– Den här lagen är inget plakat, vi vill att den ska fungera. Så jag kommer att ta till mig det här och diskutera frågan vidare, säger Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Foto: SVT/TT

Ministern efter granskningen av sugardejting: ”Det är vidrigt”

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Mer måste göras för att människor ska sluta vilja köpa sex i Sverige, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) efter att ha tagit del av Uppdrag gransknings reportage om sexköp och sugardejting.
– Jag tycker faktiskt att det är vidrigt, både kvinnosynen och dubbelmoralen, säger hon.

Uppdrag granskning kan berätta hur män köpslår om sexuella tjänster på en av sugardejting-sajterna som säger sig vara emot prostitution. Vårt team besöker även Malmskillnadsgatan i centrala Stockholm där sexköparna fortfarande rör sig öppet, och med dold kamera filmar vi en så kallad ”sugardaddy” som vill betala SVT:s medarbetare för sex.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) kallar det som framkommer i reportaget ”vidrigt”.

– Jag är varken polis eller domare och kan som minister inte lägga mig i enskilda fall. Men jag vill påminna om att det finns lagstiftning på det här området och att hela skulden ligger på köparen.

”Man behöver göra väldigt mycket mer”

Sedan sexköpslagen kom för 19 år sedan är det förbjudet att köpa sex och att försöka köpa sex i Sverige. Det är även olagligt att tjäna pengar genom att förmedla sexuella tjänster – koppleri. Men trots att fängelse finns med på straffskalan för sexköp har det nästan aldrig utdömts.

– Man behöver göra väldigt mycket mer för att förebygga. Sedan är det naturligtvis så att när brottet väl sker, eftersom det är en brottslig handling så ska den bestraffas, det är en fråga som jag delar med justitieministern, säger Åsa Regnér (S).

En polis berättar för oss att han gripit samma man 12 gånger, fungerar lagen då?

– När det gäller brottsliga handlingar återfaller vissa, men jag tänker att det gäller att hitta effektiva åtgärder. Jag följer gärna er rapportering och diskuterar vidare, det jag tycker vi behöver göra ännu mer är att fokusera på efterfrågan när det är så att vissa män fortfarande kan tänka sig att köpa sex och utnyttja kvinnor.

”Den här lagen är inget plakat”

Nyligen lade regeringen ett förslag om att skärpa straffet för sexköp av barn och kommer även om några veckor lägga fram en handlingsplan för att förebygga sexköp och människohandel, enligt Regnér. Man har även tagit fram en nationell strategi för att bekämpa våld mot kvinnor där arbete mot prostitution och människohandel ingår.

– När det gäller köp av sex från vuxna så finns ju fängelse i upp till ett år som straff, men från regeringens sida får vi anledning att prata ytterligare med polisen. Det är viktigt att de sätter in resurser nu och prioriterar de här frågorna, men jag vill veta vad man kan göra mer.

Vi har träffat en före detta prostituerad kvinna som säger att lagen är helt tandlös, vad har du att säga till de här kvinnorna som är utsatta?

– Vi har ju lagstiftningen för att vi vill att det här ska upphöra. Vi vill inte att män eller någon annan ska köpa en annan människas kropp. Den här lagen är inget plakat, vi vill att den ska fungera. Så jag kommer att ta till mig det här och diskutera frågan vidare.

Uppdrag gransknings reportage Sugardaddy sändes klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 24 januari 2018.

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp

Visa

Om du vill ha råd/prata om dina erfarenheter när det gäller sex mot betalning eller sexuella övergrepp finns det flera ställen du kan vända dig till:

Mikamottagningen i Stockholm och Göteborg 

Stockholm Tel: 08-508 25 501 – Göteborg Tel: 020-32 73 28 

www.stockholm.se/mikamottagningen

Kompetenscentrum sexuella tjänster (KST) Malmö 

Tel: 020-35 40 40 

www.malmo.se

Kvinnofridslinjen 

Tel: 020-50 50 50 

www.kvinnofridslinjen.se

KAST – Köpare av sexuella tjänster

Tel: 020–220 440

www.stockholm.se

Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, Unizon

www.unizon.se

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

www.roks.se

Kris- och traumacentrum

www.krisochtraumacentrum.se

Alla Kvinnors Hus, Team för våldtagna

www.allakvinnorshus.org

Novahuset

www.novahuset.com

1000 möjligheter

www.1000mojligheter.se

Tjejjouren

www.tjejjouren.se

Killfrågor

www.killfragor.se

Ungdomsmottagning på nätet

www.umo.se

BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin) eller vuxenpsykiatrin.

www.bup.nu

Föreningen anhöriga till sexuellt utnyttjade barn

www.atsub.se

Stödlinje för män:

www.akillesjouren.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sugardejting

Mer i ämnet