Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Spela klippet för att höra civilminister Ardalan Shekarabis reaktion på granskningen. Foto: SVT

Ministern om donationerna: ”Ett allvarligt hot mot skyddet för minderåriga”

Uppdaterad
Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Uppdrag granskning har avslöjat hur barn lätt kan donera tusentals kronor när de tittar på medan andra spelar dataspel – trots att ingen under 13 år ska kunna ha konto i streamingvärlden. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) kallar det för ett missförhållande, och säger att regeringen jobbar med att skärpa lagstiftningen.

– Minderåriga konsumenter är utsatta konsumenter och då måste vi se till att det finns bra skydd, säger Ardalan Shekarabi (S).

Shekarabi menar att det finns ett delat ansvar. Dels för politiken att se till att reglerna är bra och skyddar minderåriga, men också för föräldrar att ta upp de här frågorna. 

– När jag såg ert reportage tänkte jag direkt att jag måste ta upp detta med mina barn för jag ser ju att barnen finns i de här miljöerna, ofta också digitala miljöer som föräldrar har lite kunskap om.

Ingen kontroll av barnens identitet

Uppdrag granskning har bland annat kunna visa hur barn kan genomföra köp via betaltjänsten Paypal, genom att ge falska uppgifter om till exempel namn och ålder. Allt som behövs är ett betalkort. Trots 18-årsgräns görs det ingen kontroll av barnens identitet.

Om det finns bolag som utnyttjar kryphål så måste staten agera, menar Ardalan Shekarabi. Ministern säger att det är en nyhet för honom att barn så lätt kan donera bort pengar.

– Här ser vi ett allvarligt hot mot skyddet mot minderåriga. Det finns en poäng med varför vi sedan en lång tid tillbaka har regler för minderårigas köp. Huvudregeln är att när man som minderårig, som barn, köper något måste man ha medgivande från föräldrarna. Har man inte det är ju köpet ogiltigt.

“Aktiva insatser för att locka in barn”

Civilministern säger också att regeringen jobbar med att skärpa lagstiftningen och att det i september träder i kraft nya regler som ska förstärka skyddet för minderåriga i samband med köp.

Det handlar bland annat om krav på dubbel autentisering, det vill säga att ett köp måste bekräftas två gånger. 

– Det finns verkligen aktiva insatser för att locka in barn och minderåriga i ett spelande som påminner väldigt mycket om spel om pengar. Så vi har just gett konsumentverket i uppdrag att titta på detta och se om vi behöver ytterligare skärpa reglerna. 

Barncasinot är en webb-unik granskning i tio delar. Du kan ta del av den här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer