vad som är bäst. Är det bäst för barnen om jag inte finns? Eller är det nog bättre att dom växer upp i den här skammen – bara googla mitt namn? Vad ska jag gå framför? Ställa mig framför? Måste se ut som en olycka, tänker jag. Ska jag gå ut framför buss 3 eller buss 4? Så kom jag fram till att det går ju inte just nu, för min fru är bortrest – ingen kommer att kunna ta hand om barnen då. Så jag tänker ändå väldigt redigt kring det där – logiskt fundera på vad som är bäst för familjen.

Reporter: När du la ut det där på instagram, tänkte du på hur det skulle drabba hans barn och familj idag?  

Cissi Wallin: Ja, absolut att jag har tänkt på hans familj. Det har jag gjort ganska mycket, det måste ju vara fruktansvärt att vara familj, släkt till en förövare. Men det är intressant att du ställer den frågan, för just den frågan får ju nästan alltid bara sexualbrottsoffer. Man frågar inte andra brottsoffer om man tänkte på, om man har berättat eller om man har anmält den, en person, om hur den personens familj har reagerat utan det är väldigt symptomatiskt för hur man, hur..  

Reporter: Men jag frågar ju inte hur du tänkte när du anmälde, utan jag frågar om... 

Cissi Wallin: När jag berättade ja, precis...  

Reporter: När du la ut det på instagram...  

Cissi Wallin: Ja. Eh, ja men som jag svarade på det att det är klart att jag har tänkt på hans familj och det, de har ingen skuld i det här, han får stå för sina handlingar. 

Det har gått sex år sedan Cissi Wallin anmälde Fredrik Virtanen för våldtäkt. Brott kunde ej styrkas och förundersökningen lades ner. Men under metoo-hösten blir den plötsligt aktuell igen. 

Det är den 13 december 2011 som Cissi Wallin anmäler Fredrik Virtanen för våldtäkt.  

Wallin minns inte exakt när det ska ha hänt, utan säger i polisförhör att det var någon gång under perioden 30 maj till 2 juni 2006. Alltså fem och ett halvt år tidigare. 

Den här kvällen 2006 är de båda på nattklubben Spybar i Stockholm. Framåt småtimmarna delar de taxi hem till Virtanens lägenhet. De dricker vin. Pratar. Vad som sen händer vet bara de själva.   

Cissi Wallin berättar att hon sitter i soffan när allt plötsligt svartnar. Nästa minnesbild ligger hon i sängen och Virtanen försöker få av henne kläderna. En annan minnesbild är att han trycker in sin penis i hennes mun.   

När förhörsledaren ställer följdfrågor om det, säger Wallin att minnena är dimmiga och fragmentariska.  

Virtanen säger att de inte hade sex. Att tafatta försök gjordes, men att ingen hade ork att fullfölja. Han säger också att de hade sms-kontakt i två år efteråt. Något som Wallin bekräftar.  

Bild sid 13 FUP:  

...från början var smsen väldigt trevliga, det var väldigt såhär, tack för igår, hoppas du kom hem ordentligt, väldigt sådär... trevligt. Och jag svarade, och var trevlig. Och kanske någon smiley. 

I efterhand har jag ju uppfattat det som att han ville ju manipulera mig, han var ju väldigt duktig på det, han ville ju manipulera mig när jag sedan la mitt pussel och förstod vad som hade hänt. 

Wallin ska även ha kallat Virtanen för “en good guy” - en bra kille. Något båda tar upp i förhören –  oberoende av varandra. 

Efter tio månader lägger åklagaren ner förundersökningen. Då har polisen förhört Virtanen och Wallin. Och sex andra personer. Åklagaren skriver att brott kan ej styrkas. 

Under metoo-hösten fem år senare har inga nya uppgifter i den nedlagda förundersökningen framkommit. Inga nya vittnesmål till händelsen har presenterats. Ändå publicerar etablerade medier namn och bild på Fredrik Virtanen.

Ur SVT Aktuellt 25 oktober 2017: 

Programledare: När det gäller då tex anklagelserna om våldtäkt så står ju ord mot ord och du säger att ni har belägg. Vilka belägg är det ni har till ex när det gäller den anklagelsen?  

Karin Olsson, kulturchef Expressen: Nej, men där är det ju förstås Cissi Wallins berättelse som ligger till grund. Vi har ju förstås också med Fredrik Virtanens nekande där han säger att det här inte stämmer, det har vi väldigt tydligt flera gånger i texten.  

Den 25 oktober 2017 publicerar Svenska Dagbladet en granskning av Fredrik Virtanen. Rubriken lyder “12 kvinnor anklagar Virtanen för sextrakasserier och övergrepp”. Dom skriver att han utnyttjat sin ställning för att systematiskt sextrakassera och förgripa sig på unga kvinnor. I artikeln framförs anklagelser som ligger mellan 10 och 15 år tillbaka i tiden. 

Reporter: Du anklagas för att ha skickat en sexvideo till en kvinna du har haft sex med – hon vet inte om att du hade spelat in den här videon – är det sant?  

Fredrik Virtanen: Nej, det är inte sant. Det är det här som är svårt att svara på. Jag filmade henne när hon dansade naken framför mig på ett bord. Jag hade liksom en liten telefon på den här tiden. Och det är det där jag menar om jag då filmar det – vi har helt frivilligt sex – och sen skickar en film då gör jag väl antagligen det för att vi ska ses igen eller något liknande. Hur det kan bli sexuella trakasserier eller nån form av brottslig verksamhet – det är det som är så kafkaartat anklagelserna...allting blandas ihop och med liksom jättegrova påståenden. Från totalt harmlöst till det här svingrova Cissi Wallin-grejen.  

Reporter: Men fick du en reaktion på den här sexvideon – den här videon som du då skicka till den här kvinnan?  

Fredrik Virtanen: Nej, jag har inget minne av det. Någon reaktion.   

Reporter: För hon säger ju…för hon menar ju idag i Svenska Dagbladet att hon upplevde det som hotfullt?  

Fredrik Virtanen: Det är det jag inte förstår. Hur är det ett hot? Det är klart det inte är ett hot.  

Vad skulle jag ha hotat med? Alltså vad är hotet?  

Reporter: I Svenska Dagbladet så är det också en anonym kvinna som menar att du ska ha tvingat in henne på toaletten på Berns i Sthlm – hon lyckas slita sig loss – är det sant?  

Fredrik Virtanen: Nej, jag kan inte föreställa mig att det är sant. Jag har aldrig någonsin dragit in någon... Jag har aldrig haft sex med någon som sagt nej…eller inte velat. Sen har jag haft en massa dålig sex säkert som alla andra, men det är såna här massa anklagelser som det är omöjligt att försvara sig mot.   

Reporter: En annan kvinna också anonym säger att du ska ha antastat henne på en bar och skrikit okvädningsord efter att hon sagt nej till sex?  

Fredrik Virtanen: Den där tror jag att jag känner till vem det kan var men jag känner inte till att det där om att hon sagt nej till sex. Däremot vet jag att vi hade en diskussion om det var opassande av mig eller inte att vilja ligga med henne långt tidigare. Det var ingen invit. Däremot så tror jag att det mycket väl kan stämma. Hon var paparazzifotograf eller sån här vimmelfotograf och skulle sätta upp sin kamera och ta kort på mig på jag tror det var på gubbrummet som det kallades då på Spybar. Där jag ville inte vara med på bild och hon fortsatte ta kort, så då sa jag säkert någonting olämpligt ja…  

Svenska Dagbladets chefredaktör och ansvarig utgivare är Fredric Karén. Så här förklarar han varför dom valde att publicera namn och bild på Fredrik Virtanen.

Fredric Karén, ansvarig utgivare Svenska Dagbladet: Han är en offentlig person och när han då också uttrycker när han ser det för gott att påverka människor och i någon riktning hur dom ska tycka eller hur dom ska leva sina liv så anser jag att det finns ett allmänintresse att också då berätta om tolv kvinnor då går ut och vittnar om att han har utsatt dom för sexuella trakasserier eller övergrepp. 

I artikeln slås det fast att det handlar om 12 kvinnor som vittnar om Virtanens övergrepp. Men i artikeln presenteras bara fem anonyma vittnesmål. Och det sjätte är Cissi Wallin.  

Reporter: Varför gör ni så? Varför får inte vi läsare liksom veta vad alla dom här 12 handlar om?  

Fredric Karén: Vi tyckte väl då att det liksom som är ...vi har pratat med 12 kvinnor, vi har redogjort för det i ingressen, i rubriken...det är inte helt nödvändigt tyckte vi då att varje enskilt fall ska listas upp liksom…

En av reportrarna är den prisbelönta journalisten Jenny Nordberg. Före sin granskning gör hon själv ett inlägg på Twitter

Hon skriver ”Läs Cissi Wallin om Fredrik Virtanen. Som också kallat mig för hora.”  

Vi har sökt Jenny Nordberg upprepade gånger, men hon vill inte svara på våra frågor.  

Fredric Karén, ansvarig utgivare Svenska Dagbladet: Jenny blev kallad hora av Fredrik Virtanen på en restaurang eller en krog i New York för 15 år sedan – i ett...tillsammans när hon var där med en kompis. Och att hon dela det inlägget så som Cissi Wallin skrev, det tror jag är en del av hela den här metoo-rörelsen att det var så många kvinnor gjorde under den här hösten, just för att visa att jag har också varit utsatt för det här övergreppet. 

Fredric Karén: Sen hade jag och Jenny... Vi har diskuterat det här väldigt mycket om huruvida hon skulle göra det här. 

Reporter: Var hon själv ett av dom här 12 vittnesmålen?  

Fredric Karén: Nej. 

Reporter: Det var hon inte? 

Fredric Karén: Nej. 

Reporter: Varför berättade ni inte det i artikeln?  

Fredric Karén: Att hon hade blivit utsatt?  

Reporter: Att hon hade delat det här inlägget och också skrivit så på Twitter en vecka tidigare?  

Fredric Karén: Vi tyckte nog inte att det var nödvändigt. Vi tyckte inte att hon hade haft en sån roll så att det skulle spela ...att hon skulle kunna vara färgad av det i sin ...i den här granskningen.  

Reporter: Men är det inte upp till läsaren att kunna göra den bedömningen att få ta del av det ändå?  

Fredric Karén: Absolut...vi tyckte...jag tyckte nog att hon hade varit ganska transparent i och med att hon hade delat det på Twitter.  

Reporter: Jo, men alla har ju inte twitter. Alla läser ju inte Twitter.  

Fredric Karén: Nej...

När tidningen publicerar sig på nätet skriver dom att alla vittnesmål handlar om händelser fram till 2008. Men i pappersupplagan dagen efter ändrar dom plötsligt till att granskningen sträcker sig till 2015.  

Fredric Karén motiverar namnpubliceringen av Virtanen med att dom har färska vittnesmål och att ändringen var en korrigering. Men i artikeln redogörs inte för några händelser i närtid.  

Reporter: Om det nu var en miss – varför redogör ni inte för dom händelserna som ligger i närtid? Man förstår ju inte riktigt vad dom händelserna handlar om? 

Fredric Karén: Vi valde faktiskt det att vara ganska restriktiva just i dom två fallen därför att båda kvinnorna jobbade vid det här publiceringstillfället kvar på Aftonbladet. 

Ur Expressen TV 28 oktober 2017: Fredrik Virtanen har time-out från Aftonbladet. Ett gemensamt beslut taget tillsammans med arbetsgivaren enligt Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén.

Ur Aftonbladet TV 19 oktober 2017:

Sofia Olsson Olsén: Och vi har ju gått till botten med det här nu. Vi har ju tillsatt en oberoende utredare för att titta på alla dom här tillkomna ny anklagelserna som inte vi har hört tidigare. 

Susanna Vidlund har arbetat som nyhetsreporter på Aftonbladet i över 10 år och är sen 2015 journalistklubbens ordförande. Hon har tagit del av Aftonbladets interna utredning av Virtanen.   

Susanna Vidlund, ordförande Aftonbladets journalistklubb: Det utredningen kom fram till var att det fanns anklagelser om påstådda händelser där Fredrik Virtanen skulle vara inblandad och dom här påstådda händelserna låg ju väldigt långt tillbaka i tiden. Jag skulle säga kanske 10 till 15 år där nånstans och enligt min bedömning så gick det inte att belägga om dom här anklagelserna stämde eller inte. Det var helt enkelt en situation där ord stod mot ord.

Reporter: Fanns det någonting som visade på händelser i närtid?  

Susanna Vidlund: Nej, det gjorde det inte.

Svenska Dagbladet tar även upp anklagelserna från Cissi Wallin.

Beskrivningen av händelsen är kortfattad och går enbart på Wallins uppgifter. 

De hänvisar till ett polisförhör med henne, men skriver inget om vad Virtanen berättat.

Istället påstår tidningen att Cissi Wallins psykolog i polisförhör bekräftar historien. 

Men det finns ingen psykolog i den nedlagda förundersökningen. 

Det som finns är ett förhör med en samtalsterapeut. Något vem som helst kan kalla sig – det är ingen skyddad titel. 

Av förundersökningen framgår att det är i slutet av augusti 2011 som Cissi Wallin börjar hos samtalsterapeuten. Dom träffas en gång i veckan tills hon i december kliver in på polisstationen och anmäler Virtanen för våldtäkt.   

Alltså fem och ett halvt år efter att den skulle ha inträffat. 

I polisförhör berättar terapeuten att hon i terapin frågar Wallin – vad som hindrar henne från att anmäla? I förhöret tror samtalsterapeuten att händelsen är ett förträngt trauma. Men att Cissi Wallin nu slutat förtränga, “att hon såg vad som hade skett. Hon var fri, hon var fri.”  

Jag ringer upp samtalsterapeuten.  

Tfn samtalsterapeuten: Jag har inte utgett mig för att vara någonting annat. Varken psykolog eller någonting annat...jag är utbildad på Humanova.

Det vittnesutlåtande jag gjorde fanns inget anknutet till något expertunderlag, att jag uttalade mig som någon expert.   

Men i Svenska Dagbladets artikel framställs samtalsterapeutens vittnesutlåtande som att det är en expert som bekräftar Cissi Wallins historia.   

Fredrik Karén, ansvarig utgivare Svenska Dagbladet:

Reporter: I artikeln så skriver ni att en psykolog bekräftar Wallins berättelse – alltså Cissi Wallin berättelse i den nedlagda förundersökningen – det är ju inte sant. Har du läst den nedlagda förundersökningen?  

Fredric Karén: Nej, det har jag inte gjort.   

Reporter: Har reportrarna gjort det?   

Fredric Karén: Ja, det förutsätter jag att dom har.   

Reporter: För det finns ingen psykolog i förundersökningen utan det finns en samtalsterapeut men det kan ju vem som helst kalla sig – kan du skillnad mellan psykolog och samtalsterapeut?   

Fredric Karén: Ja.   

Reporter: Varför skriver ni att det är en psykolog?   

Fredric Karén: Jag kan inte svara på det. Det måste jag gå tillbaka till i så fall och fråga hur det ...om det är ett misstag eller om det ...vad det kan bero på det vet inte jag.  

Under intervjun ber Fredric Karén att få återkomma med ett svar om dom läst den nedlagda förundersökningen eller inte. Och det har dom, meddelar han några dagar senare.

Men trots det skriver tidningen ingenting om det viktigaste vittnesförhöret. Det görs med en vän till Cissi Wallin. Vi kallar vittnet Helena. Hon berättar att hon och Cissi Wallin pratat om händelsen flera gånger sen 2006.   

Nästan sex år senare berättar hon för polisen att Wallin ringer henne direkt efter att hon lämnat Fredrik Virtanens lägenhet – och säger att hon legat med honom.  

”Jag minns att hon nästan fnissade, eller nästan som om hon försökte skämta bort det”, säger Helena i förhöret.

Wallin går sen hem till Helena och berättar om natten. Hon berättar att dom haft någon form av sexaktivitet - “Men sedan på morgonen vaknade hon av att han sticker in sin kuk i hennes mun. Det var hon inte beredd på alls.”

Helena fortsätter: ”Men hon berättade det aldrig som hon utsatts för ett övergrepp”.

Helena säger att hon ändå fick känslan av att “det hela inte var helt okej”. Samtidigt är hon öppen med att hon inte gillar Virtanen och att det kanske lyste igenom när Wallin berättade om natten. 

Under tiden Wallin är hos Helena smsar hon och Fredrik Virtanen med varandra. Helena säger att Wallin verkade uppleva det som en rolig grej. 

Till polisen säger Helena ingenting om att Cissi Wallin skulle ha blivit drogad. När Fredrik Virtanen förhörs frågar förhörsledaren: 

“Fanns det några sexuella beröringar mellan er vid det här aktuella tillfället?” 

Fredrik Virtanen svarar: “Ja vi hånglade säkert lite fumligt innan vi somnade med kläderna på. 

FL: Hånglade vad menar du med det?  

Ja vi pussades väl lite och tog lite på varandra men eh vi märkte att vi inte orkade.”  

Han säger också att dom “inte haft någon penetrationssex”. 

Om Wallins anklagelse att Virtanen ska ha tryckt in sin penis i hennes mun säger Fredrik Virtanen att “det absolut inte stämmer.”

Inget av detta nämns i Svenska Dagbladets artikel. Vi ber därför Fredric Karén om en till intervju, men han tackar nej.  

Cissi Wallin, medieprofil:

Reporter: Hur ser du på polisens utredning i ditt fall?  

Cissi Wallin: Eh våldtäktsanmälan menar du eller förtals..  

Reporter: Den förundersökning som man gjorde som gäller ditt fall?  

Cissi Wallin: Jag var ju realistisk såklart och förstod att det var så pass långt efteråt och då är det ju svårt, det finns ingen teknisk bevisning, det är svårt med vittnen och så. Men det kändes ändå viktigt för mig att göra en anmälan av flera olika skäl. Så att jag har inga egentligen, visst jag kan ju ha synpunkter på hur utredningen gick till, sen så kan man ju tycka att man blivit citerad på ett lite konstigt sätt eller att de har ställt lite märkliga frågor och sådär men inget, jag har inga synpunkter på polisens arbete där, de gjorde det de kunde.  

Reporter: I förundersökningen finns det ju ett vittne som vi i reportaget kallar Helena och hon berättar att du ringer henne direkt efter att du har lämnat Fredrik Virtanens lägenhet och hon beskriver det som att du nästan fnissar när du berättar att du har legat med honom.  

Cissi Wallin: Det är en väldigt vanlig reaktion. Är man någorlunda insatt i trauma och chock, i hur det funkar så är det här det absolut vanligaste sättet att reagera på enligt alla sakkunniga jag har pratat med och den fakta som finns också. Så att jag reagerade i chock, jag hade precis blivit våldtagen och varit med om ett övergrepp som är svårt att ens beskriva. Och då finns det inga normala väntade reaktioner utan alla reagerar olika, men det här är ett väldigt vanligt sätt att reagera på. Det säger ingenting om vad som faktiskt har hänt. 

Fredrik Virtanen:  

Reporter: Har du våldtagit Cissi Wallin?  

Fredrik Virtanen: Nej.  

Reporter: Har du försökt våldta henne?  

Fredrik Virtanen: Nej. Och absolut inte. Och det ansåg ju inte hon heller på över två år vi hade ju kontakt efteråt. Och jag minns ju särskilt det här då i efterhand för jag minns den då ”you’re one of the good guys” smset jag fick… 

Ett dygn efter att Cissi Wallin namngivit Fredrik Virtanen på sociala medier, dyker ett nytt inlägg upp på Instagram.  

Fridah Jönsson: “När jag var 14 år 2007 skaffade jag Facebook, la till journalisten vars blogg jag läst och avgudat i flera år och skrev på hans timeline (som då hette wall) för att berätta att jag tyckte om hans texter så mycket och ville praoa med honom. Detta var svaret jag fick.”

Fredrik Virtanen: “Så pass mycket att du vill ligga med mig?”

Fridah Jönsson: “Det här har bränt i min inkorg i tio år och jag tycker ärligt talat att det är asläskigt att lägga ut det. Vi har gemensamma vänner och jobbar i samma bransch. Men tack vare @cissiwallin vet jag att vi måste prata om det här. #metoo” 

Fredrik Virtanen 

Reporter: Så pass mycket att du vill ligga med mig – varför skriver du så?  

Fredrik Virtanen: Ja, det var väl ett slags skämt. Det var väl Facebook på den tiden 2007 om jag förstått det rätt. Facebook var ju på den tiden raggstället. Jag har inget som helst minne av hennes ålder eller att hon skulle ansökt om någon slags prao svårt att tänka mig att om det är något seriöst mejl i min yrkesroll så skulle inte jag svara på det där viset men jag menar jag ser ju det. Ja, jag ser ju att hon säger det och jag ser ju vad jag har skrivit, jag kan ju inte tänka mig att hon har manipulerat det där. Jag har väl uppenbarligt skrivit det som någon form av skämt eller någon form av raggning, vet inte.

Instagramkontot tillhör Fridah Jönsson. Krönikör på Dalarnas tidningar. 

Jag ringer upp henne för att be om en intervju. Det hon berättar vänder på historien.  

Telefonsamtal:  

Fridah Jönsson, krönikör Dalarnas tidningar: Jag har tyckt att det varit lite jobbigt med den här uppmärksamheten som faktiskt spårade så mycket efter att jag la ut det här för jag trodde inte att det skulle bli en sån stor grej. Jag la ut detta för att stötta Cissi liksom och sen så bara startar Aftonbladet en internutredning. Jag bara oj... hahaha. Det här var ju liksom inget trauma. 

Reporter: Skrev du nåt om att du var 14 år eller visste han om det när han svarade dig?   

Fridah Jönsson: Ja precis och det är ju det jag liksom inte vet. Alltså det är så jobbigt för alla har ju frågat det – visst skrev du att du var 14? Och jag vet inte ju inte det för jag kan inte hitta min wallpost till honom. 

Fridah Jönsson vet inte vad hon skrev till Virtanen 2007. 

Och hon vill inte ställa upp på en intervju framför kameran. 

I en sluten metoo-grupp skriver hon att hon inte upplever vår granskning som seriös.  

Men det hon gick ut med i sitt Instagraminlägg får stort genomslag. 

Fredric Karén, chefredaktör Svenska Dagbladet:

Reporter: I tidningen så skriver ni så här att han utnyttjat sin ställning för att systematiskt sextrakassera och förgripa sig på unga kvinnor – vad menar ni med det? 

Fredric Karén:  Ja, det är några av dom vittnesmål som framkom i den här granskningen tex att det har då vid något eller ett par tillfälle har ganska unga tjejer mejlat till honom och sagt att dom har beundrat någonting han har skrivit eller att dom tycker att han skriver bra och vid nåt tillfälle så har han...en 14-årig tjej då bland annat som skrev det och också ansökt om att få en pryo-praoplats...på Aftonbladet och då skrev han att tillbaka ja...om du vill ligga med mig… 

I etablerade medier sprids uppgiften att en 14-årig flicka ska ha frågat Virtanen om en prao-plats och fått till svar att han vill ligga med henne. 

Aftonbladet startar en internutredning och Fredrik Virtanen tar timeout. 

SVT Nyheter rapporterar också om 14-åringen trots att de inte vet vad Fridah Jönsson skrev till Fredrik Virtanen. 

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare SVT Nyheter: Nej, vi har inte sett det. Vi har sett Fredrik Virtanens svar. Vi har pratat med den här personen som ju idag är en vuxen ung kvinna och hon har berättat om detta, men nej, vi har inte haft tillgång till det, därför att det har hon själv inte kommit åt säger hon själv på sin Facebooksida idag. 

Reporter: Hur kan ni då slå fast att hon har sökt en praoplats hos Fredrik Virtanen?  

Charlotta Friborg: Ja, det är vad hon själv berättar för oss och vi har sökt Fredrik Virtanen för en kommentar på det. 

Reporter: Men ni slår ju fast det. Ni hade ju kunnat säga ”påstår den här kvinnan”, men ni slår fast det att det här har hänt.  

Charlotta Friborg: Det här är vad kvinnan säger till oss.  

Reporter: Så hur kan ni då slå fast att hon har sökt en praoplats? 

Charlotta Friborg: Ja, det kan inte vi veta, men vi har pratat med en person som vi har bedömt som mycket trovärdig som uppgivit det.

Vi har bett Fredrik Virtanen att ladda ner sin facebook-historik – för att ta reda på vad Fridah Jönsson skrev till honom.  

Den 20 oktober 2007, klockan 18:47, skrev hon en enda mening:  

“Fredrik, jag avgudar dig!”

Reporter: Och 20 oktober, 2007 klockan 18:47 så skrev du en enda mening. 

Fridah Jönsson, krönikör Dalarnas tidningar: Oj…ohörbart…Vad var den tell me! 

Reporter:Du skrev “Fredrik jag avgudar dig”. 

Fridah Jönsson: Haha…skrev jag det oh my god…ja det var ju typ det jag tänkte…ja nämen det var ju typ jag hade…gjort…att det var det… 

Reporter: Var någonstans i meningen “Fredrik jag avgudar dig” finns ordet prao med? 

Fridah Jönsson: Ingenstans. 

Två dygn efter Cissi Wallins inlägg skriver en anonym kvinna på Instagram att Virtanen drogat och försökt våldta henne i Eskilstuna.  

Under metoo-hösten 2017 – polisanmäls händelsen – 15 år efter att den ska ha inträffat. 

Det är i Svenska Dagbladet som kvinnan anonymt berättar att hon följde med på efterfest till stadshotellet. 

Att vännen ”Erik” delar taxi med henne och Virtanen. 

Det som på Instagram beskrivs som våldtäktsförsök polisanmäls nu som våldtäkt. Några vittnen nämns inte i anmälan.  

Att anmälan görs leder till fler rubriker i medierna –  trots att den läggs ned omedelbart eftersom det påstådda brottet är preskriberat. 

Reporter: I anmälan så står det ju att det här ska ha skett den 30 maj 2002 – var du i Eskilstuna den 30 maj 2002? 

Fredrik Virtanen: Inte vad jag vet. Jag kan ju inte bevisa att jag inte var i Eskilstuna – det är ju det som är omöjligt att bevisa att jag inte var där. Jag vet inte hur jag skulle göra det.   

Men det är så det har blivit plötsligt ska jag behöva bevisa min oskuld istället för tvärtom. Det är det som är genomgående i det här. Stadshotellet i Eskilstuna har sålts tre gånger och brunnit ned en gång sen 2002. Det finns inga gästlistor sparade så långt tillbaka i tiden. Och Virtanens bank sparar bara kontoutdrag i 10 år. Jag tar kontakt med kvinnan som lovar att återkomma. Men istället blir jag uppringd av en kvinnlig reporter som undrar vad jag gör. Kvinnan i Eskilstuna vill inte medverka i Uppdrag granskning.

På morgonen den 25 oktober står Fredrik Virtanen med familjen på Arlanda. De har bestämt sig för att lämna landet efter flera mordhot. På flygplatsen ser han hur han pryder Expressens löpsedel och förstasida.

Fredrik Virtanen: Då ser jag ju dom här löpsedlarna i taket nu för tiden virvla runt och vi tänker ju skydda barnen från det där. Vanliga kaoset vid incheckningen, morgonflyg. Då ringer Aftonbladet och säger nu måste du ställa upp på en intervju. Jag är inte säker på att jag vill det, men dom säger det måste du...

Så jag gör då, jag har ju inte kommenterat det här, så jag gör då den här mitt livs viktigaste intervju i telefonen när jag bokstavligen checkar in familjen…telefonen går alltså genom säkerhetsbandet när jag tar upp den igen och fortsätter den här intervjun…och passen ska fram och jag vet inte. Jag fattar knappt vad som händer. Jag tänker det här händer inte mig...

Fredrik Virtanen: Det går inte att ställa sig framför ett drev och tro att man kan få någon rättvis prövning. Det går inte att ställa sig framför en skenande buffelhjord och tro att man kan prata – det går inte att säga någonting.

Artikeln i Expressen är på sex sidor. Sex reportrar står bakom granskningen. 

Expressen återger anklagelser som spridits på sociala medier, men pratar inte med dom som anklagat Virtanen. Den enda som namnges är Cissi Wallin, men hon intervjuas inte. Istället beskrivs den nedlagda förundersökningen mot Virtanen med fem meningar. 

De lyfter fram att det i anmälan finns fem personer listade som vittnen. Men inget tyder på att Expressen har läst förundersökningen. De skriver ingenting om vad vittnena berättar i sina förhör. Att inget av vittnena har sett någonting. Och att ingen av dem lämnar uppgifter som räcker för att styrka Wallins anklagelser. 

I en debatt på Kulturhuset i Stockholm i mars i år beskriver Expressens kulturchef Karin Olsson publiceringen. 

Ur Forum/Debatt Kulturhuset Stockholm 8 mars 2018: 

Karin Olsson, kulturchef Expressen: Fredrik Virtanen ja, skulle nog säga att Svenska Dagbladet gjorde en bättre publicering än vad vi gjorde.  

Moderator: Vad är du självkritisk mot då? 

Karin Olsson: Jag säger inte att jag nödvändigtvis är självkritisk mot vår publicering men Svenska Dagbladet hade en helt fenomenal publicering där dom hade kommit längre i att tala med ett stort antal kvinnor. Expressen berättade mer vad ska man säga...skrev ett långt dokument om metoo som rörelse, om Weinstein och berättade om mediefenomenet Fredrik Virtanen som en liksom större… Det var en annan typ av text. 

I Expressens artikel nämns inte Weinsteins namn en enda gång. Metoo nämns tre gånger. Fredrik Virtanens namn nämns över 70 gånger.  

Vi har vid flera tillfällen sökt Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och kulturchefen Karin Olsson. De vill inte medverka i Uppdrag granskning. 

I ett mejl skriver tidningen: Att dom inte kommenterar #metoo-publiceringarna på grund av pågående rättsliga och pressetiska processer. Om det skulle påvisas några felaktigheter så kommer dessa att korrigeras. 

Ett dygn efter Cissi Wallins inlägg beskriver en kvinna anonymt på Instagram ett möte med Fredrik Virtanen utanför krogen Kvarnen i Stockholm.  

Året är 2006. Hon berättar för Virtanen att hon är 16 år, men att han inte slutar tjata om att dom ska hem till honom och dricka sprit. Han slutar inte förrän hon säger ifrån ordentligt – enligt inlägget.

Det här återberättas av flera medier. Vi har upprepade gånger sökt kvinnan som idag är 28 år – men hon har inte återkommit.  

Fredrik Virtanen: Ja, hon var säkert 16 år men det är ju 20-årsgräns på Kvarnen vad jag vet, så hur skulle jag kunna veta det i så fall? Det kan verka trovärdigt, men då undrar jag, då är det är fortfarande det här – ja, vad är brottet? 

Reporter: Du pratar ju samtidigt om att det var mycket droger och sprit – hur medveten var du om vad du gjorde?  

Fredrik Virtanen: Det är ju helt sant och det jag menar  jag vet inte vad det här är för anklagelser – vilka dom kommer ifrån. Jag kan bara veta att jag inte har begått något brott. Jag har inte gjort det. Jag har betett mig dåligt och varit för berusad och vart grov i munnen och säkert på andra vis en jävligt stökig och tråkig person.  

Reporter: Men var du liksom vid den här tiden – var du intresserad av småflickor?  

Fredrik Virtanen: Nej, det är ju det här jag menar. Såna här frågor ska man behöva stå ut med. Hade jag behövt då också. Enda gången jag legat med någon som 16 år då var jag själv 17 år. Jag har aldrig varit intresserad av små... Jag tänker inte svara på det här…

En annan anklagelse mot Virtanen handlar om en personalfest på Aftonbladet 2014. Det är Expressen som skriver.  

Återigen anonyma källor som påstår att Virtanen var “aspackad och hög och grisig mot kvinnor”. Och att han blev hemskickad av dåvarande redaktionschef Sofia Olsson Olsén.

Det var en middag för Aftonbladets kolumnister på restaurang Gondolen den 25 november 2014. Till Uppdrag granskning säger sex av deltagarna att Virtanen inte betedde sig illa mot kvinnor. De beskriver istället en incident som ska ha inträffat under kvällen. Virtanen och en manlig middagsgäst tjafsar – högljutt. Mannen, som inte längre arbetar på Aftonbladet, säger att det hela var en bagatell. Sånt händer ju, säger han. De vi pratar med upplevde inte heller att Virtanen var påverkad av droger. Däremot var han berusad. Men han blev inte hemskickad.  

Sofia Olsson Olsén, fd redaktionschef och publisher Aftonbladet: Nej, inte skickat hem nej men det hände ju en incident men jag har ju inte skickat hem honom. Det stämmer inte.

Två veckor efter att metoo-uppropet startats agerar Aftonbladets dåvarande politiske chefredaktör Karin Pettersson. På ledarplats skriver hon att hon bland annat läst Svenska Dagbladets granskning och fattat beslutet att sparka Fredrik Virtanen från ledarsidan.  

Och i december 2017 slutar han på Aftonbladet efter en överenskommelse med arbetsgivaren. 

Susanna Vidlund, ordförande Aftonbladets journalistklubb: Hur ser du på att Fredrik Virtanen inte jobbar kvar på Aftonbladet idag – att han fick sluta?

Susanna Vidlund: All den information som jag hade visade att det inte fanns någon som helst laglig grund för vare sig uppsägning eller avsked. Och min uppfattning är ju att Fredrik Virtanen borde ha fått arbeta kvar på Aftonbladet.  

Vi har gått igenom vilka som lajkat Cissi Wallins inlägg om Fredrik Virtanen på Facebook. Det är många. Det är Wallins före detta samtalsterapeut.  

Det är Mina Dennert – grundare av föreningen jagärhär som säger sig motarbeta näthat. 

Det är folkvalda politiker som kristdemokraten Ella Bohlin, centerpartisten Fredrick Federley och liberalernas Lotta Edholm.  

Men vår granskning visar också att journalister lajkat inläggen.  

Och journalister på Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter som själva granskat Fredrik Virtanen hyllas av Cissi Wallin. 

DN:s reporter Emma Bouvin besvarar hyllningen med ett hjärta och en puss. Men det finns dom som går ännu längre. När SVT:s Morgonstudion intervjuar Cissi Wallin får programledaren Carolina Neurath lämna studion eftersom dom är vänner privat.  

Ur SVT Morgonstudion 26 oktober 2017:

Programledare: Och om ni nu undrar varför Carolina inte sitter här så beror det på att hon är nära vän med vår kommande gäst… 

Carolina Neurath rapporterar återkommande om metoo trots att hon lajkar flera av Cissi Wallins inlägg. Som det första om att Virtanen drogat och våldtagit Wallin.  

Ur SVT Morgonstudion 26 oktober 2017:

Carolina Neurath: Ja, och allt det här som har kommit fram då kring Fredrik Virtanen, hur mycket har du känt till? 

Hon lajkar inlägg där Virtanen beskrivs som “en sjuk och sadistisk mansspillra”, “en farlig man”som “hatar kvinnor”. 

Carolina Neurath skriver i ett mejl att hon inte kan ställa upp på en intervju i Uppdrag granskning. Men hon förklarar inte varför. 

Michael Kucera är nyhetschef på SVT. 

Michael Kucera, nyhetschef SVT: Hade jag fått välja så hade jag helst sett att hon inte hade satt dit den där gilla-tummen. Samtidigt, det viktiga för mig är att hon, hon har varit öppen mot sin arbetsledning och vi har känt till att hon har varit, att hon är vän med Cissi Wallin. 

Reporter: Kände ni till att hon hade lajkat dom här inläggen?  

Michael Kucera: Inte då, nej.  

Reporter: När fick ni veta det då?  

Michael Kucera: Det har jag fått veta senare när ni började ställa frågor om det här. Men det viktiga för mig i sammanhanget är att hon har varit öppen mot oss när det gäller vänskapen mellan henne och Cissi Wallin och att vi också har varit väldigt tydliga gentemot publiken, vi har berättat om det här förhållandet.  

Reporter: Men ni har ju inte berättat vad hon har lajkat?  

Michael Kucera: Det har vi inte gjort, men vi har berättat att hon är vän med Cissi Wallin. 

Reporter: Kommer hon få fortsätta rapportera om Metoo? 

Michael Kucera: Carolina Neurath kommer absolut att få fortsätta rapportera om Metoo. Hon har mitt fulla förtroende, det är en otroligt duktig och kompetent och prisad journalist.

Metoo-vågen som drog in över Sverige i oktober 2017 beskrivs som en revolution.  

Kvinnors vittnesmål om sexuella övergrepp avslöjade något många redan visste, men få vågat prata om. Väldigt många ville vara med. Och alla hade en historia att berätta.   

Kanske var det därför som flera medier övergav sin grundläggande funktion - att kritiskt granska och ifrågasätta? Kanske av rädsla för att hamna på fel sida av historien? 

Ett utpekande på Instagram, anonyma vittnesmål på sociala medier, kunde plötsligt ligga till grund för en publicering som krossade en människas liv.  

Ord står mot ord. Ändå valde medier att publicera namn och bild på Fredrik Virtanen. Nu har stormen lagt sig. Idag är flera publiceringar anmälda till pressombudsmannen. Fredrik Virtanen är arbetslös och skriver på en bok. 

Fredrik Virtanen: Jag söker lite rättvisa, inte hämnd. Någon form av upprättelse. Jag menar trots allt livet är långt. Det är 20 år kvar tills man går i pension och jag måste försörja mig på något vis. Det är inte lätt. Men det är klart att jag är arg ibland också. Arg och ledsen och knäckt. Sen ibland är det liksom bra men snart kommer dom små barnen lära sig googla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#metoo och Fredrik Virtanen

Mer i ämnet