Två distriktsordföranden för Ung Vänster i Örebro har uteslutits sedan de uttryckt sina sympatier för militanta vänstergruppen Revolutionära Fronten. Foto: SVT / Skärmdump Revolutionära Frontens sajtVisa alla (4)
Visa alla (4)

Militanta RF orsakar slitningar och uteslutningar i Ung Vänster

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Tre distriktsordförande har hittills uteslutits ur Ung Vänster efter att de visat stöd för den militanta vänstergruppen Revolutionära Fronten (RF), som ligger bakom flera våldsdåd mot bland annat meningsmotståndare. Och de våldsamma metoderna har skapat en diskussion inom Vänsterpartiets ungdomsförbund.

Fram till 29 april var Axel Frick tillförordnad distriktsordförande i Ung Vänster Örebro. Men han är nu utesluten av samma anledning som sin företrädare Markus Allard. Båda för de visat sympatier för militanta vänstergruppen Revolutionära Fronten. Men stödet för RF är brett inom organisationen säger Axel Frick.

– Nu vågar jag inte uttala mig för ett annat förbund men den uppfattningen som jag har fått är det väldigt utbrett, säger Axel Frick.

Den förste att uteslutas för sina RF-sympatier var Markus Allard, före detta ordförande för Ung Vänster i Örebro.

– Så som RF förklarar, det är en del i praktiken för att bekämpa fascism. Det är väl samma sak som fascister gör mot rödingar också. Eller som polisen gör mot fiender, mot fiender mot systemet, säger Markus Allard.

Men stödet för Allard har varit stort inom Ung Vänster. Och synen på politiskt våld splittrar ungdomsrörelsen. Åtta av organisationens totalt 22 distrikt i landet har krävt att han ska få komma tillbaka.

Innan han uteslöts var Axel Frick en av de distriktsordförande som skrev under en debattartikel till stöd för Markus Allard med åtföljande krav på att den högsta ledningen i Ung Vänster, förbundsstyrelsen, skulle avgå. Axel Frick stödjer Revolutionära Fronten och han anser att RF:s åsikter ligger närmare Ung Vänster än vad förbundsstyrelsen ger sken av.

– Det är därför det är ganska intressant när det gäller Ung Vänster och de åsikter vi har i principprogrammen, så står det ju redan i första och andra stycket att vi är revolutionärer och att vi är kommunister. Så egentligen är det inget kontroversiellt, det är snarare kontroversiellt att uttrycka motsatsen som förbundsstyrelsen gör, säger Axel Frick.

Men det finns även kopplingar mellan Revolutionära Fronten och Ung Vänsters moderorganisation, Vänsterpartiet. Bland de vänsteraktivister med RF-kopplingar som misshandlade två slovakiska gästarbetare i Stockholm fanns en person med suspenderat medlemskap i Vänsterpartiet.

Vid samma möte där beslutet om att utesluta Axel Frick togs uteslöts även Blekinges distriktsordförande Erik Drottman, och han har starkt stöd på hemmaplan. Han kan komma att ta hela distriktet med sig.

– Vi är samma personer som gör samma saker. Men det kanske blir under ett nytt namn helt enkelt, säger Erik Drottman till SR P4 Blekinge.

Uppdatering: Några medlemmar i Ung Vänster har hört av sig för att framföra följande. Det fanns andra delförklaringar till uteslutningarna av de tre distriktsordförandena. Ett par menar även att Erik Drottman inte har det stöd som krävs för att ta Belkingedistriktet med sig.

Reportrar: Ola Sandstig, Janne Josefsson.
Text: Gunnar Rensfeldt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - Det politiska våldet

Mer i ämnet